Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Naakte kerstboom
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Hallo,
kerstdip

columniste

Ursula van Duin

K

Kerstmis is in een denderende vaart in aantocht, maar columniste Ursula van Duin zit in een onverwachte kerst-impasse. Als je de media moet geloven had ze vorige week al klaar moeten zijn met haar inkopen en hingen er roze pinguïns en geglazuurde donuts in de boom. De werkelijkheid is anders.

Ik vecht al dagen tegen een heuse kerstdip. Dan beoog ik niet een dip op basis van mayonaise waarmee je op een verdorven avond stiekem je paprikachips impregneert, om je zodoende te laven aan de hemelse combinatie van baggervet en bremzout.

Nee, ik bedoel de melancholieke stemming die mij ná Kerst placht aan te klampen, maar mij dit jaar nog vóór kerst overvalt. Als ik de media moet geloven ben ik al dágen vrolijk kerstinkopen aan het doen voor een niet al te ingewikkeld driesterren-kerstmaal, voor een recordbedrag aan cadeautjes aan het inslaan voor de hele familie, ligt de glutenvrije kerststol al te lonken naar het broodmes, ziet mijn gevel eruit als een knipperende kermis en hangen in mijn kerstboom roze pinguïns of geglazuurde donuts.

Niet te vergeten zou ik drukdoende zijn met het lastminute beslechten van allerlei familievetes, zodat het jaarlijkse familie-kerstkiekje weer in vrede kan worden geschoten.

Kant-en-klaar-gevulde eieren

De werkelijkheid is dat ik iedere dag door de supermarkt hol. Het liefst met het allerkleinste mandje waar niet al te veel inpast, zeker geen kerstdiner. Ik haal alleen het hoognodige, meer niet. De schappen met black angus ribey steaks, varkensrollades of ingewikkelde aardappelgerechten, ik negéér ze allemaal.

En de kant-en-klaar-gevulde eieren laat ik links liggen. Gevulde kant-en-klaar-eieren zijn sowieso goor, vooral als de vulling zich als een slakkenspoor tegen de bovenkant van de plastic verpakking aan heeft geschurkt (en die neiging heeft vulling van dergelijke eieren nu eenmaal vaker dan je lief is).

Wanneer Echtgenoot thuiskomt, kijkt hij hoopvol naar de boom waar hij de lampjes reeds bemoedigend in heeft gehangen. Zo’n anderhalve week geleden. “Het is nog stééds niet gelukt hè?” Een frase die in het algemeen wel toepasbaar is op veel (koken, dode spinnen elimineren, doperwtjes verwijderen uit een potje Hak, ten behoeve van een kersterig waxinelichtje voor op school zoon).

Halfnaakte kerstboom

In dit geval gaat het om de verhuisdozen met ballen die de halfnaakte kerstboom al anderhalve week omringen. Toch vermoed ik dat ik niet de énige ben die in een onverwachte Kerst-impasse zit. Ik bespeur meer mensen die zich haastig met hun mandjes voorbij het kerstproviand bewegen, een veeg teken.

Behalve de als monnik verklede Zwitserse kaasverkoper die kaaskrullers weggeeft bij aanschaf van een stuk kaas. Hij is super vrolijk, heeft duidelijk overal zin in en vast ook in Kerstmis. Ondanks alles wat er in de wereld gebeurt. Hij heeft mazzel. Had die dag ook verkleed als ezel in een kerststal in Limburg kunnen staan, vertelt hij mij. Dan maar liever als monnik kaaskrullen uitdelen in een supermarkt in Utrecht.

Ach, hij heeft ook eigenlijk helemaal gelijk. En ik heb in íeder geval kaaskrullen in huis met kerst. 

Gerelateerde onderwerpen