Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
In het nieuws

Fotograaf zoekt vrouwen met lichaamshaar:
Alsof ik een rare afwijking heb

Redactie VROUW

B

Buiten is het grijs en druilerig. De komende maanden kunnen de luchtige jurkjes in de kast blijven en de slippertjes op zolder. En dat scheelt meteen zeeën van tijd, want daar kan het scheermesje dan mooi bovenop. Want waarom zou je benen, schaamhaar en oksels ontharen als toch niemand het ziet?

"Vooral omdat het mooier is", vindt 70% van de vrouwen die ook 's winters onthaart. En dat is 93% van onze lezeressen! Van 22% van de respondenten op onze enquête op VROUW.nl hoeft het zelf niet, maar stelt de partner het op prijs. Overigens gaat het bij deze grote groep niet om al het haar. Het gros van de vrouwen onthaart de oksels (97%), 87% houdt ook de benen bij en 70% neemt tevens de schaamstreek mee.

Moeite

Behalve vanwege esthetische redenen, zegt een deel van de vrouwen dat ze haarloos door het leven gaan hygiënischer vinden (62%) en een kleinere groep (10%) doet het vooral omdat anderen dat verwachten.

"Hoewel ik bewondering heb voor vrouwen, zoals Paris Jackson, die er geen moeite mee hebben om zonder schaamte en puur natuur met behaarde oksels in het openbaar te verschijnen, heb ik er zelf wél moeite mee", schrijft een lezeres.

Verwachting maatschappij

"Ik ben het gehannes met scheermesjes en het openhalen van mijn benen meer dan beu. Toch voel ik druk van buitenaf om als vrouw haarloos en zo glad mogelijk voor de dag te komen. Het is een verwachting van de maatschappij en je moet erg zelfverzekerd zijn als je daar lak aan hebt. Voor nu blijf ik mezelf ontharen en hoop ik op een herleving van de jaren 70."

Met betrekking tot de schaamstreek gaat 52% van onze lezeressen voor volledige ontharing. De rest van de vrouwen houdt de boel een beetje bij en 7,6% laat alles gewoon weelderig groeien.

Ontharingsbeleid

Van de vrouwen die niets doen aan hun schaamhaar, zegt 39% dat ze volledig kaal niet mooi vindt en 36% laat de haartjes staan omdat ze nare uitslag krijgt van ontharen. Ongeveer 10% doet niks omdat de partner schaamhaar mooier vindt.

Mocht er een andere partner komen die daar anders over denkt, dan is 31% van de vrouwen bereid het ontharingsbeleid aan te passen. Overigens vindt 35% dat de partner zelf ook de boel moet bijwerken.

Project Hair

Fotograaf Rem van den Bosch schuwt geen controversiële onderwerpen. Voor zijn vorige project A Muse a Day fotografeerde hij een jaar lang iedere dag een onbekende naakte vrouw, de komende maanden richt hij zich op maar liefst twee series, waarvan Hair, een fotoreeks van vrouwen die zich niet schamen voor hun oksel- en schaamhaar meteen in het oog springt.

Rem van den Bosch

Rare afwijking

"In de jaren 60 fotografeerde Helmut Newton (1920-2004) veel naakten en was lichaamshaar de normaalste zaak van de wereld", zegt Rem. "Zijn foto's verschenen in Vogue. Ergens is er een kentering ingekomen. Dat begon in de erotische hoek. Daar werden vrouwen steeds vaker haarloos gefotografeerd en dat werd overgenomen door de reclamefotografie.

Met als gevolg dat er inmiddels een taboe rust op lichaamshaar. Mensen kunnen echt agressief worden als het om het wel of niet weghalen van oksel- en schaamhaar gaat. Ikzelf vind het  mooier als vrouwen lichaamshaar hebben, maar als ik dat zeg, doen mensen of ik een rare afwijking heb."

Onzekerheid

Het volledig weghalen van lichaamsbeharing ziet de fotograaf als een vorm van onzekerheid. "Je vindt jezelf dus niet goed zoals je bent. Ik zie dat ook bij mijn dochter van 14. Op scholen is het echt not done om lichaamshaar te laten staan. Het verbaast me dat het zo'n beladen onderwerp is.

Ik denk dat het boek met deze foto's een activistisch document gaat worden. Maar dan op een mooie, kunstzinnige manier. Ik hoop dat mensen er een beetje over gaan nadenken: 'Waarom haal ik al dat haar eigenlijk weg?' en 'Wie heeft bepaald dat dat zo hoort?'"

Rem doet momenteel twee shoots per week met vrouwen die zich niet schamen voor hun lichaamshaar. Voor het project heeft hij twee jaar uitgetrokken. Meer informatie: artprojecthair@gmail.com.