Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Anita Buitrago met de hoed van de Daniel den Hoed stichting / Eigen beeld
In het nieuws

Anita heeft kanker en zet zich in
voor gezondere voeding in het ziekenhuis

Dimphy van Miltenburg

G

Geen verse thee of smoothie kunnen bestellen, maar wel suiker in je pap kunnen krijgen. Kankerpatiënt Anita Buitrago (32) merkte dat juist in het ziekenhuis, de plek waar gevochten wordt om beter te worden, gezonde voeding amper aandacht krijgt. Anita: "Een eitje kon alleen op woensdag en zondag."

In 2009 werd bij Anita een borderlinetumor geconstateerd: een tumor die een grensgeval is tussen goedaardig en kwaadaardig. In 2015 bleek het mis: er werd eierstokkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren geconstateerd.

Cola

Anita werd tot nu toe negen keer in de Daniel den Hoedkliniek opgenomen, verschillend van een dag tot anderhalf week. Mettertijd viel het haar op dat ze veel producten die ze thuis at en dronk, niet kon krijgen in het ziekenhuis.

Anita: "Met de kwaliteit van het eten was niet echt iets mis. Maar producten die ik thuis gewend ben om te eten en drinken, waren niet beschikbaar. Ik drink bijvoorbeeld graag verse gemberthee. Maar dat kon niet, er waren alleen maar theezakjes. En je kon wel cola bestellen, maar een smoothie kon niet. Mijn moeder nam die daarom elke dag mee."

Geldkwestie

Ze neemt het ziekenhuis niets kwalijk. Anita: "Toen ik er eens met mensen van het personeel over sprak, werd verteld dat gezondere voedingsproducten ook wel een wens van hen waren, maar dat het onder andere een geldkwestie was.

Toen ik in augustus 2017 in het ziekenhuis lag voor een experimentele behandeling, kon ik genieten van activiteiten die mogelijk waren gemaakt door giften. Zoals gratis tv kijken, fietsen op de hometrainer en een gezichtsbehandeling aan bed. Dat bracht mij op een idee; patiënten extra mogelijkheden bieden op voedselgebied."

Actie

En dus zette Anita een actie op touw voor de Daniel den Hoedkliniek. Zaterdag 12 mei worden er verschillende activiteiten georganiseerd in haar woonplaats Papendrecht om geld in te zamelen voor een uitgebreidere voedingskeuze.

Zo zijn er sportactiviteiten zoals een estafette en sportlessen en is er een markt met informatie over gezondheid. Maar ook door simpelweg op het terras drankjes te drinken kan geld worden ingezameld om Anita’s idee werkelijkheid te doen worden.

Preventieve werking

Want als het aan Anita ligt, komen er straks op de afdelingen interne oncologie en hematologie smoothiedagen, kun je er verse thee bestellen en ongebrande noten en vers fruit krijgen. "Het is niet zo dat ik geloof dat iedereen van gezonde voeding kan genezen.

Maar ik geloof wel dat gezonde voeding een preventieve werking heeft en ervoor kan zorgen dat tumoren zich minder snel ontwikkelen. Ook geloof ik dat het patiënten helpt om de behandelingen beter en fitter te doorstaan.

Gezondere keuze

Dat betekent niet dat het voor iedereen een goed idee is om een streng dieet te volgen. Want als je daar veel stress van krijgt, kan dat juist weer nadelige gevolgen hebben. Maar het gaat mij erom dat je als patiënt een gezondere keuze hebt."

Anita probeert zelf zoveel mogelijk groente en weinig suiker te eten, maar het is niet zo dat ze nooit een koekje eet. "Ik heb ook een periode suikervrij geleefd. Maar op een gegeven moment moest ik kiezen: wil ik heel strikt zijn in het volgen van dit dieet of wil ik in grote lijnen gezond eten, en tevens genieten van het leven?

Ongeneeslijk ziek

Ik koos voor het laatste. De artsen zeggen dat ik ongeneeslijk ziek ben, maar de onderzoeken op kankergebied liggen niet stil. Ik heb geen idee hoelang ik nog leef, daar denk ik ook niet over na.

Ik ben heel positief, ik heb kanker maar leid een gewoon leven. Ik werk drie in de week en een dag als gisteren ziet er waarschijnlijk niet anders uit dan bij anderen: het brengen en halen van mijn schoolgaande dochter, genieten van het weer en aan het einde van de middag naar zwemles.

Elke euro

Ondertussen ben ik druk bezig met het evenement van komend weekend. Eigenlijk verschilt mijn leven niet zoveel van iemand anders, alleen heb ik kanker." Anita hoopt 12.000 euro op te halen met haar actie. Anita: "Maar sowieso elke euro is mooi meegenomen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal delen?

Dan kan dat hier...