Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Richard Brocken / HH
In het nieuws

Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug
bij je kinderen

Freelance journalist

Marjolein Geels

H

Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.

Dat de houding van kinderen steeds slechter wordt, is ook fysiotherapeut Marlous Kelderman niet ontgaan. Ze zit in het bestuur van Houding Netwerk Nederland en is zelf moeder van twee kinderen.

Hangen in de stoel

Toen haar kinderen zo’n vijftien jaar geleden op de basisschool zaten, viel het haar al op dat ze in hun stoel hingen. Marlous ging het gesprek met de leraar aan; ze pleitte voor stoelen op de juiste hoogte voor ieder kind, maar dat werd afgeschoten omdat er geen budget voor was. Schandalig, vindt Marlous, want er wordt wel verwacht dat de kinderen een paar uur per dag stilzitten. De school kwam niet met een oplossing, dus kocht Marlous zitballen voor haar kinderen waarmee ze actief kunnen zitten.

Gesprek aangaan

“Vaak hebben scholen maar één maat meubels in een lokaal staan, terwijl de lengte van de kinderen nogal kan verschillen. Dat betekent dat kinderen niet goed kunnen zitten, omdat het materiaal daar niet naar is. Ik zou ouders vooral willen vragen om het gesprek aan te gaan op school. Bij mij kwam er destijds geen oplossing uit voort, maar dat wil niet zeggen dat het een kansloze missie is. Sterker nog, hoe meer ouders zich ertegen gaan verzetten, hoe groter de kans is dat de school er daadwerkelijk wat aan gaat doen. Daarbij is het ook de plicht van scholen om goede materialen aan te bieden.”  

Bonsaiboompje 

Kinderen van nu zijn bijna allemaal in het bezit van een smartphone en ook zijn 'tabletklassen' geen uitzonderingen meer. Tabletonderwijs houd je niet tegen en dat is volgens Marlous ook helemaal niet nodig. “We kennen tegenwoordig allemaal de termen 'tabletnek' en 'gameboyrug'. Het is belangrijk om de tablet in een hoek van 45 graden te zetten om klachten als nek- en rugpijn te voorkomen. Heb je enig idee hoe veel gewicht er op je nek komt te staan als je vooroverbuigt? Je kan het vergelijken met een kind dat op de schouders zit. Voor kinderen die nog groeien, is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van de rug. De rug van een kind is als een bonsaiboompje, het groeit in de richting waarin ze het meeste zitten.”

Zitknobbels

Het is dus goed om je kind te corrigeren, wanneer je hem of haar schuin voorover ziet buigen. Maar hoe kan je je kind leren om rechtop te zitten? Daar heeft Marlous een goede oefening voor. “Als je kind op een stoel zit, laat hem dan zijn handen onder de billen plaatsen zodat hij de zitknobbels voelt zitten. Geef vervolgens de opdracht om naar voor en achter te bewegen, zodat het verschil van de stand van de bekkenbodem duidelijk wordt. Je kind zit recht op het moment dat hij de zitknobbels nauwelijks voelt zitten.”

Kwartier (hard)lopen

“Natuurlijk hebben ook docenten de verantwoordelijkheid voor de houding van de kinderen uit hun klas. Een goede houding krijg je niet alleen door rechtop stil te zitten, maar juist ook door te bewegen. Zo is een heel goed initiatief komen overwaaien uit Engeland: The Daily Mile. Het doel daarvan is dat de kinderen een kwartier per dag (hard)lopen op school. Wanneer de docent merkt dat de aandacht minder wordt, kan deze The Daily Mile starten. Gegarandeerd succes op de houding van de kinderen!”