Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anita Wizier geniet meer van haar leven nu ze wat ouder is.
Foto: Beeld: laatzienwiejebent
In het nieuws

Anita Witzier (55): Ik ben niet meer bang
voor een oordeel

journaliste

Daphne van Rossum

E

Een bekend gezegde is: 'iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn' . Vrouwen van 50 plus zijn lang genegeerd door reclamebureaus. Het zou geen 'sexy' markt zijn deze doelgroep. Anita Witzier (55) zit juist beter dan ooit in haar vel.

Met de wereld van incontinentieslips en overgang wilden de flitsende reclamejongens- en meisjes zich liever niet bezighouden, leek het wel. Inmiddels is de 50 plus vrouw bezig aan een opmars in reclameland. En omdat ze steeds vaker op een positieve manier geportretteerd worden, voelen 50-plus-vrouwen zich ook gewaardeerd en aangesproken.

Een win win-situatie. ‘Laat zien wie je bent’ (www.laat-zien.nl) speelt ook op deze trend in. Columniste van dit nieuwe online lifestyle platform is Anita Witzier (55). Ook zij bevestigt dat oudere vrouwen steeds meer gezien mogen worden: “Ik roep al jaren dat we verder moeten kijken dan 49. Bij een vrouw van 50-plus zie ik een zelfverzekerde, goed verzorgde, goed geklede vrouw die van wanten weet.”

Een recente studie onder 6.400 Europese vrouwen van 50 tot 64 onderstreept het beeld. De studie toont aan dat meer dan 70% van de 50-plus-vrouwen zich zelfverzekerder voelt dan vroeger, 73% van de vrouwen trekt zich bovendien niet langer iets aan van wat anderen vinden. Ook Anita Witzier herkent dat: "Ik ben nu veel blijer met mezelf dan vroeger. Mijn karakter is meer open ook, ik durf makkelijker te praten. Ik was eigenlijk heel verlegen. Inmiddels meng ik makkelijker in groepen, ik ben niet meer bang voor een oordeel. Als iemand me niet moet, denk ik eerder: ‘dan niet’." 

Een mooi geluksmomentje

 70% van de vrouwen voelt zich bovendien levenslustiger dan ooit. Ook Anita Witzier heeft vaak een mooi geluksmomentje: “Ik leef veel meer in het nu. Nu ben ik me pas bewust van hoe mooi en fijn ik het soms heb. Toen heb ik er minder van genoten. Zoals laatst toen ik liep met de hond. Het vroor lichtjes, er was een mooie strakblauwe lucht, de bladeren glinsterde. Het was geweldig.”

59% van de vrouwen is blij met haar seksleven, 40% vindt het zelfs beter dan ooit. Anita Witzier: "Weet je wat het is, je moet het niet voor lief nemen. Als je ouder wordt, moet je voor sommige dingen iets meer je best doen. Vooral als je elkaar al wat langer kent. Dan word je niet meer gelijk warm, als hij door de deur stapt. Het is net als met sporten, je moet gewoon zin maken. Er niet over zemelen. Ik merk dat ik de liefde wel heel mooi vind op deze leeftijd. Ik wil heel graag samen oud worden met mijn man, ik vind dat prettig en knus. Wat dat betreft hoef ik niet terug naar toen we elkaar net kende." 

Niet alles rozengeur en maneschijn

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn op het pad van ouder worden, vertelt Anita Witzier: "Je gezicht wordt rommeliger. Als je oogschaduw op doet, verdwijnt het. En ook je huid wordt ouder, ik merk dat vooral bij mijn benen. Ik denk dat je er wel iets voor moet doen, wil je lekker in je vel zitten. Ik sport bijvoorbeeld heel veel, wel 4 tot 5 keer in de week. Ik vind het heel fijn om te merken dat ik nog steeds verder kom, nog steeds mijn grenzen verleg. Volgens mijn personal trainer Mark Winter kun je altijd het maximale uit jezelf halen binnen je eigen grenzen, aan die opmerking heb ik veel gehad. Ik vertaal het ook door naar andere gebieden op mijn leven." 

Reflecteren op je leven

"Ook bij het maken van televisie, zoals bij het programma Memories , heb ik me er altijd over verbaasd dat er vaak jonge mensen in beeld komen. Op je 30ste of 40ste ben je nog helemaal niet bezig met reflectie, dan heb je jonge kinderen en ben je aan het rondrennen, oudere mensen hebben vaak  een heel goed verhaal te vertellen en ze kunnen beter reflecteren op hun leven. Ik denk dat we die verhalen juist willen horen."