Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Wil jouw puber trainen?
Lees dan eerst dit!

journaliste

Daphne van Rossum

E

Een jongen van 15 in Australië overleed tijdens het bankdrukken in een sportschool. Hij probeerde 100 kilo te bankdrukken maar hij had het gewicht waarschijnlijk wat onderschat en kwam klem te zitten. Een ontzettend tragisch ongeval en gelukkig geen dagelijkse praktijk, maar vanaf welke leeftijd mogen tieners eigenlijk trainen? We vroegen het personal trainer en eigenaar van van Fresh Fitness Markus Torenstra.

“Ik heb veel kinderen getraind en bewegen kan natuurlijk van jongs af aan, maar echt trainen –zo zwaar dat het lichaam zich aanpast dat het sterker wordt- kan vanaf 13. Te zwaar trainen kan op die leeftijd invloed hebben op de groeischijven, daarmee sluiten ze en daarmee kun je de groei beïnvloeden. Daarom moet het altijd met beleid en onder professionele begeleiding zodat je kunt trainen op coördinatie en stabilisatie.”

“Bij zwaar trainen om spiervermeerdering zet ik sowieso vraagtekens. Die zet ik ook bij budgetclubs waar jongens van 14,15, 16 aan het rammen zijn. Ze trainen verkeerd en worden niet gecontroleerd. Wij krijgen ze wel hier. Ouders met een zoontje dat verkeerd getraind heeft, waardoor er scheefstand is aan het lichaam. Ze hebben dan buitensporig veel borst en biceps getraind. Zijn te fanatiek geweest, willen er mooi uitzien. Denken dan niet meer aan de verhoudingen in het lichaam. Daar worden we dan natuurlijk niet blij van.”

Straie

“Als die jonge jongens te hard trainen kunnen ze ook striae krijgen, scheurvorming in de huid. Dat gaat nooit meer weg. Het zijn er best veel die dat al hebben. Ik ben dus tegen te zwaar trainen op een te jonge leeftijd. Daarnaast is het natuurlijk levensgevaarlijk dat die jonge jongens kunnen trainen in een omgeving waar geen begeleiding is, dus bijvoorbeeld in een sportschool die 24/7 open is en waar alleen bewakingscamera’s hangen die beweging detecteren. Als iemand niet meer beweegt ben je natuurlijk al te laat. Zo is er in Duitsland ook al eens iemand overleden bij het legpressen, die jongen kreeg toen een gebroken been en werd niet snel genoeg geholpen. Bij ons lopen er altijd 1 of 2 trainers rond met BHV.”

Rammen

“Als jongens van een jaar of 15 toch 100 kilo gaan bankdrukken, kan dat mits ze goed getraind zijn. Ik had hier een topbasketballer die dat met gemak deed, maar dan wel na jarenlange training, met goed eten en veel rust. Niet dat rammen met vrienden, kijken wie de sterkste is. Nog een nadeel is dat veel jongeren supplementen gebruiken waardoor de spiergroei sneller gaat. Daar is op zich niks mis mee, maar je moet het wel goed gebruiken.”