Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ook Hindoestaanse vrouwen staan nu op met #genoeg
Foto: Sipa press|HH
In het nieuws

‘Veel mensen weten niet dat Hindoestaanse
vrouwen worden onderdrukt’

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag is de hashtag #genoeg trending. Eén van de vrouwen achter de populaire hashtag is Sunita Biharie. Sunita zit in de lokale partijpolitiek, maar strijdt ook tegen vrouwenonderdrukking binnen de Hindoestaanse gemeenschap.

 “Niet elke vrouw kan meedoen met de #metoo beweging, omdat dan meteen haar familie en netwerk zich tegen haar keren. In plaats van dat er zorg is voor hen, is er na geweld een zwijgcultuur waarin de vrouw dit moet slikken”, vertelt ze.

Ik ben vrij

“Ik heb me losgemaakt uit de Hindoestaanse cultuur en daarom kan ik dingen hardop zeggen. Ik ben vrij, ik kan praten. Eer is een belangrijk ding binnen de gemeenschap. Dat het plaatje naar buiten toe klopt, is belangrijker dan hoe het er achter gesloten deuren aan toegaat. Maar er is veel seksisme en alcoholmisbruik. Meisjes worden onderdrukt en je moet je voegen naar de familie-eer.”

“Voor mij is genoeg genoeg en daarom begonnen we deze hashtag. Het is tijd dat we opkomen voor de meisjes die niet vrij zijn, zodat ze hun eigen identiteit kunnen ontdekken. Thuis moeten ze volgzaam zijn. Koken voor hun vader en broers, de zorg op zich nemen. Ze hebben geen volledig vrije keuze met welke partner ze in zee gaan en mogen niet hun hart volgen.”

Eergeweld

“Heel veel mensen weten niet dat Hindoestaanse vrouwen worden onderdrukt, dat ze te maken hebben met eergeweld en uithuwelijking. Dat de man-vrouwverhouding nog puur traditioneel is, dat jongens naar buiten mogen en meisjes niet, dat de eer nog zo’n grote rol speelt.

Door te zwijgen, kun je een klimaat creëren waarin misbruik plaats kan vinden. Wist je dat het zelfmoordpercentage onder Hindoestaanse meisjes een van de hoogste is in Nederland?”

Gesloten deuren

“Als een bankdirecteur hier door vier vrouwen beschuldigd zou worden van aanranding, zou de onderste steen boven komen. Bij ons blijft alles achter gesloten deuren. Dat is laatst ook gebeurd met iemand uit de Hindoestaanse gemeenschap, die door vier jonge meisjes werd beschuldigd van misbruik.

De hele gemeenschap is toen achter hém gaan staan om hem te beschermen. Niemand heeft het voor die meisjes opgenomen.”

Spiraal

“Zelf ben ik al jaren bezig met deze problematiek binnen onze gemeenschap. Ik heb als ervaringsdeskundige ook te maken gehad met geweld en onderdrukking, net als mijn moeder. Het is tijd om die spiraal voor eens en altijd te verbreken.”

Ook schrijfster Saskia Noort spreekt zich uit voor #Genoeg: “Het is goed dat de nadruk in deze actie ligt op vrijheid en gelijkwaardigheid van alle vrouwen. Het feminisme van nu durft de vrouwenonderdrukking binnen andere culturen niet te bespreken, uit angst voor racist uitgemaakt te worden, maar ik vind dat we geen onderscheid moeten maken.”

Dubbel gestraft

Actrice Miryanna van Reeden maakt zich ook hard voor de kwestie: “Al in het begin van #metoo werd me duidelijk dat niet alle vrouwen zich uit kunnen spreken. Ze worden dubbel gestraft; ze worden verkracht of geslagen én kunnen hun verhaal niet kwijt. Door de druk om maagd te blijven ligt er veel op de schouders van deze vrouwen, het geeft ingewikkelde situaties.

Ik las een berichtje van een jonge vrouw met de naam Samira, dat voor mij alles zei: ‘Dit is niet exclusief een Marokkaans/Turks probleem. Maar deze meiden worden erger & vaker beschaamd en hebben met veel ergere consequenties te maken, vanuit huis en uit de gemeenschap.

We hebben te maken met een maagdelijkheidscultus. Meiden van Nederlandse afkomst kunnen dit, hoe ongemakkelijk dat dan ook mag zijn, makkelijker bespreken met hun ouders (bijvoorbeeld) en het probleem aanpakken en aangifte doen. Marokkaanse en Turkse meiden hebben die luxe vaak of bijna altijd niet’.

Medemenselijkheid

Miryanna vervolgt: “Voor mij zegt het niks dat deze vrouwen uit een andere groep komen, uit een ander geloof of ander beroep, ik doe mee uit medemenselijkheid. Ik ben een feminste pur sang, die slecht kan tegen onrecht.

Keuzevrijheid hebben, je eigen pad kunnen volgen, bijvoorbeeld in de liefde; het zijn allemaal zaken waar wij toch voor staan in Nederland? Als je dan weet dat dit niet geldt voor een grote groep vrouwen, dat ze tegen worden gewerkt, dan vraagt dat toch om een reactie?”

Barricade

“Je hoort ook bijna nooit wat over deze groep. Het is moeilijk om een beeld te krijgen. Gelukkig doen steeds meer mensen hun mond open. Dit is het moment! Zelf heb ik ook best positieve reacties gehad toen ik vertelde over mijn #metoo moment.

Helaas zijn er altijd mensen die zeggen dat je het voor de aandacht doet, maar ik ga graag de barricade op voor onrecht. En niet alleen voor mezelf of mijn eigen ‘groep’, maar voor iedere vrouw!”