Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Claudia Schoemacher en haar stiefvader
Foto: TLG
In het nieuws

'Deze DNA-uitslag
hadden we nooit verwacht!'

Eva van Riet

G

Goed nieuws voor Delphine Boël (50): de Belgische Albert II (84) moet een DNA-test ondergaan! Het hof van beroep in Brussel heeft dat bepaald in de zaak waarin de kunstenares eindelijk hoopt aan te tonen dat het voormalige staatshoofd haar biologische vader is. Een jaar geleden kreeg ook Claudia Schoemacher (48) de uitslag van een DNA-test in het bijzijn van haar vermeende, Italiaanse vader Filippo Tucconi. VROUW.nl was daar destijds exclusief bij.

Claudia, een paar dagen na de heftige uitslag: "Dan ben je 47 jaar, gelukkig getrouwd, moeder van een prachtige dochter en gebeurt zoiets onwerkelijks. Ik dacht dat ik het nodige wel al had meegemaakt." Ze kan er inmiddels rustig over praten, maar is nog steeds beduusd. "Ik ben in een rollercoaster van emoties terechtgekomen."

"Ik moest eerst hard lachen, omdat ik dacht dat er een grap met ons werd uitgehaald. Vervolgens heb ik gehuild en geschreeuwd. En ik heb zelfs de fabrikant van de DNA-test gebeld met de vraag of er een fout is gemaakt. Maar ineens kwam de klap en realiseerde ik mij dat het echt waar is."

"Deze uitslag had ik nooit verwacht; ik heb dezelfde ogen, neus en zelfs lichaamshouding als Filippo. Ik heb mijn hele leven dan ook nog nooit zo veel gehuild als de afgelopen dagen. Ik twijfelde geen procent aan onze biologische band. Anders zou ik de test nooit hebben gedaan."

Onze band

"Ik was meteen bang dat onze band zou veranderen. Want ook Filippo is natuurlijk ontzettend aangeslagen. Maar sinds die onvoorstelbare uitslag hebben we elkaar elke dag gezien. Na de schok komt het gewone leven en vooral de liefde weer terug! We kunnen nu niet ineens anders tegen elkaar doen. Onze hechte band bestaat uit liefde en niet uit DNA. Alleen al zijn geur is vertrouwd en dat is de geur van mijn vader."

Uiteraard speelt ook Claudia's moeder een grote rol in dit verhaal. "Ik heb mijn moeder meteen op de hoogte gebracht. Voor haar was de uitslag ook een verrassing en ze is ontzettend emotioneel. Ik heb haar meteen gezegd dat ik niemand iets kwalijk neem. Ze was pas 20 toen ze zwanger raakte en heeft toch voor mij gekozen. Terwijl de mensen om haar heen haar adviseerden om een abortus te plegen... Ik ben haar dus dankbaar voor het levenslicht."

Italiaanse arbeidsmigranten

"Daarnaast was het 47 jaar geleden een heel ander decor. Zij leefden toentertijd in alle vrijheid en de flower power was volop aan de gang. Het barstte in ons land van de Italiaanse arbeidsmigranten, die allemaal als een blok vielen voor de blonde Hollandse vrouwen.

Waaronder voor mijn moeder. Mijn moeder was vreselijk verliefd op Filippo nadat ze kort daarvoor iets had met een andere Italiaanse man. Mijn moeder was tijdens haar zwangerschap en daarna ervan overtuigd dat Filippo, 'de man van Sardinië', mijn vader was. Maar hij wilde zich niet binden."

Zijn achternaam

"Ik heb altijd gemerkt dat hij twijfelde en dat voelt al mijn hele leven als een belediging. Zo wilde ik op jonge leeftijd mijn achternaam veranderen in zijn Italiaanse naam. Alles stond al in kannen en kruiken, het enige wat nog ontbrak was een handtekening van hem. Maar toen puntje bij paaltje kwam was hij ineens drie maanden verdwenen. Zo maar, ineens. Zou hij het onbewust hebben gevoeld?"

"Mede hierdoor ben ik al mijn hele leven op zoek naar bevestiging. Een erkenning als kind. Ik heb mijn hele leven al het gevoel dat ik mijn vader moet beschermen, omdat ik zo veel van hem houd. Daarom wilde ik ook zo graag een DNA-test uitvoeren, omdat ik dan eindelijk kon roepen 'Zie je wel, jij met je stomme kwetsbare grapjes! Ik ben wel je kind!' Eindelijk zou ik mijn erkenning hebben!"

Hersentumor

"Maar ik had wettelijk, noch schriftelijk bewijs dat Filippo mijn biologische vader zou zijn. Ik was bang dat als hem iets medisch zou overkomen, wat gezien zijn leeftijd en het feit dat hij een goedaardige hersentumor heeft, geen rare gedachte is. Daarom maakte ik ineens haast met de test om zeggenschap te hebben als hem iets zou overkomen."

Vermoed wordt dat de Italiaanse Antonio de biologische vader van Claudia is. "Mijn moeder heeft voor de ontmoeting met Filippo iets met hem gehad. Later werd hij de compagnon van mijn vader en was ik daar in mijn jeugd kind aan huis. Ik noemde hem altijd 'ome Antonio', maar dat de familieband nòg hechter zou zijn, had ik nooit verwacht."

Zelfde kuiltje en kaaklijn

Terwijl Claudia's moeder en Filippo nog een sprankje hoop koesteren dat er wellicht een fout is vergissing is gemaakt, weet Claudia het inmiddels zeker. "Door het kuiltje in mijn en Antonio's kin heb ik inmiddels geen twijfels meer. Als ik foto's van ons vergelijk zie ik zelfs dezelfde kaaklijn.

Mijn moeder had het vroeger natuurlijk ook al kunnen onderzoeken, maar volgens haar waren er toen nog geen dergelijke testen. Maar ik heb haar gezegd dat ik haar daar dankbaar voor ben. Want vóór Filippo's detentie hebben wij samen veel mooie herinneringen opgebouwd. Ik had mij geen leukere, lievere en grappigere vader kunnen wensen. Ik ben blij dat ze dat niet van mij afgepakt heeft!" 

Bloedverwanten

Antonio is inmiddels ook op de hoogte van de uitslag en het vermoeden dat hij dan misschien Claudia's biologische vader is. "Hij is geschrokken en staat open voor een DNA-test, die we samen binnenkort gaan doen. Ook hem neem ik niets kwalijk.

Het maakt voor mij verder geen verschil. Ik zie hem dan ook meer als zaaddonor. En mijn vader? Dat is nog steeds dezelfde man! Mijn papa waar ik heel veel van houd en waar ik altijd voor zal blijven zorgen. Ondanks het feit dat we dus geen bloedverwanten zijn, voel ik op zielsniveau een diepe connectie."