Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

In het nieuws

Tinder jezelf
naar de top!

journaliste

Kimberley van Heiningen

H

Het vinden van een baan is vaak al een baan op zich. Tot nu, want vanaf vandaag swipe je jezelf zo een treetje of wat hoger op de carrièreladder. De app Cocoon maakt solliciteren sexy. Oh en makkelijk. 

Solliciteren is eigenlijk maar in twee gevallen leuk: wanneer je die droombaan in de wacht sleept (natuurlijk) en wanneer je nog in de veronderstelling bent dat het eerdergenoemde gaat gebeuren. Soms heb je inderdaad geluk, vaker mondt een sollicitatie uit in het ellenlang wachten op een antwoord dat misschien nooit komt. Of iets zegt over 'het niet passen in het profiel', een reden die toch altijd ietwat mysterieus blijft. Natuurlijk heb je talent, passie en geen negen-tot-vijf-mentaliteit; net zoals die honderden anderen die op dezelfde functie solliciteerden.

Baan voor een baan

Solliciteren kost tijd. Je motivatie moet sprankelend, anders dan anderen zijn (ook zo’n mysterieus gegeven) en de functie naadloos passen. Het CV is niet langer en opsomming in een Word-documentje, maar is strak opgemaakt met een fancy vormgevingsprogramma, bevat een professionele foto en is wederom volledig aangepast per sollicitatie. En dit alles is al een baan an sich.   

Perfecte match

Eigenlijk is solliciteren als het vinden van je droomvent: tijdrovend en vaak teleurstellend. De perfecte match vind je niet één, twee, drie en kan na een date/gesprek of wat alsnog flink tegenvallen. In de datingwereld is er Tinder. Een ordinaire vleeskeuring? Absoluut. Maar je weet in een swipe tenminste wel hoe het ervoor staat zonder dat daar ongemakkelijke gesprekken, maanden van onzekerheid en tientallen drankjes door- en overheen zijn gegaan.

Carrièrecupido 

Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat Martijn Frusch ook die link legde tussen relaties en solliciteren toen hij de Tinder van het solliciteren ontwierp. Vanaf vandaag is zijn app Cocoon te downloaden, zeg maar gerust de virtuele cupido voor carrières. Cocoon werkt bijna hetzelfde als Tinder: je maakt een zoekprofiel aan en koppelt dit aan je LinkedInprofiel. Vul het vakgebied in waarin je graag je brood zou willen verdienen en swipen maar. Liken jij en je leidinggevende in spé elkaar? Dan is het een match en kun je gaan chatten over de functie. Snel en doeltreffend. 

(Niet) Perfect

Daarmee lijkt het tijdperk van het tikken van tijdrovende mails (of old school  De Brief) definitief voorbij. Het klinkt bijna perfect, maar net als bij relaties: dat is het nog zeker niet. De app richt zich (nu nog) op functies in Marketing, Design, Engineering en Business Development. Voor de functie als journaliste (in mijn geval) moet je alsnog in de pen kruipen (of het toetsenbord). Of een carrièreswitch maken. 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!