Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: APA
In het nieuws

Leverne (28) kreeg een herseninfarct
na een Thaise massage

Marjolein Geels

H

Het leven zou nooit meer hetzelfde zijn voor Leverne Bruins (28) nadat zij op een ochtend in november 2016 wakker werd met verlammingsverschijnselen aan haar linkerzijde. Ze bleek een herseninfarct te hebben gehad, mogelijk als gevolg van een Thaise massage. Nu wil ze iedereen waarschuwen: pas op!

Een aantal dagen voor die bewuste ochtend had Leverne tijdens een Thaise massage in Arnhem haar nek laten kraken. Deze massage ging er zo hard aan toe, dat de masseur tijdens het wegduwen van haar hoofd waarschijnlijk een halsslagader scheurde.

Weer de oude worden

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ze werd opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig is Leverne nu na tien maanden weer aan de betere hand: "Het eerste halfjaar was zwaar; ik volgde drie dagen per week revalidatietherapie bij een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en een psycholoog. Zij hebben mij heel goed geholpen om weer de oude te worden."

Naast alle therapieën slikte Leverne het eerste halfjaar bloedverdunners, zodat de scheur in haar halsslagader weer zou helen.

Na hard vechten was daar afgelopen dinsdag de dag waar Leverne heel lang naar had uitgekeken: ze ging weer voor het eerst aan het werk als docent Nederlands. "Het was zo fijn om weer op school te zijn. De eerste les had ik met mijn mentorklas en ze waren zo lief en begripvol. Ik ga het lesgeven rustig opbouwen en hopelijk kan ik uiteindelijk weer een volledige werkweek maken."

Familie nog meer geschrokken

Haar vader, Penoza-acteur Hajo Bruins, is bezig met het aanklagen van de massagesalon. "Het is zo fijn dat hij het zo voor mij opneemt", zegt Leverne.

Vader Hajo Bruins | HH /Mario Nap

"Ik denk dat mijn familie nog meer is geschrokken van mijn herseninfarct dan ikzelf. Zij zagen hoe slecht ik eraan toe was, aan mij ging er veel voorbij."

Ondanks dat Leverne nog snel vermoeid is, heeft ze er geen lichamelijke blijvende schade aan overgehouden. Op emotioneel gebied is ze nog lang niet de oude en barst ze regelmatig in tranen uit.

Bejaarde patiënten

Met haar toen 27 jaar behoorde Leverne tot een van de 5000 mensen tussen de 18 en 50 jaar die worden getroffen door een herseninfarct. "In het ziekenhuis lag ik tussen de bejaarde patiënten. Het deed mij veel verdriet om te zien dat ik hier zo alleen in stond. Niemand kon mij vertellen hoe mijn herstel eruit zou zien."

Een herseninfarct krijgen onder de de leeftijd van 50 jaar is zeldzaam en gebeurt dan ook niet zomaar. Ruim 30 procent van de patiënten zal er nooit achter komen waarom hij getroffen is, maar een harde klap kan een oorzaak zijn. Toen Leverne in het ziekenhuis werd opgenomen vroegen ze haar dan ook of ze een auto-ongeluk had gehad of dat ze was gaan bungeejumpen.

Twee dagen later kon Leverne de link leggen: de masseur was die dinsdag daarvoor flink tekeergegaan rondom haar nekwervels, door onder andere haar nek te kraken.

Ontkenning

De massagesalon in Arnhem ontkent dat ze nekwervels kraken, net als dat ze ontkennen dat ze iemand met nekklachten hebben behandeld op deze bewuste dinsdag. Deze uitspraak verbaast Leverne: "Het lijkt me nogal gek dat ze - naast mij - een dag lang niemand met nekklachten hebben behandeld. Ik heb zelfs nog het pinbonnetje dat ik daar ben geweest."

In De Telegraaf lees je vandaag hoe de neuroloog van Leverne en de Inspectie voor de Gezondheidszorg reageren op het verhaal.