Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Veel kinderen onder de 4 hebben een slecht gebit.
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Tandenleed: Melkgebitjes
met grote gaten

journaliste

Daphne van Rossum

E

Eén op de vijf kinderen gaat niet naar de tandarts, blijkt uit onderzoek van een zorgverzekeraar. De beroepsvereniging van tandartsen maakt zich grote zorgen. Zo ook tandarts-pedodontoloog Wilma Vogels: "Als ouders komen omdat een kind kiespijn heeft en de hele nacht niet heeft geslapen, dan is het vaak al te laat om het kiesje nog te redden."

"Dan moet het getrokken worden en vaak is het dan ook al mis met andere tanden en kiezen. Je ziet soms al hele kleine kinderen met grote gaten. Dat is heel schrijnend om te zien."

Volgens Vogels is het zo dat steeds meer volwassenen niet kiezen voor de aanvullende tandartsverzekering en daarom niet naar de tandarts gaan. "Ze gaan dan ook niet met hun kinderen. Veel mensen weten niet dat het in de basisverzekering zit en daarom volledig vergoed wordt voor de kinderen. De schooltandarts is pas vanaf vier jaar, dus dan kan het zijn dat ze voor die leeftijd helemaal geen tandarts zien."

Er worden veel tussendoortjes gegeten

Vogels zegt ook dat er steeds slechter wordt gegeten: "Er worden veel tussendoortjes gegeten. Tanden en kiezen zijn niet bestand tegen meer dan zes zuuraanvallen per dag. Wij raden aan: drie maaltijden en drie tussendoortjes. Daar hoort dan ook een pakje drinken bij."

"Het beste kun je je kinderen van jongs af aan mee nemen naar de tandarts, zodat ze zien dat het normaal is en poets twee keer per dag met fluoridetandpasta geschikt voor de leeftijd van je kind. Tot tien jaar moet je ook napoetsen. Hele kleine kindjes kun je het beste liggend poetsen. Leer ze zo vroeg mogelijk dat tandenpoetsen bij het bedritueel hoort."

Ga die strijd aan over tandenpoetsen

Bij ons thuis is er altijd strijd over tandenpoetsen. Mijn dochter haat het. Hoe los ik dat op? "Ga toch die strijd aan", tipt Wilma Vogels. "Op een gegeven moment weten ze wel dat strijden geen zin heeft. Dat het toch moet gebeuren. En dan na het poetsen niks meer eten of drinken."

Ze wordt er nooit moedeloos van, van al die slechte gebitjes: "Het is ons werk en we willen deze kinderen helpen. Maar je ziet wel dat er slecht gepoetst wordt. Ook lijkt het alsof er steeds meer mensen zonder fluoride poetsen, omdat ze denken dat het slecht is. Vooral voor jonge gebitten is het wel belangrijk om te poetsen met fluoridetandpasta. Die tandjes zijn nog zacht en door de fluoride wordt het glazuur uitgehard."


En, wat vind jij? Laat je horen!