Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met zonnebril
Foto: Hollandse Hoogte | Roos Koole
In het nieuws

De mooiste zonnebrillen
voor de zomerdagen

Kim Querfurth

M

Met dit prachtige weer is de zonnebril een onmisbaar item. Maar het fijne is dat ook bij minder weer een zonnebril niet misstaat. Om scherp licht in de auto te vermijden, jezelf even achter te verstoppen of gewoon als fashion statement.

Wil je optimaal resultaat? Dan is het belangrijk om de bril af te stemmen op de gezichtsvorm. 

Carrera

Driehoekig gezicht: brede jukbeenderen en spitse kaaklijn. Brede en ronde brillen zijn dan het meest geschikt. Trend: het futuristische, blitse, snelle model dat er nogal stoer en ook opvallend uitziet. Maar ook de bril met uitsparingen in het glas. 

Jimmy Choo

Ovaal gezicht: vrij lang en met een ronde kaak- en haarlijn. Vrijwel alle brillen kunnen gedragen worden dus je hebt volop keus! Trend: Van heel kleine 'bold' bril tot aan het meest opvallende model met heel veel strass en glitter als opsmuk en alles wat daartussen zit is passend. 

Toms Eyewear

Hartvormig gezicht: breed bij het voorhoofd en smaller richting kaak. Het meest geschikt zijn de brede en hoekige monturen en dat mag ook gerust in een kleurtje zijn. Trend: kleur is terug, vooral roze, geel en oranje maar ook groen en blauw. Mixen en matchen met de kleding maar!

Silhouette

Rond gezicht: ronde kaaklijn en rond voorhoofd. Alle brillen die rechte en hoekige lijnen hebben zijn een go! Trend: de cateye in een katachtige, sixties look. Ook wel de vlinderbril genoemd vanwege de iets omhoog lopende frames. 

Marc Jacobs

 

Vierkant gezicht: ovale of brede monturen (lekker opvallend en oversized) is prima want dat geeft een zachte uitstraling. Trend: de statement bril die groot en opvallend is, ideaal als accessoire! 

Marc Jacobs

Rechthoekig gezicht: lang van vorm met rechte lijnen en opvallende jukbeenderen. Ronde brillen staan het best. Trend: ronde brillen, zowel groot als klein, in smal montuur maar ook als stevig montuur. Een echte fashionbril die nog meer allure krijgt met gekleurd glas. 

De do's en don'ts bij het dragen van een zonnebril…

 • Zet je zonnebril tijdens een gesprek af, want iemand in de ogen kijken is belangrijk. Het werkt storend als de ogen niet te zien zijn en het oogt ook niet geïnteresseerd. 
 • In de avond een zonnebril dragen is niet nodig, dus oogt het ook gelijk niet meer zo cool. Bovendien is het tijdens het autorijden zelfs gevaarlijk omdat de ogen dan minder goed kunnen scherpstellen. 
 • Toch liever geen emoties tonen? Dan is een zonnebril wel een uitkomst. Bijvoorbeeld in het geval van een uitvaart die buiten plaatsvindt. 
 • Zet je zonnebril af als het regent want dat maakt de situatie alleen maar troostelozer; bovendien staat het vreemd als een zonnebril drijfnat is. 
 • Soms is het handig om even zonder make-up boodschappen te doen en dan kan een zonnebril uitkomst bieden. Maar bedenk wel: als de zon niet schijnt weet iedereen dat je make-up loos bent. 
 • Bij een sollicitatiegesprek geen zonnebril! Tenzij het een sollicitatiegesprek is bij een hip brillenmerk. 
 • Als modeaccessoire is de zonnebril het hele jaar geoorloofd bij de geringste zonnestraal of fel licht. Maar binnenshuis moet het ding af. Tip: maak gerust jouw entree met jouw nieuwste designerbril als statement maar zet hem daarna af.
 • Roze glazen in een zonnebril zijn hot; het voordeel is dat je daarbij ook goed de ogen kunt zien dus dat is een optie om die bril te dragen bijvoorbeeld bij een eerste date als je wat onzeker bent. 
 • Zonnebril standaard in het haar: liever niet, we willen immers geen Henkjan Smits-lookalike zijn die de zonnebril als diadeem gebruikt. Bovendien krijgt de bril daar slappe pootjes van. Clip de bril gewoon in het décolleté of in het zakje van een jas of colbert.
 • Nooit dragen: de opklapbare opzetbril. Niemand wordt blij van een dergelijke stellage op het hoofd. Wel toegestaan is de clip-on: een zonnebrilclip over de eigen bril heen die dus ook weer verwijderd kan worden.
 • Draag bij een kostuum of mooi pak een strakke, klassieke zonnebril voor die ultieme Italiaanse look. 
 • Gekleurde glazen - anders dan roze - zijn alleen leuk voor een festival.