Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

In het nieuws

De moordenaar van Lotte's zus komt vrij:
Hij krijgt geen gebiedsverbod

journaliste

Daphne van Rossum

D

De tbs-maatregel van de moordenaar van Maartje Pieck (15) wordt na 15 jaar opgeheven. Dat betekent dat Jan H. (56) op 8 maart vrijkomt. Een feit waarvoor de familie van Maartje al jaren vreest. Zus Lotte: "En wat nog het meest bizar is, is dat hij ook geen gebiedsverbod voor Kampen krijgt. Wij zijn er enorm van geschrokken."

Lotte: "De hele kwestie is voor ons heel pijnlijk. De moordenaar van Maartje heeft in de gevangenis een studie psychologie kunnen doen op kosten van de samenleving. Zo heeft hij zichzelf goed vooruit kunnen helpen. Ik heb mijn studie zelf moeten betalen. Dat moet iedereen natuurlijk, maar het voelt wel krom. Ook heeft hij een heel legertje hulpverleners tot zijn beschikking gehad.

Omgekeerde wereld

Toen mijn moeder en ik na jaren rouw hulp zochten, hebben we alles zelf moeten betalen. Een sessie bij de psycholoog kost 90 euro en gaat van je eigen bijdrage af. Het is een klap geld.

Het staat ons als nabestaanden tegen dat hij alles krijgt, er een heel behandelteam voor hem klaarstaat en dat wij het zelf kunnen uitzoeken. Het is gewoonweg de omgekeerde wereld. Het is zo krom als wat.

Folderwijk

Lotte was 14 toen haar een jaar oudere zus Maartje tijdens het folderlopen werd verkracht en vermoord. "Toen ze na het avondeten haar folders liep heeft hij haar gepakt. Toen we dat hoorden, ga je kapot, maar hoe het met ons gaat, vraagt nooit iemand.

Voor ons is het zwaar dat de dader tijdens de rechtszittingen nooit berouw heeft getoond. Hij moest en zou haar hebben, dat heeft hij gezegd in de rechtszaal. Daar moesten we het mee doen. Nooit sorry, nooit excuses.

Medelijden

Alleen maar medelijden met zichzelf en kritiek op zijn tbs-behandelaars. Nog elke dag komt Maartje voorbij. In onze gedachten, of in een gesprek. Ze hoort er nog helemaal bij. We gaan er ieder op onze eigen manier mee om.

Ik ben al die tijd doorgegaan met studie en werk, dat was mijn manier om te overleven. Maar op een gegeven moment kon ik niet meer verder en heb ik hulp gezocht. Om het 'een plekje' te kunnen geven.

Tante

Maartje was een lieverd. Een goedlachse, zachte meid. Ik mis de gezelligheid die ze meebracht. We hebben veel gespeeld samen. Het had me ook heerlijk geleken als ze tante had kunnen zijn voor mijn kinderen.

Ze was dol op kinderen. De tweede naam van mijn oudste verwijst naar haar. Haar tweede naam is Yuna, prinses van de zon; Maartje was altijd het zonnetje in huis. Dat ze er niet meer is, is voor ons nog altijd onverteerbaar."