Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Dominic Lipinski | Hollandse Hoogte
In het nieuws

Patrick werd mishandeld door een vakantieliefde:
Uit het niets haalde ze uit

columnist

Patrick van Rhijn

H

Het relatiedrama van Johnny Depp (55) en Amber Heard (32) heeft een opmerkelijke wending gekregen: niet Amber zou in de relatie zijn mishandeld - zoals lang werd verondersteld - maar Johnny. Vanwege de actualiteit herplaatsen we een column van voormalig VROUW-collega Patrick van Rhijn die zichzelf ooit in dezelfde situatie bevond.

"Een man die wordt mishandeld door zijn vrouw. 'Steek dat vingertje niet naar me uit', foetert een vrouw in de docu Vrouw slaat man tegen haar man, 'of ik breek hem voor je!' Het was 1993 toen ik in Leeds op bezoek ging bij mijn vakantieliefde. Een jaar eerder had ik 'Lady X' ontmoet in het hotel waar ik werkte als vakantie-entertainer. Eindelijk gingen we elkaar weer zien.

Gebalde vuist

Haar moeder was voor de gelegenheid zelfs bij een vriend in huis gegaan zodat wij het rijk een paar dagen voor ons alleen hadden. Maar al na de eerste avond en wat drank kregen we woorden, over niks bijzonders. We lagen in bed en ik gaf geen antwoord omdat ik half in slaap was, zoiets. Dat beviel haar niet.

Uit het niets haalde ze met gebalde vuist naar me uit. Ik lag daar rustig en weet nu nóg waar op mijn mond ze me raakte en hoe dat voelde. De schok, de pijn, het moment van verwarring ('Gebeurt dit echt?') en de volgende vuistslag die uit het donker al op me neerdaalde. In een reactie schopte ik haar vol in haar zij.

Mishandeld

Om daarna, om mezelf en toch ook haar te beschermen, vliegensvlug te verkassen naar de huiskamer waar ik mezelf opsloot. Toen het haar niet lukte om de deur in te beuken, vlogen al mijn spullen over de trap en uit het raam waarna ze haar moeder belde en jammerde dat ík haar mishandeld had. 

Het had zomaar een scène kunnen zijn uit de docu Vrouw slaat man. Over doodgewone mannen die de pech hadden dat ze in de liefde een gewelddadige vrouw tegenkwamen.

Groot taboe

Dat zijn er veel meer dan je denkt, want er rust een groot taboe op. Niemand gelooft je of neemt je serieus als je zegt dat je door je vrouw in elkaar geslagen bent. En als je iets terug doet dan krijg je als man meteen de zwarte piet toegespeeld.

Nou was het tussen mij en Lady X meteen over na die avond. Toen het licht werd ben ik de grauwe Britse woonwijk ingetrokken op zoek naar een bushalte. Dat was meteen de laatste keer dat ik haar zag.

Statistieken

Want ik laat me zoiets niet gebeuren en vrouwen slaan - ook uit zelfverdediging - is niks voor mij. Maar de mannen uit deze docu besloten wel om bij hun vrouw te blijven, zelfs toen zij door het lint bleef gaan met diverse ziekenhuisopnamen tot gevolg.

Je kunt het je - hoop ik -  niet voorstellen, maar het gebeurt dagelijks. En steeds vaker zo laten de statistieken zien; er zijn in Nederland - sinds 2003 - inmiddels meerdere Blijf van m'n Lijf-locaties voor mannen (NB: tegenwoordig heten ze Oranje Huizen, en zijn ze bestuurlijk verenigd in de Blijf Groep. Bron: Wikipedia). 

Onrust

Door de docu wordt dit probleem zichtbaarder en dat vind ik geweldig. Ik wil zelfs pleiten voor een Nationale mishandelde mannendag, want de mannen in kwestie willen onder andere de vrede bewaren vanwege de kinderen. Het is te prijzen dat ze niet terugvechten, maar ze stuiten op veel onbegrip áls ze al uit hun isolement durven komen.

En daar zouden we iets aan moeten doen. O ja, na het bekijken van Vrouw slaat man bleef ik ook zitten met een beetje een misselijk gevoel om een heel andere reden. Namelijk vanwege het besef dat deze docu de tongen los gaat maken omdat het mishandelde mánnen betreft. 

Terwijl de angst, de onrust en de hulpeloosheid van mishandeld worden door je partner juist ook voor heel veel vrouwen herkenbaar zal zijn. Al met al is deze indringende docu, gemaakt door Elena Lindemans, een dikke aanrader. Pfffew, ik ben nog aan het bijkomen."

Bekijk hier een aangrijpende scène uit de documentaire 'Vrouw slaat man' die in september 2017 op NPO2 werd uitgezonden.