Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Meer hiv en soa's onder 45-plussers:
'Als een man geen condoom wil is het toedeloe'

journaliste

Daphne van Rossum

O

Omdat nog steeds (te) veel vrouwen onveilig vrijen, is in samenwerking met de Aids Healthcare Foundation een filmpje opgenomen dat het condoom weer sexy moet maken. Actrice Elske Rollema (single in het dagelijks leven) speelt de hoofdrol. Elske: "Als een man geen condoom wil gebruiken, is het wat mij betreft toedeloe."

"Ik kreeg het idee voor het filmpje door eigen ervaringen en verhalen om me heen. Merkte ook dat ik het sexy vind als een (nieuwe) partner vraagt of ik condooms had. Of ze zelf pakt, in plaats van het niet ter sprake brengen of het onderwerp vermijden. Dan krijg je onnodig een gekke sfeer met elkaar," aldus Elske. 

Het aantal hiv- en andere soa-diagnoses onder 45-plussers is gestegen, concludeert Nina Schat van de Aids Healthcare Foundation. "Het is een zorgwekkende trend. Bovendien worden vrouwen en 45-plussers veel te weinig gestimuleerd om zich te laten testen. Bij de GGD’s zijn ze vaak niet welkom, omdat ze niet tot een risicogroep behoren en de huisarts begint er ook niet zelf over tegen deze groep of weigert zelfs een test. Dit moet veranderen."

Meer risico

"Hiv kent geen gender, kleur of grenzen. Wel loopt de ontvangende partij in principe meer risico dan degene die geeft," vertelt Talitha Dresselhuys van de Aids Healthcare Foundation.

Reden temeer om de aandacht te vestigen op het kapotje, of rubbertje zoals het condoom in de volksmond genoemd wordt. Elske: "Veel mensen van in de veertig gaan scheiden en begeven zich dan weer op de datingmarkt. Ze waren zo lang in een relatie, dat ze niet meer zo met veilig vrijen bezig zijn."

Slappe lach

Elske zelf had ook een lange relatie. "Je moet dan weer even omschakelen. Toch worden de risico’s steeds groter. Vooral anale seks is een risicofactor in Nederland, 90 procent van de hiv-besmettingen is veroorzaakt door onbeschermde seks. Er wordt nauwelijks meer drugs gespoten, dus bloed-op-bloedcontact is niet meer de grote boosdoener."

"Het condoom sexy maken is ook een vorm van zelfrespect. Als je het gebruikt, kun je beter ontspannen. Je weet dat je het veilig doet, je zorgt voor jezelf en de ander. Je kan het juist opnemen in het spel. Door het samen te doen. Of ermee te spelen. Ik heb vaak de slappe lach in bed, dat is toch juist een onderdeel van het spel."

Huid op huid

"Natuurlijk verlang ik ook weleens naar huid-op-huidcontact, maar dat weegt toch niet op tegen de kater die je de volgende dag hebt als je geen condoom gebruikt? Als ik met iemand vrij, dan weet ik niet zeker waar hij gisteren was. Mensen kunnen zoveel zeggen, maar wat is waar? Een soa kun je niet aan iemand zien."

Elske wil vermijden dat het condoom een discussiepunt wordt in bed. "Dan krijg je op gesprekken die je niet wil hebben. Daarom moet het juist vanzelfsprekend zijn. Het zit standaard in je tasje bij je lippenstift. Je begint er gewoon niet over, maar pakt het condoom."

Stimulerend

De dames hopen dat ook door dit filmpje het gesprek gevoerd kan worden. Elske: "Niet belerend, maar stimulerend. Het doorbreekt het taboe."

Talitha: "Als mannen zeggen ‘ik voel niks door een condoom', dan zit ‘ie gewoon te wijd. Als vrouwen zeggen dat ze niks voelen, dan is dat onzin." Elske: "Tegenwoordig heb je hele dunne condooms."

Talitha: "Het getuigt van kracht een vrouw voor zichzelf zorgt en condooms bij zich heeft. Daar komt ook het idee van deze film uit voor."

Jongen ontmoet meisje

Elske: "Het is het verhaaltje van jongen ontmoet een meisje. Ze hebben leuk contact en hij neemt haar mee naar huis. Ze gebruiken geen condooms en de kater volgt een dag later. Ze komen samen en hebben het erover. Hebben het gevoel ‘wat hebben we gedaan’. Daarna is er een tweede ontmoeting met een condoom. Dat verloopt veel fijner, zonder naar gevoel na afloop."

De samenwerking tussen Elske, Aids Healthcare Foundation en acteur/model Orlando Lansdorf en Dervin Curiel - die met Elske het idee ontwikkelde en de camera doet- verliep zo fijn, dat Elske graag nog een vervolg zou door nog een film te maken en zo een vervolg te geven aan het project: “We hopen een sexy wake-up call te geven.”

En, wat vind jij? Laat je horen!