Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

10 tips voor een langer en gelukkig leven
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Langer en gelukkiger leven?
Leer het van de Japanners!

journalist

Maaike Schaap

J

Japan: het land van sushi, papieren parasolletjes en geishas. En ook het land waar de bevolking het oudst van de hele wereld wordt. Francesc Miralles en Hector García wilden het geheim van de vele honderdjarigen in het land weten en schreven er een boek over. 

In Ikigai, Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven, gaan de twee schrijvers op onderzoek uit. En wat blijkt? Door je aan de volgende tien 'basisregels' te houden, komt dat langere en gelukkigere leven al snel in zicht.

1. Blijf actief!

We mopperen nog weleens over de pensioenleeftijd die alsmaar verder omhoog gaat, maar de Japanners geven langer doorwerken vooral als een advies voor een lang en gelukkig leven. Natuurlijk moet het wel iets zijn waar je plezier aan beleeft… Dus achter die geraniums zitten? Echt niet!

2. Haast je niet

In Nederland lijkt het soms wel alsof iedereen het druk heeft. In de stad vliegen de fietsen en scooters je om de oren en moet het vooral sneller en sneller. 'Niet doen', zeggen de Japanners. Zoals een oud spreekwoord luidt: Langzaamaan, dan breekt het lijntje niet. Je niet altijd haasten zou de kwaliteit van leven dus bevorderen.

 

3. Niet volproppen

Oef, nog één hapje… ook al zit je eigenlijk bomvol. Het is beter om dat niet te doen en 'de 80%-regel' te hanteren. Kortom: iets minder eten dan de eigenlijke trek van je vraagt.

4. Vriendschappen

Vaak merk je het al aan je gloeiende rode wangen en je zere kaken van het lachen. Je omringen met vrienden en familie is goed voor je. Je lacht veel, kunt met een goed gesprek de meeste zorgen laten verdwijnen en hebt mensen om je heen die naar je luisteren of je advies kunnen geven. Vrienden maken het leven lichter.

5. Lachen

Met vrienden kun je natuurlijk lachen, maar vergeet ook niet om stil te staan bij de kleine dingen. De wereld zit vol kansen en daar mag je best af en toe even bij stilstaan met een glimlach. Lachen is goed en ontspant!

6. Voldoende bewegen

Het Nederlandse advies is om dagelijks een halfuur te bewegen. De Japanners zijn het hier zeker mee eens en hebben een mooi gezegde: Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag! Je lichaam heeft iedere dag onderhoud nodig om het jarenlang te kunnen volhouden en daar hoort beweging logischerwijs ook bij.

7. De natuur in

Of je nou in de stad of op het platteland woont, de natuur is volgens de Japanners erg belangrijk. Langs de waterkant, in de bossen of gewoon een rondje wandelen door het park zorgt ervoor dat onze geestelijke batterij weer wordt opgeladen.

8. Bedankjes uitdelen

Japanners zijn hun voorouders en de natuur erg dankbaar. Eigenlijk vinden ze alles waarvan je dag een stukje leuker wordt, belangrijk. Iedere dag even stilstaan bij de belangrijke mensen in je leven of de kleine dingen die je gelukkig maken, kan er dus ook voor zorgen dat je je positiever voelt.

9. Leef vandaag

Wij mensen hebben nog weleens de neiging om urenlang stil te staan bij het verleden en te vrezen voor wat komen gaat. 'Niet doen', zeggen de Japanners. Alles wat je hebt, is de dag van vandaag. Waarom zou je er dan niet optimaal gebruik van maken?

10. Volg je ikigai

Je ikigai is volgens de Japanners jouw reden van bestaan. De reden dat je iedere ochtend weer de gordijnen openschuift en je bed uitkomt. Als je je passie hebt gevonden, is het zaak om vooral die weg te blijven volgen. Zit ‘ie nog ergens in je verstopt, ga er dan vooral naar op zoek!