Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hartaanval bij vrouwen vaak gemist
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

'Vrouwen overlijden eerder
vanwege a-typische hartklachten'

journaliste

Daphne van Rossum

U

Uit een Engelse studie blijkt dat vrouwen vaker overlijden aan de gevolgen van hartfalen dan mannen, omdat de klachten van vrouwen vaak te lang onopgemerkt blijven en de zorg zich op mannen toespitst. Cardioloog Janneke Wittekoek pleit dan ook voor scherpere richtlijnen.

"Het klassieke beeld is een man die op een tennisbaan naar zijn hart grijpt en in elkaar zakt, dan weet je meteen dat er sprake is van een hartinfarct", vertelt Janneke Wittekoek. "Maar in 70% procent van de gevallen zijn er geen klachten zoals pijn op de borst, vooral bij vrouwen niet.

Daardoor zijn mannen eerder in beeld in het medisch circuit met klachten die passend zijn bij beginnende vaatproblematiek. Bij vrouwen zijn het vaak a-typische klachten zoals pijn in de borst in rust."

Kortademig

"Klassieke klachten bij mannen zijn het gevoel alsof er een olifant op de borst zit, die pijn straalt uit naar kaak en linkerarm. Bij vrouwen beginnen de klachten vaak rond hun vijftigste, als de overgang inzet en de bescherming van oestrogeen wegvalt. Door de overgang worden de bloedvaten kwetsbaarder.

Het eerste probleem is vaak vaatkramp, dat geeft klachten in rust. Niet bij inspanning. Het gevoel alsof je bh te strak zit, het geeft ook pijn tussen de schouderbladen. Ook heb je het gevoel niet goed door te kunnen ademen, je bent snel kortademig. Je hebt vaak angstgevoelens en last van extreme vermoeidheid."

Eigen Beeld

Misdiagnose

"Het lijken diverse klachtenpatronen die geen verband met elkaar houden. Er is daarom veel misdiagnose. Eigenlijk zeggen we vaak tegen vrouwen: 'Zeg maar dat je het gevoel hebt dat er een olifant op je borst is gaan zitten, als je die vage klachten hebt. Dan word je tenminste wel opgehaald door een ambulance.'

In het magazine HeartLife van de HeartLife Klinieken - gespecialiseerd op het gebied van hart,- en vaatziekten met name bij vrouwen - staat het verhaal van Geraldine Hallie (68) die tijdens de overgang last kreeg van hartklachten: "Tijdens inspanning had ik soms het gevoel alsof ik stikte. De artsen dachten aan astma of andere dingen, maar nooit aan hartklachten."

Stress

Zo'n drie jaar geleden werd er bij Thalita van Stek (48) gedacht aan stress en werd ze naar huis gestuurd: "Ik wist dat het geen stress was. Ik werd naar huis gestuurd en dacht 'Wat is dit dan wel geweest?'

Ik had de klassieke symptomen: pijn op mijn borst, last van mijn kaak, pijn tussen mijn schouders en het voelt alsof er iemand op mij zit. Mijn lichaam gaf echt aan dat er iets niet goed zat."

Spasmen

Uiteindelijk bleef Thalita het gevoel houden dat er iets niet goed zat en dat er nog door iemand gekeken moest worden. Ze belandde bij Janneke Wittekoek die haar leerde om te gaan met de spasmen van haar kransslagader (Prinzmetal angina pectoris). "Als je denkt: 'Dit is niet pluis', negeer het dan niet. Luister goed naar je lichaam."

Zaterdag 27 januari vindt in het DeLaMar in Amsterdam een theatercollege over het hart plaats. In het college gaan cardiologen Janneke Wittekoek en Jan Piek nader in op de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de verschillen tussen het mannen,- en vrouwenhart. Freek de Jonge geeft zijn (muzikale) visie op preventie en zijn vrouw Hella zal passages uit haar nog uit te komen boek 'Hartschade' voordragen.