Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Nimra / Eigen beeld
In het nieuws

Nimra werd bijna gewurgd
op haar werk

Dimphy van Miltenburg

H

Het tv-programma De Monitor gaat vanavond over agressie in de zorg. Eén van de werknemers die aan het woord komt is Nimra (33). Ze werkt al meer dan tien jaar in de geestelijke gezondheidszorg en heeft vaak te maken (gehad) met agressie op haar werk. De laatste keer was een keerpunt. Nimra: "Een cliënte probeerde me te wurgen."

Nimra is altijd al geïnteresseerd in mensen met gedragsproblemen. "Ik weet niet waar mijn interesse vandaan komt, het is niet zo dat ik in mijn privéleven veel mensen met gedragsproblemen zag. Wel werkte mijn moeder in de geestelijke gezondheidszorg.

Tijdens mijn studie social work liep ik mijn eerste stage op een school voor speciaal onderwijs. En in plaats van een gewoon kinderdagverblijf koos ik voor een kinderdagverblijf voor kinderen van asielzoekers. Dat vond ik een grotere uitdaging."

Psychotisch

Toen Nimra in Zeeland stage liep bij Emergis kwam ze al snel op de gesloten afdeling terecht. En daar maakte ze voor het eerst agressie op haar werk mee. Nimra: "Een man was aan het schreeuwen op de patio. Ik en een collega wilden met hem in gesprek gaan, maar dat kon niet.

Hij was flink psychotisch en zijn agressie richtte zich tegen ons. Schreeuwend en met gebalde vuisten kwam hij op ons af. Toen hebben we het op een rennen gezet naar het kantoor en alarm geslagen."

Nimra / Eigen beeld

Neus

Het incident liep goed af. "Ik was enorm geschrokken, maar kon er goed met collega’s over praten. Geen moment heb ik getwijfeld of dit wel de kant was die ik op wilde." Sterker nog: Nimra kreeg een baan aangeboden bij Emergis en werkt er nog steeds.

In de jaren die volgden, kwam Nimra met regelmatig in aanraking met agressie. "Soms was het wekelijks, andere periodes dagelijks en soms een maand niet." Het soort geweldsincidenten verschilt heel erg. "Ik heb weleens gehad dat een jongen mij op mijn neus sloeg. Hij sloeg gewoon in het wilde weg om zich heen omdat hij bang was. Dat vind ik dan minder erg."

Dieptepunt

Maar het geweldsincident zo’n anderhalf jaar geleden was een dieptepunt. Nimra: "Ik was net begonnen aan mijn avonddienst en ik was met twee cliënten aan het eten. Met een collega had ik van tevoren al besproken dat we met zijn tweeën op deze afdeling zouden staan.

Er waren namelijk twee cliënten die veel aandacht vroegen, er waren al eerder incidenten met hen geweest. Maar net op het moment dat mijn collega heel eventjes weg was, ging het mis.

Wurgen

Ik zag één van de cliënten die zoveel aandacht vroeg uit haar kamer komen. Ik dacht dat ze een sigaretje ging roken. Maar ze kwam naar mij toe, ging schreeuwen en probeerde mij te wurgen. Op een gegeven moment had ze met één hand mijn nek losgelaten en daarmee ging ze aan mijn haren trekken.

Toen gooide ze mij naar achteren en begon ze op mij in te slaan en te schoppen. 'Er moet nú hulp komen', dacht ik. Wat duurt het lang voordat mijn collega’s er zijn! De twee cliënten bleven bevroren aan tafel zitten, totdat ik naar ze riep dat ze hulp moesten gaan halen.

Stoelpoten

Vervolgens had de agressieve cliënt een stoel gepakt en de stoelpoten sloeg ze vanaf boven op mij. Die heb ik afgeweerd met mijn been, met een open wond tot gevolg. Toen ze hetzelfde opnieuw wilde doen, kwam gelukkig net mijn collega binnen en zij wist de stoel af te pakken.

Ook is er alarm gepiept, zodat het veiligheidsteam zou komen. Die voerden de vrouw af naar een separeercel. Ik ben weggerend naar de teamkamer. Daar werd ik opgevangen en verzorgd door mijn collega’s. Ik had een gekneusde nek, een wond op mijn been en krabwonden."

Aangifte

’s Avonds deed Nimra op het politiebureau aangifte wegens poging tot doodslag. Daar werd ze door een GGD-arts onderzocht en werden er foto’s gemaakt van haar verwondingen. Haar ouders brachten Nimra die avond thuis.

Daar wachtte haar man. "Het is genoeg geweest, je kapt maar met dit werk", zei hij. Nimra was zelf vooral geschrokken en emotioneel, maar ze dacht op dat moment niet na over stoppen met haar werk.

Vluchtroute

Sterker nog, drie dagen later was Nimra weer aan het werk. "Mijn collega’s en leidinggevende vroegen zich wel af of het verstandig was, maar ik wilde het graag. Ik houd er niet van om lang thuis te zitten en het was ook afleiding." De cliënt was overgeplaatst naar een andere afdeling.

Toch veranderde Nimra’s houding. "Eerst was mijn ingeving als ik iemand hoorde schreeuwen: 'Erop af'. Maar nu zocht ik eerst naar een vluchtroute. En ik ging er pas naartoe als ik andere collega’s zag."

Taakstraf

Uiteindelijk werd de cliënt veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke taakstraf. Nimra: "De poging tot doodslag was door het Openbaar Ministerie aangepast naar eenvoudige mishandeling.

Ik weet niet waarom dat is gebeurd, maar ik was allang blij dat er een rechtszaak van kwam. Vaak worden dit soort aangiftes namelijk geseponeerd door het OM, dat heb ik al eerder meegemaakt. Nu was er tenminste een veroordeling."

Andere functie

Ruim een jaar na het incident, in december 2017, hoort Nimra van haar collega dat de cliënt die haar had proberen te wurgen terug was op de afdeling. "Ik was flink pissig en heb de directeur opgebeld. Die zorgde ervoor dat ze dezelfde dag nog werd overgeplaatst."

Toch was dat het laatste zetje dat Nimra deed besluiten te solliciteren naar een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. "Ik wilde ook meer regelmaat in mijn werk, ik heb een gezin met jonge kinderen. Daarom werk ik nu als ambulant begeleider op kantoor en locatie. Ik help cliënten bijvoorbeeld met schulden of huisvesting.

Kleine groep

Ik merk nu dat ik in de instelling continu met spanning in mijn lijf rondliep. Die ben ik nu kwijt. Maar ik denk niet: 'Had ik dit maar veel eerder gedaan'. Want ik heb steeds met ontzettend veel plezier gewerkt. Wat ik wil benadrukken: het is maar een kleine groep die zorgt voor agressie.

De meesten die zijn opgenomen zullen nooit agressie gebruiken. Ik denk ook niet dat het is uit te bannen. Wel denk ik dat het zou schelen als er genoeg gekwalificeerd personeel is, zodat alle cliënten voldoende aandacht krijgen. Maar ik denk niet dat het incident te voorkomen was geweest."

 

Vanavond in 'De Monitor' vertelt Gerco Blok, psychiater en lid van de Raad van Bestuur van Emergis, hoe het bedrijf omgaat met agressie in de zorg en de dilemma’s waarmee de geestelijke gezondheidszorg worstelt. Ook wordt Nimra's verhaal verteld. De uitzending is te bekijken om 21.25 uur op NPO2.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een persoonlijk verhaal te vertellen?

Dat kan dan hier..