Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
In het nieuws

Vertel ons Amara,
krijgen we nog een nazomer? 

Marjolein Geels

W

Weervrouw Amara Onwuka (42) is gefascineerd door het weer. Als ze in de auto rijdt, kan ze haar nek verdraaien om een mooie lucht te bewonderen. Ze maakte uiteindelijk van haar hobby haar werk en is inmiddels al drie jaar op televisie te zien. Amara vertel ons, krijgen we nog een nazomer? 

Zelf denkt Amara dat haar fascinatie op de Kunstacademie begon: "Ik leerde daar om goed om mij heen te kijken. Op het moment dat je dat buiten doet, kom je al snel uit bij het weer. Ik keek naar hoe het licht op het landschap viel en vond wolken en mist bijzondere verschijnselen."

Vak apart

Inmiddels is Amara niet meer weg te denken als weervrouw. Of iedereen de vaardigheden heeft om weervrouw te worden? "Dat denk ik niet. Een steengoede meteoroloog kan niet bij voorbaat ook goed presenteren." 

"In het verleden hebben 'gewone' presentatoren ook weleens het weer gepresenteerd, maar dat duurde nooit lang omdat ze nooit wisten waar ze het nou precies over hadden. Zowel meteorologie en presenteren zijn een vak apart."

Bang voor onweer

Zelf neemt Amara geen genoegen met 'simpele' weer-apps, zoals ze die noemt. Amara: "Ik neem geen genoegen met een temperatuur, een wolkje of een zonnetje. Ik wil weten waaróm het warm wordt en waar dat dan vandaan komt. Daar raadpleeg ik verschillende weermodellen voor."

De Buienradar-app daarentegen wordt wel regelmatig geraadpleegd, vooral toen Amara op vakantie was. "Ik ben bang voor onweer. De lucht zag er dreigend uit, dus ik wilde graag weten óf en wanneer het zou losbarsten."

Nazomer

Op de vraag of we nog een nazomer krijgen heeft Amara een kort antwoord: "Dat kan ik niet vertellen; verwachtingen zijn pas vijf dagen van te voren betrouwbaar genoeg. Hopelijk krijgen we nog vaak een zuidenwind, die zorgt namelijk voor aangename temperaturen."

Klopt het eigenlijk dat de seizoenen een soort van verschuiven; het wordt eerder in het jaar aangenaam en de zomers lijken steeds natter te worden? Amara: "De temperatuur is over het algemeen inderdaad eerder in het seizoen aangenaam." 

Wateroverlast

"Als je terugkijkt naar de afgelopen dertig jaar is het dan ook warmer geworden in Nederland. Doordat het warmer is, hangt er meer vocht in de lucht. Hoe hoger de temperaturen, hoe meer waterdamp de lucht kan vasthouden." 

"En als al dat vocht dan als regen in een keer naar beneden klettert dan heb je een pittige bui te pakken, soms zelfs met wateroverlast. Dit is wat de mensen vaak bijblijft waardoor het lijkt alsof de zomers natter verlopen. Maar of de seizoenen daadwerkelijk verschuiven is moeilijk te zeggen, daarnaar moet onderzoek gedaan worden."

Droogte

Volgens Amara hebben we wel te maken met een nieuwe weertrend in de zomer: hogere temperaturen met heftige regenbuien. Toch heerst er tegelijkertijd ook droogte in Nederland.

"Dat klinkt tegenstrijdig", beaamt Amara. "Maar het is nogal een verschil of er verspreid over twee dagen 10 millimeter regen valt of dat deze 10 millimeter in een kwartier valt."

Riool en rivieren

"Op het moment dat het binnen twee dagen valt, kan de grond dit goed opnemen, maar als het in een kwartier valt wordt er vrijwel niets door de grond en de planten opgenomen. Het regenwater komt dan meteen in het riool en rivieren terecht."

Of mensen wel eens boos worden op Amara als het weer niet goed is? "Boos is een groot woord. Wel krijg ik soms de opmerking dat bij hen geen bui is gevallen terwijl die wel was aangekondigd."

"Maar ja, als er buien vallen kun je het geluk hebben dat ze links en rechts aan je voorbij trekken. Overigens is de meest gestelde vraag die ik krijg: 'Heb jij dit weer besteld?'. Dan lach ik altijd en antwoord: 'Nee, kon ik dat maar. Dan was ik nu héél rijk!'"