Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Paul Bradbury / Hollandse Hoogte
In het nieuws

Digitale detox... offline
is het heerlijk rustig

journalist

Maaike Schaap

E

Even snel je mail checken, het leven van je vrienden volgen op Facebook of foto’s delen via Instagram. Een leven zonder mobiele telefoon, tablet, iPad en laptop kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen. Maar juist op vakantie kan het fijn zijn om even digitaal te ‘detoxen’. Trendwatcher Lieke Lamb geeft 7 tips om op vakantie te ontstressen. 

Als trendwatcher signaleert Lieke dat mensen al een stuk beter met hun telefoon om kunnen gaan dan een paar jaar geleden. "Wat het moeilijk maakt om de telefoon weg te leggen, is dat we het óveral voor gebruiken. Voor het fotograferen van die zonsondergang, maar ook als wegwijzer naar het hotel en om uit te vinden waar je boodschappen kunt doen en waar het dichtstbijzijnde strand is. En natuurlijk voor het contact met het thuisfront."

Als je merkt dat je telefoon je vooral stress oplevert in plaats van ontspanning, is het goed om hem eens wat vaker weg te leggen. Lieke heeft een paar handige tips om dat voor elkaar te krijgen.

1. Automatisch antwoord e-mail

‘Geachte… Ik ben van maandag 10 juli tot en met maandag 24 juli afwezig in verband met mijn vakantie. Bij dringende zaken kunt u contact opnemen met…’

Lieke: "Als je instelt dat iedereen die jou tijdens je vakantie mailt een automatische afwezigheidsmelding krijgt, hoef jij je niet bezig te houden met je mail. Dit kan gelden voor je werkmail, maar ook voor je privémail. Je voelt dan geen druk om meteen te antwoorden als je een mailtje krijgt."

2. Socialmedia-apps tijdelijk verwijderen

Facebook, Instagram, Twitter… het kan behoorlijk wat tijd opslurpen als je elke dag bij alles langs wilt gaan. Lieke: "Vind je het gewoon leuk om ter ontspanning even door Facebook te scrollen, dan kun je natuurlijk ook met jezelf afspreken dat je ’s ochtends of ’s avonds even een halfuurtje op de app mag. Maar als je merkt dat je er stress door ondervindt, omdat je het gevoel hebt erop te moeten kijken, dan kun je overwegen de apps tijdelijk te verwijderen."

3. Vermijd plekken met wifi

Op het moment dat ik met Lieke bel, zit ze met haar gezin op een wifivrije camping. "Ik ben een uitzondering op de regel, omdat ik stiekem een eigen zender heb meegenomen, zodat we wel wifi hebben… maar, als je digitaal tot rust wilt komen, zijn er steeds meer plekken waar geen wifi is. Op die manier ben je automatisch minder online, want voor je het weet, is je databundel op en dat wil je natuurlijk niet! Dan gebruik je je telefoon (en internet) alleen voor het hoognodige."

4. Blijf actief

Lieke: "Als je gaat zeilen, waterskiën, zwemmen, paardrijden, quad-rijden of midgetgolfen ben je actief bezig en denk je meestal niet eens aan online zijn. Zit je voor je tent of op je balkon, dan verveel je je sneller en voel je sneller de behoefte online te gaan. Blijf daarom ook lekker actief!"

5. Denk aan alternatieven

Een fotootje maken van de zonsondergang, van de kinderen in de speeltuin of van je dochter en haar Italiaanse vakantievriendinnetje gebeurt tegenwoordig al snel met een mobiele telefoon of tablet/iPad. Lieke: "Als je echt je telefoon wilt vermijden, kun je alternatieven bedenken. Neem dan bijvoorbeeld een digitale camera mee en maak daar foto’s mee in plaats van met je telefoon."

6. ‘Vergeet’ je oplader

Laat het oplaadkabeltje van je telefoon lekker thuis! Lieke: "Dan ben je automatisch veel zuiniger met je telefoon en hem alleen gebruiken als het echt noodzakelijk is." Enne… dan niet stiekem vals spelen met een powerbank hè!

7. Sta stil bij je telefoongebruik

Lieke: "Er bestaan apps die bijhouden hoe lang je iedere dag met je telefoon in de weer bent en welke apps je dan het meest gebruikt. Het is goed om daar eens bij stil te staan, met of zonder een app. Gebruik je je telefoon om de haverklap om maar ‘iets te doen te hebben’ of gebruik je hem echt nuttig?"

"Je kunt ook altijd aan je partner of je kinderen vragen het tegen je te zeggen als je te lang op je telefoon zit. Soms heb je zelf niet door dat je al een halfuur zit te scrollen zonder daadwerkelijk iets te lezen."

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.