Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jongetje met mobiel
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Kinderen op je telefoon laten spelen?
Kassa!

Sam ten Hove

O

Opeens een torenhoge rekening omdat je allerlei spelletjes op je telefoon zou hebben aangeschaft? Omdat je varkens voor je FarmVille-account zou hebben gekocht? Geschrokken van je telefoonrekening? Het overkwam een Engelse vader; zijn dochter (9) boekte een reis naar Disneyland Parijs met zijn telefoon.

In Engeland boekte Susan (9) haar droomreis naar Disneyland Parijs met de telefoon van haar slapende vader. Ze raadde het wachtwoord van zijn Paypal-account en gaf - omgerekend - ongeveer 1.100 euro uit. 

Creditcard

Uit de reacties op Facebook blijkt dat jullie ook de nodige ervaringen hebben gehad met kids en een mobiele telefoon. Zo schrijft Sylvia: "Mijn dochter kocht voor 1.700 euro aan speelpunten in spellen. Onze creditcard stond per ongeluk nog aan. Gelukkig belde de bank zodat we het konden stoppen. Onze eigen schuld natuurlijk. Maar het blijft wonderlijk dat een kind dat in twee uurtjes kan doen."

Paard

Ook Olga was stomverbaasd toen ze de aankoop van haar dochter zag: "Mijn dochter van 9 had een gratis paard op Marktplaats gevonden en bijna laten bezorgen, we wonen in een appartement 3 hoog! Ze was ook al bezig met een plek te regelen bij de manege."

Petra: "Onze zoon heeft eigenhandig een Pipi Max (speelgoedhondje dat kan plassen, red.) gekocht. Gelukkig was het ding niet op voorraad en kon ik de bestelling annuleren. En een keer een laptop via Ebay! Die heb ik ook geannuleerd. Nooit meer iets van gehoord tenminste. We veranderen nu regelmatig onze wachtwoorden en laten niets meer ingelogd staan. Hij was de eerste keer een jaar of 4."

Vergoed

De meest voorkomende situatie is toch wel een aankoop via de iTunes Store. De zoon van Patricia gaf maar liefst 400 euro uit: "Maar gelukkig via iTunes en aankoopnummers alles vergoed gekregen van iTunes."

Wat Kim overkwam is ook vervelend: "Mijn zoon heeft wel eens gespeeld met 'de rekenmachine' die bij de pc lag. Helaas was het geen rekenmachine maar de Reader van de Rabobank en zat mijn pas erin. Drie keer de verkeerde code dus de pas was geblokkeerd."

Bewustwording

Uit de vele reacties blijkt dat het geld vaak gelukkig nog terug te krijgen is. In eerste instantie kreeg de vader van Susan zijn geld niet terug. Maar na meerdere pogingen, kreeg ook hij het bedrag terug van PayPal.

De Britse vader roept ouders nu op zich ervan bewust te zijn/worden dat hun kinderen makkelijk toegang kunnen krijgen tot hun mobiel: "Installeer een pincode op je smartphone. Ik dacht dat ik dat niet nodig had, maar nu weet ik wel beter", zei hij tegen de Britse krant Daily Mail.