Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een maandje water drinken, dat is Dry January.
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Bitterballen zonder drank
zijn écht minder interessant

journaliste

Daphne van Rossum

N

Na alle kerstborrels en oud en nieuw zou ik nu moeiteloos over kunnen stappen op de nieuwjaarsborrels. Dit doe ik ook, alleen dan met een glaasje water in mijn handen. Ik had even zó genoeg van drank, dat ik mezelf een maand drooglegging heb opgelegd. Hierin ben ik niet de enige: de uit Engeland overgewaaide trend 'Dry January' is een grote hit aan het worden in Nederland.

Gedeelde smart is halve smart, zeggen ze. Het scheelt dat ik niet de enige ben met een water of een frisje in de hand tijdens de nieuwjaarsborrel, want ik tel twee collega’s die dit ook hebben. Niet geheel toevallig - omdat we allemaal meedoen aan de lekker in je vel-challenge van Mieke Koster. En een maand niet drinken scheelt toch weer een kilootje of wat. Hierbij: bitterballen zónder drank zijn toch écht minder interessant.

Volgens Eva Ehrlich, medewerkster van de alcoholinfolijn van het Trimbos Instituut, is er sprake van een gezonde trend: “Een maandje stoppen met drinken past heel goed in deze tijd. Steeds meer mensen eten gezonder en bewegen meer. Dry January is een reactie op de feestdagen, drank speelt tijdens kerst en oud en nieuw een grote rol", vertelt Eva.

Gezonder leven

"Mensen willen na de feestdagen even gezonder leven. Velen stoppen uit zichzelf even met drinken of ze doen in maart mee met de uitdaging 'ikpas.nl', waarin je 30 à 40 dagen niet drinkt. Deze actie loopt tijdens de vaste periode na carnaval en Pasen, dus van Aswoensdag tot Palmpasen."

Liever cola light

Voor Eva Ehrlich zelf is een dergelijke uitdaging niet nodig: "Ik drink bijna nooit, geef mij maar een glas cola light. Héél soms neem ik een glas wijn, op een feest.” In die zin is ze niet representatief voor de gemiddelde Nederlander, vertelt ze: “In 2015 werden er gemiddeld zo’n 1,3 glazen per dag per persoon gedronken."

Wanneer drank een probleem wordt, verschilt per persoon, weet Eva Ehrlich. "Het ligt ook aan je omgeving. Mensen die zelf ook drinken, vinden elke dag één of twee glazen niet veel. Maar als je omgeving niet drinkt, vinden zij jou al een alcoholist als je elke dag drinkt."

Gewoonte doorbreken

Volgens Eva Ehrlich kom je in de gevarenzone met drinken als je door alcohol nadelen gaat ondervinden: "Als je vaak ruzie krijgt in je relatie, of met familie. Maar ook bij lichamelijke klachten of financiële problemen door je drankgebruik. Dan ben je een probleemdrinker."

Een maandje stoppen met drinken is volgens Eva altijd goed, ook als je geen probleemdrinker bent: "Je doorbreekt een gewoonte van vaak drinken, waardoor je bewuster omgaat met alcohol. Ook als je daarna weer gaat drinken, zie je dat de effecten op langere termijn zichtbaar blijven. Je kijkt kritischer naar de rol die alcohol in je leven speelt. En een een keer ‘nee’ zeggen op een feestje, wordt makkelijker. Hierdoor drink je op langere termijn ook minder."

Fitter zonder drank

"Voor de gezondheid is een maand niet drinken heel goed. Het is goed voor je slaap, de slaapkwaliteit verbetert. Als je meer drinkt, is het effect natuurlijk groter. Sowieso heeft je lever even de kans om zich te herstellen. Deze heeft nu namelijk geen energie meer nodig voor de afbraak van alcohol. Je immuunsysteem wordt ook sterker, daardoor voel je je fitter. Ook ben je minder vatbaar voor kwaaltjes."

"Ook gewichtsverlies kan een fijn effect zijn. Een mixje heeft evenveel calorieën als een kroket. Drink je iedere dag een mixje, dan eet je elke dag een kroket. Het is ook beter voor je huid. Van drinken kun je namelijk een grauwe en droge huid krijgen. Of rode wangen en een rode neus. Als je stopt met drinken, kan dat een zichtbare verbetering voor je huid opleveren."

Ik heb er nu 4 dagen opzitten. Het heeft me eigenlijk geen moeite gekost, maar ik moet ook zeggen dat ik nog niet in de verleiding ben geweest. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als de eerste fles wijn op tafel komt en mijn vriendinnen 'gezellig' een glaasje nemen. Ben ik dan sterk genoeg?

Lijkt het je wat, Dry January? Laat het ons weten en doe mee met Daphne!


En, wat vind jij? Laat je horen!