Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw neemt hap van tablet chocolade
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

'Puur eten vanuit emotie
bestaat niet'

journaliste

Eline Doldersum

S

Snak je na een pittige discussie met je partner naar een flinke reep chocola? Of denk je jouw tranen alleen te kunnen stoppen met een bak met ijs? Dan houd je jezelf voor de gek. Het zogenaamde emotie-eten zou namelijk helemaal niet bestaan.

Neerslachtige emoties als verdriet, angst of woede laten verdwijnen door het eten van een bak met ijs; het klinkt ook bijna te mooi om waar te zijn. En volgens de Maastrichtse psychologen Peggy Bongers en Anita Jansen ís het ook te mooi om waar te zijn; emotie-eten is een fabeltje. 

Zorgen weg eten 

In de Volkskrant lichten de twee Limburgers toe waarom het weg eten van onze neerslachtige gevoelens tussen onze oren zou zitten. "Een halve eeuw aan wetenschappelijk onderzoek heeft nauwelijks overtuigend bewijs geleverd dat er écht mensen zijn die hun zorgen weg kunnen eten", stellen ze.

Al betekent dat volgens het vrouwelijke duo niet dat emoties en de drang naar eten niet met elkaar in verband kunnen worden gebracht. "Emoties kunnen wel degelijk eetgedrag uitlokken, maar dat het alleen gebeurt als je je rot voelt, is niet waar."

Schuldgevoel

Uit het onderzoek van Bongers en Jansen blijkt namelijk dat mensen die zichzelf emotie-eters noemen niet alleen naar een reep chocola, een bak ijs of een vette hap grijpen als ze zich slecht voelen, maar bijvoorbeeld óók als ze zich heel goed voelen.

Bovendien blijkt - als de twee de proef op de som stellen - dat de zogenaamde emotie-eters in de praktijk helemaal niet meer gaan eten als ze zich ellendig voelen. "Als je emotie-eters verdrietig maakt door een film of herinnering grijpen ze helemaal niet naar eten."

Schuldgevoel

Waarom we dan toch een sticker 'emotie-eter' op ons voorhoofd plakken? "Als excuus!" Door deze eretitel zouden we onszelf namelijk minder schuldig voelen over het veroberen van die complete reep chocola. "Ik heb te veel gegeten, maar ja, ik voelde me ook zó ellendig", aldus de psychologen.

Herkennen jullie dit? Eten jullie ook weleens uit emotie? En wat is jullie ultieme troostvoedsel? Laat hieronder je reactie achter!

En, wat vind jij? Laat je horen!