Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mooi geel is niet lelijk
In het nieuws

'Geel staat voor: kracht, vitaliteit,
optimisme en vrolijkheid'

D

De knalgele jurk die Ank Bijleveld (55) vanmiddag droeg tijdens de bordesscène, doet nogal wat stof opwaaien. Onze gloednieuwe minister van Defensie wordt op Twitter zelfs vergeleken met een kanarie en een banaan.

Modejournalist Kim Querfurth vindt dat maar onzin. “Het is wel heel makkelijk om die vrouw meteen een kanarie te noemen. Dat is een knappe kanarie dan. Kleur kan er juist voor zorgen dat je je sterk voelt. En op een moment als dat van vanmiddag wil je je sterk voelen, geen grijs muisje.”

Hoewel ze geel een goede kleur vindt, is Kim het niet helemaal eens met de tint waarvoor Bijleveld heeft gekozen. “Het is wel heel zomers. Persoonlijk was ik misschien eerder voor mosterdgeel gegaan. Maar aan de andere kant heeft de minister - of haar styliste - ontzettend haar best gedaan om de jurk door toevoeging van wat zwarte accessoires wat winterser te maken. Dat is wat mij betreft gelukt.”

Primaire kleuren

Styliste en kleurendeskundige Carla van den Puttelaar is het met Kim eens, maar denkt ook dat een andere kleur de minister beter zou staan. “Staalblauw bijvoorbeeld. Ze heeft licht haar en een lichte huid. Geel maakt het geheel dan al snel flets.” 

“Verder helpt het ook niet mee dat ze op de foto naast Ingrid Engelshoven staat, die een rode jurk aanheeft. Twee primaire kleuren naast elkaar in een zee vol blauw, zwart en grijs. Dan trek je de aandacht wel naar je toe, ja.”

Reclames

Psychologisch gezien er volgens Carla niets mis met de kleur. “Het staat voor vrolijkheid, optimisme, vitaliteit en kracht. En het trekt de aandacht. In reclames wordt niet voor niets zoveel gebruik gemaakt van geel.”

Toch denkt ze dat de minister de ophef rondom haar outfit niet alleen danken heeft aan de kleur ervan. “De vorm is niet goed gekozen. Doordat de verhoudingen niet kloppen, krijgt ze een vierkant figuur en dat is jammer. Als ze een goed zittend pakje in dezelfde kleur had aangetrokken, denk ik dat er helemaal niet zo’n ophef zou zijn over het feit dat ze geel draagt.”

"Maar nu we toch bezig zijn, moeten we het ook even over de mannen hebben. Die broeken! Te lang, te kort, helemaal verkreukeld... Dat kan natuurlijk niet. Wat mij betreft kunnen ze allemaal wel een styliste gebruiken."

 

Gerelateerde onderwerpen