Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Als je man (of vrouw)
zelden thuis is...

Lisette de Ronde

H

"Heel het jaar lang ben ik van huis weg om dit te bereiken”, zei Michael van Gerwen nadat hij deze week wereldkampioen darten werd. Een man die nooit thuis is... Hoe is dat eigenlijk voor een vrouw? 

Twee jaar geleden begon de man van Christa Regterschot (27) met zijn werk bij de luchtmacht. Hiervoor zit hij de hele week in het uiterste hoekje van Noord-Brabant, op zo’n twee uur rijden van Dronten, waar Christa met hun twee kinderen van één en vier woont.

Eigen foto

"Hij stelde voor een andere baan te gaan zoeken als ik dat wilde. Maar wie ben ik om te bepalen dat hij moet stoppen met hetgeen wat hij zo onwijs gaaf vindt?"

"Elf jaar geleden leerden we elkaar kennen, in de kroeg. Inmiddels zijn we zeven jaar getrouwd en ouders geworden van twee prachtige kinderen. Mijn man werkte als schilder, maar ging twee jaar geleden aan de slag voor de luchtmacht. Hier verzorgt hij het onderhoud van bijvoorbeeld helikopters."

Elkaar nauwelijks zien

Elke week vertrekt Rik in de nacht van zondag op maandag naar Hoogerheide, waar vliegbasis Woensdrecht zich bevindt, en donderdag is hij aan het eind van de middag weer thuis. Iets wat maar even zou duren, is inmiddels al twee jaar bezig.

"Het ergste is als we elkaar in het weekend weinig zien, door bijvoorbeeld verjaardagen of andere afspraken. Dan heb ik maandag echt het idee alsof ik hem nauwelijks heb gezien. Of na de vakantie, als we net drie weken samen zijn geweest, kijk ik er heel erg tegenop dat Rik zondagnacht weer vertrekt."

"Met twee kleine kinderen zijn er een hoop beslissingen die ik nu in mijn eentje moet nemen. Natuurlijk kan ik hem af en toe opbellen als ik ergens mee zit, maar sommige dingen maakt hij nou eenmaal niet mee." 

Wel goed genoeg?

"Bijvoorbeeld de school van onze kinderen. ‘Jij zal daar het vaakst op het schoolplein staan, dus het is belangrijk dat jij er een goed gevoel bij hebt.’ Makkelijk gezegd, denk ik dan. Over sommige dingen ga je namelijk twijfelen als je nooit iemand om feedback kunt vragen. Ons gastoudergezin bijvoorbeeld. Op een gegeven wist ik echt niet meer of ik ze wel goed genoeg voor mijn kinderen vond. Iets wat ik met niemand kon overleggen."

Maar niet alleen op de momenten dat hij er niet is, heeft Christa het lastig.

"Probeer ik de hele week een bepaalde structuur aan te brengen, doet Rik het ineens weer heel anders. Dat is soms verwarrend voor de kinderen en zorgt ervoor dat ik op maandag weer opnieuw kan beginnen. Wat ik dan doe? Gelijk aankaarten! Dan gaan we het de volgende keer tegen."

Ik blijf lekker hier

"Ik denk weleens ‘Hoe houd ik het vol?’ Ik heb nog steeds de hoop dat het anders wordt, maar voor nu accepteer ik het zoals het is. Verhuizen naar Hoogerheide spookt soms door mijn hoofd, maar als ik moet kiezen tussen al mijn vrienden en familie, of mijn man in een compleet andere stad, blijf ik toch lekker hier.”

Ook Agnes van der Bij (32) weet niet anders of haar man is van huis. "Zeventien jaar geleden leerde ik Johan kennen aan de waterkant. Hij was toen net begonnen als militair."

Eigen beeld

"Mijn man is bijna altijd weg. Hij is al vier keer op missie geweest en de vijfde staat voor dit jaar al gepland. Tijdens zo’n missie zijn ze vierenhalve maand weg. Hem even opzoeken zit er niet in, daarvoor is het te ver, te gevaarlijk, maar ook gewoon niet gebruikelijk."

Alleen in de weekenden

"Als Johan niet op missie is, volgt hij vaak trainingen. Dat betekent dat hij van maandag tot en met vrijdag aan het werk is. Alleen in de weekenden zien we elkaar dan."

