Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Thijs Rooimans
In het nieuws

Matthijs: 'Ik werd verliefd
op De Mol!'

Eva van Riet

M

‘Molloten' zitten morgenavond klaar voor een nieuw seizoen van Wie is de mol? Onder hen ook Matthijs Aukema (32) en Saskia Tilanus (24) die elkaar leerden kennen tijdens een vergelijkbaar spel voor onbekende Nederlanders. Matthijs: 'Ik vroeg me wel even af of haar liefde voor mij niet gewoon een dekmantel was...'

Matthijs en Saskia zijn al jaren fan van Wie is de mol? en kenden elkaar nog niet toen zij zich in de winter van 2012 aanmeldden voor De Saboteur, een op het populaire programma gebaseerd spel dat door het University College in Utrecht wordt georganiseerd.

Matthijs: "Er volgde een maandenlange selectieprocedure, waarbij werd gekeken wie van de kandidaten geschikt is voor de rol van de mol en of de kandidaten elkaar echt niet via via kennen, want zou voor het liegen en bedriegen natuurlijk niet zo handig zijn." Uiteindelijk werden er uit de honderd aanmeldingen vijftien kandidaten geselecteerd. Onder wie Matthijs en Saskia zaten. 

 

Cupido kreeg geen kans

Een half jaar later staan de foto’s van de deelnemers online. Saskia heeft Matthijs meteen in het vizier. "Ik dacht meteen: wat een leuke jongen! Hij leek me lang en breed, maar dat viel in het echt mee. Later hoorde ik dat ook zijn vrienden hadden gezegd: 'Hé, is die Saskia niets voor jou?'”

Als het spel in de zomer eindelijk van start gaat, is het geen liefde op het eerste gezicht - althans daar krijgt Cupido geen kans voor. Saskia: "Het spel slokt je helemaal op. Je bent er dagelijks vanaf acht uur in de ochtend tot één uur ‘s nachts mee bezig. De spanning die je voelt als je naar het televisieprogramma kijkt, voel je dan gewoon de hele tijd." 

Twijfelen aan haar oprechtheid 

"Het gaat erom wie je wel en niet kunt vertrouwen," vertelt Saskia. "Het is de enige keer in het leven dat het geoorloofd is te liegen." 

Tijdens het spel maakten de deelnemers een reis van elf dagen, door Duitsland en Polen naar Oekraïne. Onderweg moesten ze verschillende opdrachten uitvoeren. In Kiev zou de finale plaatsvinden. Maar vlak voor de grote dag valt Matthijs af.

Hij heeft het er nog steeds moeilijk mee: "Ik vertrouwde Sas op basis van hoe we met elkaar omgingen. We vonden elkaar vanaf dag één al leuk en zij was nooit verdacht in mijn Mol-boekje. Ik besprak alles met haar, ook mijn twijfels over haar rol. Maar dan legde ze haar hand op mijn knie en stelde me gerust met de woorden: ‘Wij vertrouwen elkaar toch?’" 

"Wat voelde ik me naderhand verraden toen zij de mol bleek te zijn! Maar dat is het spel…" Ook saboteur Saskia had moeite met het liegen en bedriegen. "Ik vond het rot om tegen net gemaakte vrienden te liegen. Ook merkte ik dat er iets opbloeide tussen Matthijs en mij, maar die gevoelens moest ik on hold zetten tot na het spel." 

Matthijs: "Ik ben ook nooit echt boos geweest, maar ik twijfelde wel aan de oprechtheid van haar gevoelens. Wat als haar liefde voor mij gewoon een dekmantel was geweest?"

Met z'n dertigen voor de televisie

Een dag na de ontmaskering van de Saboteur hebben de twee verliefde Molloten elkaar in Nederland meteen opgezocht. Ze wonen inmiddels samen. Ook met de andere kandidaten hebben ze nog steeds contact.

"Elk jaar kijken we met de hele groep én met de deelnamers van de jaren erna de finale van Wie is de mol? Vorig jaar zaten we met z’n dertigen voor de televisie," vertelt Matthijs.

Maar niet alleen tijdens dat uurtje televisie slaat de klok WIDM voor het stel. Matthijs: "Zodra het nieuwe seizoen is gestart. hebben we het de hele week continu over de mogelijk Mol. We zijn altijd met elkaar in overleg. Iedere aflevering wordt zelfs twee keer gekeken; de tweede keer schrijven we mee in ons eigen Mol-boekje. En ook de Belgische editie slaan we niet over!" 

Wat de twee voor het komende seizoen hopen? 

"Dit jaar mag het programma wel een nog grotere uitdaging zijn. We hebben het liever fout, dan dat we al vanaf de tweede week weten wie de Mol is. En na de liefde tussen oud-deelnemers Airen Mylène en Taeke Taekema, komt er hopelijk dit jaar ook weer een WIDM-setje!" Ook bij de versie voor onbekende Nederlanders blijven de relaties opbloeien. Sinds de deelname van Matthijs en Saskia is er elk jaar nog een relatie uit het spel voortgekomen.

Morgen begint het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? Hier alvast een voorproefje!