Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Steeds worden afgewezen voor werk doet wat met je eigenwaarde
Foto: Roel Burger/ Hollandse Hoogte
In het nieuws

'Steeds worden afgewezen voor werk
doet geen wonderen voor je eigenwaarde'

journaliste

Daphne van Rossum

B

Bijstandsmoeders met jonge kinderen hoeven van de overheid niet te solliciteren of zomaar een baan te accepteren. Volgens Annemarie van Gaal echter is een baan juist de beste manier om jezelf te ontwikkelen en uit de armoede te geraken. We vroegen wat jij beter vindt: een ontheffing op de sollicitatieplicht of gratis kinderopvang voor bijstandsmoeders?

Uit een poll op onze Facebook blijkt dat 87% van onze lezeressen gratis kinderopvang voor deze groep een goede oplossing vindt, 13% is voor ontheffing sollicitatieplicht. Een greep uit de reacties onder het artikel op Facebook.

Heel veel stress

Cindy: "Ik werk en heb aanvulling tot bijstandsnorm. Ondanks dat ik daardoor een hoop 'misloop', doe ik graag mijn werk omdat het mij voldoening geeft. Dat de sociale dienst mij verplichtte te solliciteren naar een fulltimebaan heeft mij heel veel stress bezorgd."

"Dus nu afgesproken dat ik zelf op mijn gemak kijk of er iets is wat ik meer zou kunnen doen, zonder die verplichte 4 sollicitaties per week. Want steeds worden afgewezen is echt geen pretje en doet geen wonderen voor je eigenwaarde."

Zes kinderen

Nathalie Dumay liep ook tegen dure kinderopvang aan toen ze weer vrijgezel werd. "Ik heb altijd gewerkt, maar toen mijn relatie ophield en ik alleen kwam te staan met zes kinderen liep ik tegen de hoge opvangkosten aan."

"Bijna de helft van mijn inkomen ging eraan op. Omdat ik in ploegendienst werkte haalde ik mijn kinderen bovendien pas om tien of elf uur op. Dat werd te gek. Anderen waren meer voor mijn kinderen aan het zorgen dan ik."

Ingestort

"Op een dag ben ik volledig ingestort en gestopt met werken. Ik zag mezelf genoodzaakt bijstand aan te vragen. Ik heb drie jaar vrijstelling gekregen van werk, maar dat vind ik veel te lang. Inmiddels zou ik graag weer wat doen."

"In de toekomst zie ik mezelf weer lekker aan de slag gaan. Ik zou ook graag weer deel uitmaken van de maatschappij. Je wil ook graag een voorbeeld zijn voor je kinderen. Voor hen is het ook vreemd; ik was altijd aan het werk en ben nu altijd thuis."

"Op zich heel goed als de opvangkosten zouden verdwijnen. Je wil ook niet altijd aanspraak maken op je familie. Dan belt iemand weer af dat het toch niet uitkomt en dan zit je. Met de sollicitatieplicht ben ik het helemaal eens. Je wil toch zo snel mogelijk weer aan het werk, dus hoe eerder hoe beter."

Terug in bijstand

Samantha: "Ik ben een bijstandsmoeder en wil graag aan het werk. Er wordt alleen heel moeilijk gedaan over een werk- leertraject. Ik moet alles zelf bekostigen en dat met een bijstandsuitkering. In productie- of schoonmaakwerk kom je niet ver. Dan lig je er na twee verlengingen weer uit en zit je terug in de bijstand omdat het werk niet voor het oprapen ligt."

Kim Jongen reageerde ook: "Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen. Mijn jongste is drie weken geleden begonnen met school en ik met mijn nieuwe baan. Alleen die kinderopvang… Ik betaal voor drie kinderen 1800 euro! Ik krijg gelukkig wel toeslagen, waardoor het allemaal behapbaar blijft. Toen ik nog getrouwd was ben ik gestopt met werken omdat ik de opvang niet meer kon betalen." 

"Als alleenstaande moeder is dat gelukkig beter geregeld. Ze mogen nog wel wat aan de contracten doen. Voor mijn jongste krijg ik evenveel uur als mijn oudste, terwijl de jongste twee op vrijdag altijd vrij zijn. Dus moet ik het op 1 dag nog op een andere manier oplossen omdat ik geen recht op kinderopvang meer heb."

Volgens het CBS zijn er in 2016  557.426 eenoudergezinnen, waarbij het in de meeste gevallen gaat om een alleenstaande moeder met een of meer kinderen. 

Het aantal werkende vrouwen ligt op het hoogste niveau sinds 2012, zo staat in een rapport over de kinderopvang van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schrijft RTL-Nieuws

Vrouwen werken gemiddeld ruim 25 uur per week. Moeders met kinderen tot elf jaar zijn de laatste jaren meer gaan werken. En alleenstaande moeders zijn, na een daling in 2014 en 2015, weer actiever op de arbeidsmarkt geworden. Dus dat geeft hoop voor alle moeders die nog niet aan het werk zijn, maar wel graag willen zoals Nathalie en Samantha.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!