"Ik ben het na zestien jaar gewend, net zoals onze twee kinderen van vijf en acht. Eens in de zoveel tijd ben ik mama én papa. Ze weten niet beter, en ik zou ook niet anders willen."

"En gelukkig is het met alle communicatiemiddelen tegenwoordig makkelijker om contact te leggen. Als ik advies nodig heb, bel of sms ik hem. Als hij niet te bereiken is en het is écht belangrijk, dan ga ik naar mijn ouders."

Tegen een muur praten 

"Ik mis hem weleens als de kinderen op bed liggen. Dan wil ik met iemand de dag doorspreken of vertellen waar ik mee zit, maar praat ik letterlijk tegen een muur. Voor dit soort momenten kan ik terecht bij de vrouwen van Thuisfrontsupport, een vereniging voor en door het thuisfront van militairen. Ik zie ze als mijn tweede familie, waarbij ik altijd mijn hart kan luchten."

"De keer dat ik hem het meest nodig had was toen mijn dochter in het ziekenhuis lag. Ze was drie jaar oud. Nachtenlang zat ik maar te hopen op bericht van Johan. Ja, dat is dan wel even moeilijk. Voor dit soort situaties is er het Situatiecentrum van de Koninklijke Landmacht, die je in kan lichten als er wat ernstigs aan de hand is waarvoor je contact moet hebben met degene die uitgezonden is. Tegen de tijd dat hij eindelijk belde, viel onze dochter net in slaap. Zal je altijd zien…"

"Ik zeg weleens: 'Ik ben van slag als Johan thuis is.' Dan kibbelen we opeens over hoe je het beste koffie kan zetten en zo. Qua opvoeding zitten we gelukkig op één lijn, dus het is voor de kinderen niet opeens lang leve de lol als papa weer aanschuift."

Niet alleen mannen

Dat het niet alleen mannen zijn die voor hun werk veel van huis zijn, lazen we deze week al bij Mounia, die bewust 40 uur per week werkt en daar veel commentaar op krijgt. 

Daar trekt Afke Boven (36) zich niks van aan. "Mijn omgeving ziet dat ik een ontzettend leuke baan heb – Afke werkt als presentatrice voor Omroep Friesland – en dat scheelt een hoop kritiek."

Eigen beeld

"Waar mensen meer over struikelen is het feit dat ik maar één kind heb. ‘Komt er geen tweede?’ vragen veel mensen zich af. Nee, want ik vind mijn dochter heel leuk, maar ik vind het ook heel leuk om zelf nog leuke dingen te doen!"

Hekel aan tuinieren

"Mijn omgeving vraagt zich weleens af hoe ik het allemaal doe. Maar ik doe het niet, maar mijn man. Hij doet ongeveer alles. Boodschappen, koken, onze dochter ophalen en wegbrengen. Vanochtend toen ik naar mijn werk ging, had hij zelfs al mijn ruiten gekrabd! Het enige wat ik moet doen is het gras maaien, want hij heeft een hekel aan tuinieren."

"Ik vind het heel knap, hij denkt echt aan alles. Van kinderboeken die terug naar de bibliotheek moeten tot aan de auto die APK gekeurd moet worden. Die boeken zouden bij mij maandenlang in een hoekje staan te verstoffen."

Een appje is zo gestuurd 

"Toch is het niet zo dat ik belangrijke dingen mis. We overleggen alles. Ik ben misschien veel van huis, maar een appje is zo gestuurd. René vindt de rolverdeling prima. Hoewel, in de kerstvakantie werkte ik elf dagen achter elkaar. Dat vond hij wel een saaie bedoening. En in de winter zijn er dagen dat ik Janneke maar een uurtje per dag zie. Dan weet ik dat het tijd wordt dat ik meer tijd voor haar vrijmaak, want als zij leuke dingen doen ben ik er vaak niet bij." 

"Natuurlijk zit ik weleens in een spagaat tussen werk en gezin. Maar ik vind mijn werk heel leuk en zolang haar vader veel thuis is, mist Janneke mij over het algemeen niet. Sinds anderhalf jaar is onze dochter leerplichtig, en dat is soms lastig. Een weekje met vakantie wanneer het werktechnisch goed uitkomt, zit er niet meer in. En dan ben je opeens de hele kerstvakantie weg… Binnenkort neem ik dus een aantal dagen vrij om dat te compenseren!"