Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

In het nieuws

Machteld (11) doet mee
aan het NK schaken

Freelance journalist

Marjolein Geels

H

Het Groningse gezin Van Foreest telt zes kinderen die allemaal schaken op hoog niveau. Dochter Machteld (11) doet, dankzij een wildcard, momenteel zelfs mee aan het NK Schaken (nog tot en met zondag 7 juli). Uitzonderlijk gezien haar jonge leeftijd. In verband met deze actualiteit herplaatsen we het interview dat we in juni 2017 hadden met het getalenteerde gezin.

Moeder Foreest vertelt dat ze de oudste drie nooit echt hebben leren schaken: "De jongste drie wel. De tweeling hebben we gewoon leren schaken toen ze 4 waren."

Kleuters

Terwijl ze dit zegt, wordt ze onderbroken: "Nee, 3!". De moeder corrigeert zichzelf: "Ja, toen je 3 was, heb ik je de stukken geleerd. Hoe ze heten. En toen je 4 was, wist je hoe de stukken bewogen." In een documentaire over de familie worden we regelmatig teruggenomen in de tijd. Daarin zien we onder andere hoe de kleuters een potje schaken.

De moeder legt uit waarom haar zes kinderen vroeg begonnen. "Als je echt wat wil bereiken, dan helpt het om vroeg te beginnen. Ik weet niet welke leeftijd dat is. Maar ik denk dat je wel op je zevende moet leren schaken, wil je nog goed worden."

Voetbal

Jorden (18) is de oudste van het zestal en werd op zijn zeventiende de jongste Nederlandse schaakkampioen ooit. Ook Machteld (9) speelt al op topniveau en doet zelfs mee aan het wereldkampioenschap.

Toen het het gezin aanschoof bij Jinek werd duidelijk dat Pieter (12) niet zo fanatiek meer speelt: "Nu oefen ik wat minder. Nu speel ik alleen toernooien. Ik heb er minder zin in en ik zit ook op voetbal."

De zes kinderen | Hollandse Hoogte

Zijn moeder schetst in de documentaire toch een ander beeld van de familie: "Je kiest natuurlijk hobby’s die bij je gezin passen. Je gaat natuurlijk niet de een naar voetbal brengen, de volgende naar hockey en dan de derde naar volleybal. Dat is logistiek niet handig. En ik heb ook liever dat ze schaken."

Zie hier de documentaire 'De stelling Van Foreest, een schaakfamilie'.