Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Rochelle (l.) en haar zusje Rowena|Eigen Beeld
In het nieuws

'Ik wil de vader van het meisje van Nulde
een hart onder de riem steken'

journaliste

Daphne van Rossum

M

Mike J., de moordenaar van het Meisje van Nulde (kleuter Rowena Rikkers), mag na twaalf jaar op onbegeleid verlof. Het is een klap in het gezicht van Martin Huisman, de vader van Rowena. Carola Zwaan (45) opende de Facebookpagina 'Steun Martin Huisman' om hem een hart onder de riem te steken: 'Hij moet weten dat er mensen zijn die hem steunen. Dat hij niet alleen is.'

Martin Huisman verwacht dat Mike J over een jaar vrijkomt. Daarover zei hij in het AD: "Ik zal alles doen om dat te voorkomen. Hoe kan ik mijn gevoel duidelijk maken aan de Nederlandse staat?"

Huisman is volgens de krant kapot van verdriet. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de moordenaar van zijn dochter alle begeleiding krijgt, terwijl hij als slachtoffer voor zijn gevoel aan zijn lot wordt overgelaten: "Als slachtoffer sta je in de kou."

'Die man is een wrak'

Carola Zwaan: "Ik heb zo met Martin te doen. Ik schrok toen ik op televisie zag hoe hij eraan toe was. Die man is een wrak. Hij vecht keihard voor de zaak. Martin vindt dat de dader het niet verdient om vrij rond te lopen na al dat leed dat hij heeft veroorzaakt."

Carola Zwaan| Eigen Beeld

"Ik wilde iets voor Martin doen, hem op de een of andere manier ondersteunen. Voor hem en ook voor mezelf, ben ik toen met de besloten Facebookgroep begonnen. Het is hartverwarmend wat er gebeurt. We hebben nu al vierduizend leden en mensen beginnen zelf ook met initiatieven op de pagina. Zo is iemand een petitie gestart om Herman te helpen en bieden mensen aan om Martin financieel te ondersteunen door middel van fundraising. Ik moet het nog met Martin opnemen om te kijken hoe hij hier instaat."

Klein, weerloos meisje

Zelf had Carola een kinderwens toen het meisje van Nulde in het nieuws kwam. "Ik weet nog dat ik al het nieuws op de voet heb gevolgd, het greep me enorm aan. Al die mishandeling en moord; hoe kun je zoiets doen met een klein weerloos meisje? Daar kun je je toch geen voorstelling van maken? Ik had toen al graag iets voor de vader van het meisje gedaan, maar ik wist niet wat. Inmiddels is er gelukkig Facebook, dus die drempel is iets lager."

Over de rol van de moeder van Rowena is Carola niet te spreken: "Dat je als moeder zoiets toelaat bij je kind. Dat vond ik echt onwerkelijk. Als ik zoiets zou zien van mijn vriend zou ik niet meer met die man willen zijn. Dat laat je toch niet gebeuren, ook al houd je van iemand?"

"Inmiddels is de moeder van Rowena, naar ik begreep, onder een andere naam een nieuw gezin met twee jongens gestart. Ze heeft alweer twee jongens van één en twee jaar oud. Dat dat gewoon weer mag hè? Ze heeft het recht toch niet om weer twee kinderen op te voeden?"

Zus Rochelle nog steeds bang

Joeri die zoon van Carola| Eigen Beeld

"Ik ben zelf moeder geworden van een zoon, Joeri van dertien, en ben het nieuws sinds het in 2001 gebeurde altijd op de voet blijven volgen. Ook als moeder kan ik me voorstellen hoezeer Martin lijdt. Ik heb sinds de Facebookpagina contact met hem. We zitten vaak ’s avonds wat te kletsen en ook met zijn andere dochter Rochelle van achttien heb ik contact. Ze waarderen het heel erg dat we hun steunen via Facebook, maar we zijn het allemaal eens: dit mag nooit meer gebeuren. We zoeken gerechtigheid voor Rowena en alle slachtoffertjes die er nu nog zijn, die soms zo mishandeld worden dat de dood er op volgt."

"Er zijn grote fouten gemaakt door Jeugdzorg destijds en ook nu weer heeft Martin het er heel druk mee. Hij is met een advocaat in de weer om te verhinderen dat Mike L. vrijkomt. Er waren verzwarende omstandigheden, zoals dat Rowena in een bench werd opgesloten, die nooit zijn meegeteld in de strafmaat." 

"Rochelle is ook doodsbang, ze is bang dat Mike nog niet 'klaar' is, dat hij ook haar nog komt halen. Dat moet toch helemaal niet mogelijk zijn. Dat je als nabestaanden nog zo bang moet zijn. Dit nieuws van het verlof heeft heel veel pijn en verdriet bij Martin en Rochelle losgemaakt."