Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Op de camping in Ommen
Foto: Reinier van Willigen
In het nieuws

O jee, de puber
heeft vakantie

Z

Ze zitten de hele dag op hun scherm. Het is mooi weer, ga eens naar buiten!' Bij moeders van vakantievierende pubers staat de telefoonverslaving met stip op 1 als het gaat om ergernissen. Maar o wee als zoon- of dochterlief er wél op uittrekt en de bloemetjes buitenzet op een of ander partyeiland. Dan slaat de irritatie snel om in bezorgdheid.

Uit een enquête op VROUW.nl onder 1000 moeders van pubers blijkt dat vakantievierende jongeren voor 4 op de 5 vrouwen een bron van ergernis zijn.

De overgrote meerderheid (42%) noemt de schermverslaving van de tieners als grootste irritatiepunt, 16% vindt het vervelender om als bediende te worden behandeld ('Het is hier geen hotel!'), 10% kan het niet uitstaan dat het huis in een vuilnisbelt verandert en 9% vindt het extreme slaapgedrag de grootste zonde.

Ritme

De meeste tieners (70%) zijn nog net voor het middaguur uit bed, 20% houdt het tot na twaalven vol. De meeste moeders staan dit oogluikend toe, maar 1 op de 3 heeft geen boodschap aan het vakantieritme van hun kinderen en maakt ze wakker, omdat mama 'moe wordt van dat gehang' of 'samen leuke dingen wil doen'.

Slechts 1 op de 10 pubers is een vroege vogel in de vakantie, al dan niet gedwongen door een zomerbaantje. De overgrote meerderheid van de moeders juicht vakantiewerk toe, omdat hun kinderen zo de waarde van geld leren. Voor 48% geldt dat ze 14 of 15 jaar een goede leeftijd vinden om hiermee te beginnen, 25% wacht tot 16 of 17 jaar en 18% meent zelfs dat een 12-jarige al best aan de slag kan, bijvoorbeeld door folders rond te brengen of auto's te wassen. Ook moet 85% van de pubers gewoon helpen met klusjes in huis, want mama is dus echt géén bediende.

Van de ondervraagde moeders geeft de overgrote meerderheid (70%) aan dat hun pubernog vrijwillig mee op vakantie gaat, al wordt de bestemming wel aangepast aan hun wensen. 9% staat toe dat hun kind alleen thuisblijft. Van hen vinden 2 op de 3 moeders dat dit vanaf 18 jaar kan, de rest vindt een 15-jarige ook al oud genoeg, mits iemand een oogje in het zeil houdt.

Van de moeders die hun kind alleen thuis lieten blijven, heeft bijna iedereen goede ervaringen. 'Weliswaar konden ze bij thuiskomst meteen met een emmer sop aan de slag en waren er drie volle wasmanden weg te werken, maar dat hoort er een beetje bij als moeder', zegt bijna de helft van hen. 40% kwam zelfs in een opgeruimd huis thuis. 7% van de pubers had echter wel flink feestgevierd en een enkeling had zichzelf volgens hun moeders echt misdragen. "Hij had in ons bed geslapen met zijn vriendin, de afwas van bijna 2 weken stond er nog, verschillende spullen waren kapot en de tuin lag vol bierdoppen", beklaagt een teleurgestelde moeder zich.

Alleen op vakantie? Pas na het eindexamen, vindt de helft van de respondenten. 1 op de 5 staat dat vanaf een jaar of 15 al toe, maar dan niet te ver weg. Ze moeten wel snel ter plaatse kunnen zijn als er wat gebeurt. De meeste moeders geven voor de eerste vakantie alleen de voorkeur aan een jongerencamping in Nederland, 33% vindt een bestemming in Europa ook prima. Backpacken in Azië? Ook dat is voor 9% geen probleem.

Hun kroost loslaten als ze op vakantie gaan, vinden bijna alle moeders moeilijk. Dat begint al met het pakken van de koffers: maar liefst 60% pakt de koffer van zoon- of dochterlief in of controleert op zijn minst of er voldoende schone onderbroeken en diarreeremmers mee zijn. Bij het uitzwaaien volgt nog een goedbedoeld advies als 'Let op dat niemand iets in je drankje stopt!' (10%), 'Pas goed op je spullen!' (8%), 'Drink niet te veel!' (6%), 'Zorg dat niemand drugs in je koffer kan stoppen!' of 'Gebruik condooms!' (4%). De meerderheid van de moeders somt zelfs ál die tips op. Slechts 9% van de mama's houdt het bij: 'Veel plezier!'.

Zijn ze eenmaal weg, dan appt 11% zich een slag in de rondte om een teken van leven te krijgen, maar 48% houdt het bij één enkel appje. 'En zelfs daar krijg ik waarschijnlijk geen antwoord op'.
Ondertussen is 82% van de moeders op zijn minst een klein beetje bezorgd. Ze liggen vooral wakker van de mogelijkheid dat hun kind beroofd, bestolen of opgelicht wordt (55%), een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis belandt (48%), te veel drinkt (47%) of (onbeschermde) seks heeft (33%).

Ticket terug

En hoe terecht waren die zorgen achteraf? Slechts een paar vrouwen gaven aan dat het flink mis was gegaan. "Haar vriendinnen gingen met allemaal jongens naar bed en lieten mijn dochter alleen", zegt een moeder. "Toen heb ik voor haar maar een ticket terug geboekt."

De meerderheid gaf echter toe dat het meeviel: hun puber kwam met een koffer vol ervaringen weer thuis. En al was er soms iets gebeurd waarvoor ze nog zó hadden gewaarschuwd: 'Daar leren ze van'.

Tips van opvoedkundige Marina van der Wal lees je in De Telegraaf van woensdag 2 augustus.

Tekst: Marion van Es & Joelle de Koning

Van de partners van VROUW