Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Schoonmaken
Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
In het nieuws

De lente in je bol...
en je huis!

Ismay Gijsen

D

De komende week stijgt de temperatuur. Joepie, lente! Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak dus. Schoonmaakexpert Zamarra Kok geeft tips hoe je jouw huis lenteproof kunt maken.

Heb je niemand om een terrasje mee te pakken op een zonnige lentedag? Ga dan eens je ramen zemen. Zamarra: "Zelf maak ik schoon met een microvezel ramenset, dat gaat veel sneller en ik hoef niet te zeulen met een klotsende emmer."

Water en azijn

Klaar met de ramen zemen? Dan raadt Zamarra aan om de gordijnen aan te pakken. "Doe je wasmachine voor ongeveer de helft vol met gordijnen, anders gaan ze kreuken. De haakjes hoef je er niet uit te halen als je ze bij elkaar bindt. Hang ze vervolgens uit als ze nog nat zijn. Zo zakken de kreukels eruit."

En als je dan toch in de woonkamer staat, kun je die net zo goed helemaal aanpakken. "Heb je een leren bankstel? Verwissel eens de kussens. Heb je een stoffenbank met vlekken? Die kun je eruit halen met een mengseltje van water en azijn. Zo haal je ook gelijk de kleur op."

Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH

Japans notenblad

Wil je het huis opfleuren? Patroonplanten en het Japans notenblad zijn erg geliefd deze lente. "Planten zijn hip maar in de lente kunnen daar fruitvliegen op afkomen als ze in vochtige potgrond staan. Ook komen fruitvliegjes af op kiwi's, bananen en anders zacht fruit en kun je dus beter in een la bewaren." 

Ook voor de slaapkamer heeft Zamarra tips: "Haal je bed eens uit elkaar en maak het schoon. Zuig het bedframe uit en neem het af met een vochtig doekje. Doe je hoofdkussen in de was (behalve als het van traagschuim is) en was het op maximaal 60 graden met wasmiddel. Zo vermijd je huisstofmijt."

Motten

Een ander typisch lenteding om huisstofmijt te verbannen is door je dekbed uit het raam te hangen." Je slaapkamer knusser maken volgens de laatste trends? Kies voor een rieten stoel of een mandje van riet. Rotan is onmisbaar deze lente- en zomerdagen in je interieur. 

Berg jij je winterkleding ook altijd op als het warmer begint te worden? "Ik bewaar ze in afgesloten dozen. Je kunt ook een kledingkast op zolder zetten." Het is erg belangrijk dat je kleren schoon zijn als je ze opruimt, anders krijg je last van motten. "Die houden van vlekken en vet. Verpak je kleding daarom luchtdicht en stop er eventueel wat antimottenmiddeltjes of cederhout tussen." 

Rust

Zamarra geeft ook tips hoe je rust kunt creëren in je huis. Zelfs rommelkonten kunnen dat volgens haar. "Zorg dat je rommel uit het zicht staat. Sorteer boeken op kleur, dat is netjes en straalt rust uit. Op je fruitschaal mogen best wat appels liggen, maar niet tien bonnen van de Albert Heijn. Dat geeft onrust." Schalen en tafeltjes zijn heuse rommelmagneten volgens de expert.

Allemaal leuk en aardig dat schoonmaken, maar geld uitgeven aan schoonmaakmiddelen is minder leuk. "Je douche kun je schoonmaken en ontkalken met schoonmaakazijn. Zo'n fles kost rond de 50 cent. Je moet misschien iets harder schrobben maar je kunt makkelijk hetzelfde resultaat behalen als met schoonmaakmiddel van een A-merk." 

Waterstofperoxide

"Ook kun je prima je huis poetsen met een ouderwets middel als groene zeep. Zelf heb ik chloor vervangen door waterstofperoxide. Het maakt fijner schoon, is milieuvriendelijker en helpt tegen schimmel.

En met soda kun je desinfecteren: je kunt je koelkast aanpakken en je kleding erin weken. Baking soda (een zuiveringszout, red.), is tegenwoordig echt een trend op het gebied van schoonmaken. Je kunt er van alles mee schoonmaken. Het is goedkoop en je kunt er onder andere je verstopte afvoer en tapijt mee boenen."