Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: ANP
In het nieuws

Open brief aan Prinses Amalia:
'Jij bent prinses Zonneschijn, het mooiste meisje van het land'

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

Marjolein Hurkmans schrok van de reacties op Twitter over onze Prinses Amalia en schreef deze ontroerende open brief.

‘Wat voor jurk droeg Amalia nou?’, vroeg iemand op Facebook. Dat zijn van die vragen die je mij niet moet stellen op een koude Koningsdag. Noem het beroepsdeformatie, maar ik duik daar dan in.

Ik logde in op Twitter. Hashtag Amalia. Vast wel iemand die het wist. Eerst begreep ik er niks van. ‘Amalia, trek het je niet aan, je bent prachtig’, las ik (ja, waren daar twijfels over dan?), ene Hayat schrijft ‘Hoe ongelukkig moet je met jezelf zijn om een kind als projectie te gebruiken voor al je onvrede?’ Huh? En Deesdus tweet: ‘Een meisje van 12 de grond intrappen omdat ze niet in maatje 34 past. Bah, wat een walgelijke mensen heb je hier op twitter.’ Er gaat een foto rond van het ANP. Ik klik erop en schrik.

Zilveren ballerina’s

Ik heb gekeken naar de uitzending van de NOS. Ik wil ook weten wat de koningin draagt. En hoe het met de prinsesjes is. Ik zag je vader die hartstikke warmhartig zijn arm om de schouder van een van zijn onderdanen sloeg toen Typhoon daarom vroeg. Ik zag je moeder, wier Zuid-Amerikaanse bloed zich niet laat verloochenen als er gedanst kan worden. En ik zag jou en je zusjes. Zo frisjes als het was, vrolijk springend op zilveren ballerina’s. Mijn eigen puber lag verdorie nog in bed. Oudste had de hele nacht doorgehaald, die hadden daar echt niet zo fris en fruitig staan dansen als jij. En Zwolle ligt niet om de hoek van Wassenaar hè, je moest behoorlijk vroeg uit je hemelbed vandaag.

Wat ben je mooi

En wat was je mooi met de zon op je blonde haren en je blozende wangen, wat kan je ook stralend lachen. Met een jurk vol sterren en manen, waarvan ik nog steeds het merk niet weet, vond ik jou toch vooral prinses Zonneschijn.

Ze noemden me ‘dikkertje’

Ooit was mijn dochter net zo oud als jij nu. Soms kwam ze huilend thuis, hadden de jongens in haar klas haar weer ‘dikkertje’ genoemd. ‘Ik heb ook het neusje van een varkentje’ zei ze dan. Het was dweilen met de kraan open. Hoe vaak ik ook zei dat ze prachtig was, ik kon niet op tegen de kleine misbaksels die haar de grond inboorden op school. Ze was 12 en vond zichzelf lelijk en dik, ondanks haar korenblauwe ogen en weelderige bos krullen. Dat kinderkleding vooral gemaakt leek te zijn voor sprietige lantaarnpaaltjes maakte het er niet beter op. Ellendige middagen brachten we door in winkels. ‘Ik wil geen mevrouwenkleren’, snikte ze dan. ‘Ik wil kinderkleren.’ 

Domme mensen

Toen ik jou vandaag zo zag, dacht ik daaraan terug. Ik denk dat jouw vader en moeder het ook iedere dag tegen je zeggen: Amalia, wat ben je mooi. En ik denk dat je ze dan niet gelooft. Omdat er dus een heleboel domme mensen in ons land zijn die jaloers op je zijn en er helemaal geen rekening mee houden dat je een kind in de groei bent en dat je op deze leeftijd precies tussen het schattige kindje en de mooie volwassen vrouw in zit; dat je een puppy bent waarvan sommige stukjes al meer gegroeid zijn dan andere stukjes. De boel moet nog netjes in balans komen en dat duurt even. De ene puber wordt lang en graatmager, de ander krijgt vroeger vormen en moet dan nog een beetje uitbotten.

Lekker anoniem

Maar dat snappen die mensen niet. Of ze snappen het wel, maar vinden dat ze het toch mogen zeggen. Internet is lekker anoniem, kan ons het schelen, ze denkt zeker dat ze heel wat is, die prinses. Laten we lekker lelijke foto’s plaatsen en gemene opmerkingen maken.

Pesten

Weet je wat dat is, dat is nou pesten. Hele tv-programma’s worden eraan gewijd, campagnes gevoerd, slachtoffers vertellen hoe erg ze eronder lijden of geleden hebben en de daders snappen het nog steeds niet. Hoe stom kun je zijn?

Prinses Zonneschijn

Mijn dochter is inmiddels 20. Alles is in proporties gegroeid. Ze hoort niet meer alleen van mij en haar vader hoe mooi ze is, maar ook van een heleboel andere mensen en ze heeft verkering met een echte rockster die liedjes over haar schrijft. Wacht maar Amalia, over een paar jaar kijk je op al die gemene opmerkingen terug en dan lach je er niet om, want het is allemaal nog geen glimlach waard, maar dan steek je wel lekker je koninklijke middelvinger op. Die mensen van de opmerkingen zijn dan nog steeds even zielig een sneu. En jij bent prinses Zonneschijn, het mooiste meisje van het land.

 

En dat ben je nu ook al. Straal door kleine prinses! Maar wat voor jurk droeg je nou?

En, wat vind jij? Laat je horen!