Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

'Mijn ode aan de
papieren kerstkaart. Doe je mee?

journaliste

Eline Doldersum

N

Nederlanders versturen de afgelopen jaren steeds minder kerstkaarten en persoonlijk vind ik dat doodzonde. Want zeg nou zelf: hoe leuk is het om er zelf eentje te ontvangen?

Het was bij ons thuis jaarlijks vaste prik: het versturen van De Kerstkaart. Samen met mama zocht ik mijn eigen doosje kleurige kaarten uit, waar ik me vervolgens uren op kon uitleven met teksten en creatieve versieringen. Om ze uiteindelijk vol trots uit te delen aan mijn schoolvriendinnetjes. 

Kersthoogtepunt

Het uitkiezen van dé perfecte kaarten, het samen zwoegen aan de keukentafel en het plakken van de postzegels: het was voor mij een van de hoogtepunten van kerst. Hoewel ik de traditie nog lang heb voortgezet, heb ik de afgelopen drie jaar al geen postzegel meer geplakt en geen kerstkaart meer gepost.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik - net als velen met mij - ben gezwicht voor het versturen van een digitale kerstwens. Gewoon omdat het zo lekker makkelijk is en in verhouding met het versturen van de ouderwetse kerstkaart vele malen minder tijd kost. 

Stapels enveloppen

Maar als je mij vraagt wat voor kerstwens ik zelf het liefst ontvang dan antwoord ik zonder twijfel 'de traditionele kerstkaart'. Want hoe leuk is het als je deurmat in de dagen voor kerst verdwijnt onder enveloppen? Enveloppen van mensen die speciaal voor jou de tijd hebben genomen om in de pen te klimmen? 

Mensen die écht hebben nagedacht over de kerstwens die voor jou op de winterse kerstkaart pronkt. Maar vooral: mensen die aan jou denken. Dat is toch veel leuker dan een sms'je of het welbekende Facebookbericht Ik wens al mijn Facebookvrienden een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar dat na een halve dag alweer van het wereld wijde web is verdwenen. Ik zie ze wel voorbij komen, maar het doet me weinig.

Een papieren kerstkaart

En dat terwijl een papieren kerstkaart mij oprecht heel blij kan maken en ook niet verdwijnt. Ik zet de kaarten op mijn schouw en elke keer als ik daar langsloop of als ik ze in een doos stop na de feestdagen, toveren ze op nieuw een glimlach op mijn gezicht. 

Dus dacht ik dit jaar 'Als ik zelf nou zo blij word van de kerstkaarten die op mijn deurmat dwarrelen waarom neem ik dan niet de moeite om een ander datzelfde gevoel te bezorgen?' Want, zoveel moeite is het nou ook weer niet. En dus ligt er nu op mijn keukentafel een hele stapel kerstkaarten klaar om gepost te worden. Want naast het verblijden van mijn dierbaren, zou het toch eeuwig zonde zijn als er over tientallen jaren geen kerstkaart meer verstuurd wordt?

Jij op VROUW.nl

Verstuur jij nog kerstkaarten of houd je het bij een virituele kerstgroet? En wat vind je zelf het leukst?

Laat het hier weten!

En, wat vind jij? Laat je horen!