Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met zoon op de bank
Foto: Hollandse Hoogte - Kathleen Finlay
In het nieuws

'Belast je kind niet tot in detail
met jouw problemen'

Freelance journaliste

Marielle Wisse

K

Kinderen die in armoede opgroeien ervaren veel stress en onzekerheid. Volgens een rapport dat de Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer recent publiceerde, komt dat deels doordat de ouders vaak bezig zijn met hun zorgen. In hoeverre moet je je kinderen vertellen over grote problemen waarmee jij worstelt?

Om ze te beschermen, kiezen sommigen ervoor om moeilijke dingen en problemen niet met hun kinderen te delen. Tischa Neve is kinderpsycholoog en opvoedkundige. Zij vindt dat niet verstandig. "Je moet kinderen niet onderschatten. Er gaat veel meer om in die koppies dan wij vaak denken."

Zelf oplossen

"Als jij je niet goed voelt of als er veel spanningen zijn, dan hebben ze dat meteen door. Daarom is het niet verstandig om helemaal niets te zeggen. Het is ook helemaal niet erg als jij een keer huilt waar ze bij zijn. Dat laat juist zien dat gevoelens er mogen zijn en dat zij die dus ook mogen hebben.

Zorg er wel voor dat je er altijd bij vertelt dat het om grote mensen-problemen gaat en dat de grote mensen die zelf gaan oplossen. Anders gaan ze jouw problemen dragen en uiteindelijk zelfs voor jou zorgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Kinderkoppie

Net zo belangrijk is het volgens Tischa om je kind op de hoogte te brengen van eventuele oplossingen die jij hebt gevonden. "Kinderen zijn heel loyaal en als papa of mama een probleem heeft, dan zitten zij daar net zo goed mee. Iets dat voor jou heel klein lijkt, kan in een kinderkoppie enórm zijn.

Als jij dan vervolgens niet vertelt dat mama inmiddels een oplossing heeft gevonden, dan blijft het maar malen. Met die zorgen durven ze niet altijd bij jou te komen, omdat ze denken dat je het al zwaar genoeg hebt."

Overlijden

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat je wel en wat je juist niet vertelt. Volgens Tischa is het niet nodig om je kind in te lichten over ieder klein dingetje of elk probleem. Als ze er niets van merken, dan hoef je ook niets te zeggen.

"Je kunt gemakkelijk wat voordeliger boodschappen doen, zodat ze niet merken dat je iets minder te besteden hebt. Maar als papa en mama gaan scheiden, je moet verhuizen of je verwacht dat iemand zal overlijden, dan kun je daar onmogelijk omheen."

Vriendin

Wat vertel je ze in zo’n geval dan wél? "Wees eerlijk, houd het behapbaar en geef een kind houvast en duidelijkheid waar het kan. Dat is het allerbelangrijkst. Als jullie gaan scheiden, vertel dat dan goed voorbereid samen, maar laat achterwege dat mama weg is bij papa omdat papa er een vriendin op nahield.

En als je verwacht dat iemand zal komen te overlijden, zeg dan dat diegene heel erg ziek is en waarschijnlijk dood zal gaan. Als je daarbij gaat uitleggen dat diegene chemo’s - met allerlei vervelende bijwerkingen - moet ondergaan, steeds zieker wordt enzovoort, dan is dat veel te veel informatie."

Balans

"Wanneer je kinderen wat ouder zijn, dan kun je natuurlijk wel wat meer details geven, zeker als ze erom vragen. Het is dan zelfs verstandig om hen te vragen hoe ze er zelf in staan. Zo kun je - als je geldproblemen hebt - aankaarten dat het je opvalt dat de rest van de klas merkkleding heeft, terwijl jij je kind dat niet kunt geven. Als je kind daar moeite mee blijkt te hebben, dan kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Merkkleding bij elkaar sprokkelen op Marktplaats kan een optie zijn."

Tischa benadrukt dat problemen niet de hele tijd besproken moeten worden en dat je - hoe moeilijk je het ook hebt - tijd vrij moet maken voor leuke dingen en positieve aandacht voor elkaar. "Die balans is heel belangrijk voor kinderen. En leuke dingen hoeven echt niets te kosten. Ga eens lekker in huis picknicken, in plaats van uit eten te gaan. En om te kunnen spelen, hoef je ze echt niet altijd mee te nemen naar een betaalde speeltuin. Een middagje naar het strand of het bos is net zo leuk."