Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder en kind
Foto: Hollandse Hoogte | Peter Amend
In het nieuws

Kraamtijdtip:
'Vergeet de vaders niet'

Redactie VROUW

D

Deze week verschijnt het boek 'Ik ken iemand die...' geschreven door Nynke de Jong. Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst. Dit is het opvoedboek met écht bruikbare tips voor de zwangerschap, bevalling en opvoeding. Op VROUW.nl lees je een exclusieve voorpublicatie. Als eerste onderwerp: de kraamweek! Het drietal laat zijn licht schijnen op de eerste dagen met een baby, expert Judith Kruisselbrink (1957) geeft je tips voor de kraamweek.

Judith was twaalf jaar, van 1976 tot en met 1988, kraamverzorgster in Friesland en kwam in die functie bij de meest uiteenlopende gezinnen. Ook bij de familie De Jong. Ze kraamde bij de geboorte van Nynke en twee van haar drie broers. Zelf kreeg ze vier jongens, die inmiddels allemaal volwassen zijn. Tegenwoordig is ze werkzaam in de oude- renzorg.

"Na een opleiding van anderhalf jaar kwam ik als meisje van nog geen twintig jaar in de kraamzorg terecht. Ik herinner me de eerste baby die ik ter wereld zag komen nog precies. Vlak na de geboorte gooide de krantenjongen de krant door de brievenbus. Ik hoorde het klepperen van de bus, en dacht: 'Wie gooit er nu in hemelsnaam een krant in de bus? Weet hij wel wat hier net is gebeurd?' Voor mijn gevoel stond de wereld even stil. Dat sloeg natuurlijk nergens op, maar zo voelde ik het wel.

Ik heb bij de meest uiteenlopende gezinnen gekraamd. Ook veel bij boeren, die dan tijdens de bevalling nog wel even in de stal aan het werk moesten. Ik moest die aanstaande vaders dan op tijd onder de koeien vandaan trekken, zodat ze de geboorte van hun kind niet zouden missen. Vaders traden nooit zo op de voorgrond. Die ondersteunden vooral de vrouw. Ik heb ze meegemaakt hoor, de zwangere vrouwen die tijdens een wee brulden om een washandje. Kwam zo’n man keurig met een washandje, was het te koud of te warm. Schreeuwde ze hem weer terug naar de badkamer.

Mijn tips voor de kraamtijd:

 • De eerste tip, vergeet de vaders niet. Die hebben het in zo’n eerste kraamweek hartstikke druk, vooral als er al oudere kinderen zijn. Tegelijkertijd verandert er emotioneel ook veel voor hen. Wat dat betreft gaat de aandacht toch vaak naar de moeder. Als het even kon, stuurde ik de vader ook naar bed, wanneer moeder en kind sliepen. Er komt zoveel op zo’n vader af.
 • Mijn tip voor de moeders is: stel je maar lekker aan. Helemaal als je al kinderen hebt. Als je dan te snel alweer up and running bent, denken de oudsten dat mama weer helemaal oké is. Terwijl er net een stoomwals over je heen is gereden. Althans, zo kan het voelen. En beperk het bezoek tot een minimum. Vreselijk, van dat bezoek dat de hele avond blijft hangen. Geef liever na een paar weken een kraamfeest. Dan heb je alles in één keer gehad. Want echt, dat bezoek sloopt je. Of vraag of ze in ieder geval een ovenschotel meenemen, of soep. Dat is handiger dan nog weer een rompertje.
 • Wat betreft oudere broertjes en zusjes: die moet je zo veel mogelijk bij de nieuwe baby betrekken, maar dat moet wel een beetje op een natuurlijke manier gaan. Zorg ervoor dat je met hen ook één-op-éénmomenten hebt, bijvoorbeeld wanneer de baby slaapt. Je kunt ze dan even een boekje voorlezen. Wees daarom ook voorzichtig met de baby in bed nemen, tenzij je het oké vindt dat de hele familie in het ouderlijk bed slaapt. Want als zo’n peuter de baby bij papa en mama in bed ziet liggen, wil hij of zij dat natuurlijk ook.
 • Ik zorgde er als kraamverzorgster voor dat ik veel tijd met de oudere kinderen doorbracht. Ik betrok ze bij de verzorging, voerde gesprekken met hen. Een nieuwe baby kan grote impact hebben op een gezin. En die kinderen hebben nergens om gevraagd.
 •  Daarom geef ik ook altijd de tip om wanneer je op kraambezoek gaat een cadeautje mee te nemen voor het broertje of zusje, in plaats van voor de baby. De baby heeft toch al een goedgevulde commode. Als je dan een mooi voorleesboek meeneemt, hebben de oudere kinderen ook iets leuks om uit te pakken.
 • Ik zag het als mijn voornaamste taak om ervoor te zorgen dat alles in huis soepel verliep. De moeder ligt het lekkerst wanneer ze weet dat alles onder controle is. De kraamtijd moet voor een jong gezin vooral een ontspannen periode zijn. Die eerste weken komen nooit terug, geniet er dus maar van. Daarom moet je het ook altijd zeggen wanneer je geen klik hebt met je kraamverzorgster. Ik heb dat zelf ook gehad, bij onze derde. Ik dacht nog dat ik veel te kritisch was, omdat ze natuurlijk mijn beroep uitoefende. Maar mijn man en ik durfden haar niet eens alleen te laten met de oudste twee. Ze was er zo eentje die in de keuken de pannen op vol vuur zette en er vervolgens bij wegliep. Met twee rondrennende peuters in de buurt. Ik lag niet ontspannen in bed, snap je?
 • In zo’n geval moet je meteen aan de bel trekken bij het kraambureau. Het is toch een wildvreemde die ineens een week lang door
 • De kraamweek
 • je huis dendert. Als dat niet klikt, dan is de klant koning, hoor. Dan regelen ze maar een ander voor je.
 • Het is als kraamverzorgster heel bijzonder om bij zoveel verschillende gezinnen over de vloer te komen. Ik heb er ontzettend veel mensenkennis door opgedaan. En geleerd dat het zoveel uitmaakt waar je wiegje staat. Ik heb welgestelde gezinnen ondersteund, en gezinnen die meteen onder toezicht van Jeugdzorg stonden. Ouders die heel voorzichtig waren, en ouders die hun baby na drie dagen al chocomel te drinken gaven. Je hoopt op een warm nest voor al die kinde- ren, maar het gaat niet altijd zoals jij hoopt. Kinderen komen soms zo raar terecht.
 • Maar het gekke is: in die eerste dagen zijn we allemaal hetzelfde. Als je een kind moet baren, maakt je achtergrond niet veel uit. Dat kind moet er op dezelfde manier uit. Zoals mijn eigen vader altijd zei wanneer ik zwanger was: ‘Het hele Russische leger is zo geboren.’

Hoofdstuk afkomstig uit 'Ik ken iemand die…' geschreven door Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst, 2018, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten. Het boek is vanaf 8 mei te koop.

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum