Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

condooms
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

'Oké, dan ben ik
maar een trut'

journaliste

Marjolein Hurkmans

D

'Dus jij hebt nog nooit een one-night stand gehad?' Een aantal collega’s kijkt me verbijsterd aan. Meewarig eigenlijk, alsof ik de grootste kneus ter wereld ben. Zo voel ik me ook een beetje.

Alsof ik me ervoor moet schamen er zo’n sneu liefdesleven op na te houden. Aanleiding is een onderwerp dat ter sprake kwam tijdens de redactievergadering: seks tijdens de vakantie. En waarom mensen het kennelijk nog steeds zo vaak zonder condoom doen. En toen zei ik het dus 'Dat ik sowieso al niet snapte hoe je met iemand het bed in kan duiken die je hooguit twee weken kent'.

Ik voelde me even een enorme ouderwetse trut. Want het is waar. Ik ben nog nooit met iemand naar bed geweest waar ik niet serieus heel erg verliefd op was. En zeker niet op een eerste date, of tweede of zelfs derde. Ik moest 'het' voelen en zeker weten (voor zover dat kan) dat de ander hetzelfde voelde.

Zonsondergang

Er waren al uren aan wandelen hand in hand aan vooraf gegaan, samen naar de zonsondergang kijken, warme chocolademelk drinken in kleine cafeetjes, lange telefoongesprekken en ontelbare zoenen in het maanlicht. Ik was voorgesteld aan vrienden en familie als 'de verkering' en dan na een paar maanden, tijdens een mooie nacht, bedreven we dan de liefde.

Ja, ik gebruik met opzet ouderwetse term, want dat is wat het is voor mij: de liefde bedrijven. One-night stands, seks om de seks, sorry, daar ben ik niet van. En mijn kinderen ook niet. 'Ja, dat denk je', sneerde collega R. En hij grijnsde er een beetje bij. 'Alsof ze je alles vertellen…' Moeder Tuttebel in het kwadraat: ze doet het alleen uit liefde en denkt dat haar kinderen ook zo onnozel zijn.

 

Puistenkop

'Nee', zei ik, 'dat weet ik zeker. Want dat heb ik ze geleerd: Verkwansel jezelf niet aan de eerste de beste puistenkop. Waarom zou je? Om maar van je maagdelijkheid verlost te zijn? Maagd zijn doet geen pijn en je kunt het maar aan een iemand schenken. Zorg ervoor dat je zeker weet dat die iemand het waard is.'

'Alsof jij precies weet wat jouw kinderen uitspoken', zei een ander. Ik dacht aan mijn dochter. Mijn beeldige dochter. Ze was 18. 'Joh', zeiden haar vriendinnen. 'Neem nou gewoon een keer een vriendje. Dan heb je dat maar achter de rug.' 'Nee', zei ze. 'Als ie ’t niet is, dan is ie ’t niet. Dan wacht ik liever op iemand die het wel is.'

Mondje

Er kwam een soort van bekende Nederlander langs die furore maakte in het vakgebied dat zij ook ambieert. 'Ik kan ervoor zorgen dat jij op de radio komt', zei hij. 'Giel Beelen is een vriend van mij. Maar dan moet jij wel laten zien wat je allemaal nog meer kunt dan zingen met dat mooie mondje van je.'

Hij was het niet, hij had het niet en hij kreeg het niet. Ze is opgestaan en vertrokken, mijn kleine collega-tuttebel. En op een dag kwam inderdaad haar droomprins langs en die kreeg alles: haar stralende ogen en de rest ook, neem ik aan.

Hart op hart

Eerlijk gezegd snap ik ook niet waarom je het anders zou willen. Waarom zou je in hemelsnaam met iemand intiem willen zijn waar je verder niks voor voelt? Weer zo’n ouderwetse term: intiem zijn. Maar dat is toch wat je bent als je seks hebt? Je bent heel dicht bij iemand, dichter kan niet. Lichaam tegen lichaam, hart tegen hart, ziel met ziel. Dat kun je toch helemaal niet delen met iemand waar je niet van houdt?

'Ja, jij hebt gemakkelijk praten', zei een andere collega. 'Jij hebt al jarenlang een relatie. Als ik nooit seks had om de seks, dan stond ik al acht jaar droog'. Ik ga daar van zuchten. Waarom denken jullie dat ik al zo lang een relatie heb? Ik vermoed toch dat dat met mijn kieskeurigheid te maken heeft. Ik moet geen mannen die hem, grof gezegd, overal insteken. Ik vind ze goedkoop en ordinair.

Ziel

Ik ben altijd op zoek geweest naar een gelijkgestemde ziel. En geloof me, je bent er zo achter of iemand dat wel of niet is als je hem niet meteen in je bed toelaat. Zijn ze meteen weer weg? Foute boel. Vinden ze je echt leuk? Dan nemen ze de tijd die jij nodig hebt.

Ik was 19 en eerstejaars student. Tijdens de introductie leerde ik Eric kennen. We konden het prima vinden. 'Kom vanavond bij me eten', zei hij. Hij had een kamer in een dorp dat een km of 10 van de stad af lag. We fietsten er samen naartoe, gezellig keuvelend. Na het eten, wilde hij meer. Meer dan ik van plan was te geven. Het werd een bijzonder onaangename situatie die ermee eindigde dat hij me de deur uitzette.

Landweg

Ik fietste alleen terug, middenin de nacht over een eenzame landweg. De volgende dag zei hij niet eens meer 'hoi'. Ik had stelselmatig 'nee' gezegd en toen voelde ik me al ranzig. Stel je voor hoe ik me gevoeld had als ik het toch maar wel gedaan had, alleen om van het gezeur af te zijn. Sorry, hij had het niet en hij was het niet. En dan doe ik het dus niet. Laat mij dan maar een trut zijn.

Even voor de duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor monogamie en nieuwe preutsheid. Ik ben wie ik ben, en jij bent wie jij bent. Leven en laten leven. Van mij mag je het doen met wie je wilt, zo vaak je wilt en wanneer je wilt. Mits het met wederzijdse instemming is. Maar (en zo komen we via een omweg bij het oorspronkelijke onderwerp terecht) gebruik in vredesnaam een condoom.

Veldbedje

Want dat jij er m/v lekker op los snolt, moet je helemaal zelf weten. Maar wees eerlijk: als je er zo in de vakantie instaat, ben je in het gewone leven ook niet zo’n trut als ik, toch? En diegene die met jou dat veldbedje opduikt dus ook niet.

Jullie doen dit vaker. Al die mensen met wie jullie eerder seks hebben gehad, liggen er gezellig bij in de slaapzak. In ieder geval hun bacillen. Jezelf niet beschermen is oerstom, een ander in gevaar brengen een regelrechte klotestreek. Dat dat anno 2016 nog steeds niet tot iedereen is doorgedrongen, daar snap ik pas echt niks van.

Zand

En heel belangrijk: druk je kinderen op het hart ook condooms te gebruiken. Die vergadering vanochtend was met 8 collega’s. Een aantal van hen had weleens in zijn leven seks om de seks gehad. De kans dat je kind even los gaat op Lesbos of in Blanes, is dus best wel groot. Steek je kop niet in het zand, maar duw hem of haar een pak condooms in de hand. Want een zwangerschap is in deze tijd zo ongeveer het minste erge wat je kan overkomen bij onbeschermde seks. En het zijn nou eenmaal niet allemaal van die tuttebellen als ik.

En, wat vind jij? Laat je horen!