Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gezin dat ijs eet in de winter
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

Heb je het koud?
Eet roomijs!

Sam ten Hove

D

De Siberische kou heeft ons land bereikt en het wordt de komende dagen alleen nog maar kouder. Gevoelstemperaturen tot wel -17! Hoe gaan we hiermee om? Tips van VROUW!

Om het dezer dagen wat aangenamer te maken, kun je een aantal maatregelen treffen. En dat is de komende dagen zeker nodig!

Roomijs

Onze zuiderburen weten het al - in januari wordt daar het meeste ijs verkocht - maar van ijsjes krijg je het dus juist heel WARM schreef eerder ook al NewScientist: want zodra het koude vocht in je buik zit, verwarmt het lichaam de vloeistof om de algemene temperatuur constant te houden. 

Softijs en roomijs werken zelfs nog beter dan waterijs. De ingrediënten melk en vet moeten door het lichaam worden afgebroken. Je lichaam moet daarvoor aan het werk en daarbij komt warmte vrij.

Laagjes

Draag laagjes! Verschillende lagen is beter dan één dikke trui. Je lichaam zal de kleding verwarmen en de temperatuur tussen de laagjes kleding loopt daardoor ook op. De onderste laag kan beter niet van katoen zijn; dat houdt vocht vast. 

Warmte verlaat je lichaam het snelst via hoofd en handen. Een muts en wanten zijn dus een aanrader! Draag dan ook liever wanten in plaats van handschoenen omdat je vingers elkaar ook weer opwarmen. Dikke sokken zijn belangrijk om je voeten warm te houden. Wanneer je bijvoorbeeld op blote voeten loopt in huis loopt, verlaat veel warmte je lichaam.

Haren

Douche niet te warm. Het verschil met de temperatuur buiten de douche zorgt ervoor dat je heel snel afkoelt. Als je 's ochtends doucht is het ook verstandig om je haren helemaal te drogen voor je de deur uit gaat, anders bevriezen die. Statisch haar door muts en sjaal? Gebruik dan haarlak of droogshampoo. 

Lippen

Je lippen worden schraal door de kou. Eerste gedachte lijkt 'Invetten'. Dit blijkt toch niet heel verstandig te zijn. Het vet in Vaseline bijvoorbeeld zorgt voor meer vocht in de huid en dat kan bevriezen. Dit geldt voor alle lichaamsplekken die je in de kou zou willen insmeren. 

Alcohol

Alcohol drinken lijkt een fijne boost om je lichaam op te warmen, maar dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Alcohol vergroot juist het warmteverlies van je lichaam. Bovendien heb je door alcohol misschien niet door hoe koud je het eigenlijk hebt en is er kans op onderkoeling.

Beweeg

En: blijf bewegen! Je lichaam wordt warmer als je in beweging bent. Is het echt niet te doen? Dan zijn er verschillende verwarmingselementen die je kunt aanschaffen. Bij verschillende sportzaken heb je bijvoorbeeld zakjes die lijken op theezakjes. Als je ze uit de verpakking haalt en ze komen in aanraking met buitenlucht dan blijven ze een aantal uren warm. 

Huisdieren

De Dierenbescherming heeft tips voor dieren in de kou. Bijvoorbeeld voor als je je hond gaat uitlaten: smeer zijn 'pootzolen' in met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts. Die verhardt de zolen. En let er op dat hij/zij geen sneeuw eet want dat is slecht voor de maag. En loopt je kat buiten rond? Zorg dan dat het kattenluikje niet klemt zodat ze any time naar binnen kunnen.