Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bettina in haar atelier
Foto: Eigen beeld
In het nieuws

Bettina kreeg geen uitkering als zwangere zzp’er:
Zó oneerlijk

Simone van Hugten

V

Vanaf deze week kunnen zzp’ers die op of na 7 mei 2005 en voor 4 juni 2008 bevallen zijn, een compensatie van 5600 euro aanvragen. Dit omdat de uitkering voor toekomstige zelfstandige moeders in die periode was afgeschaft. Bettina Brouwer-De Blok (45) is een van de 20.000 vrouwen die dat geld misliep.

Het was een droom die uitkwam: een eigen zaak. Bettina: "Ik heb een naaiatelier in De Bilt, waar ik naailessen geef en dameskleding op maat maak. Naaien zit in mijn bloed, dus ik vind dit echt heerlijk." Maar als ondernemer kreeg ze ook te maken met de regelingen (of eigenlijk: niet bestaande regelingen) tijdens haar zwangerschap. 

Borstvoeding

"Toen ik mijn eerste dochter kreeg, werkte ik nog in loondienst bij een kinderwinkel. Ik kreeg via mijn werkgever een uitkering. Dat was allemaal fijn geregeld." Bij haar tweede dochter lag dat anders. Bettina werd zzp’er en zocht alvast uit welke regels er op dat moment golden, mocht er een tweede komen. "Het heeft nog twee jaar geduurd voor ik eindelijk weer in verwachting was. In augustus 2004 was de uitkering afgeschaft, en mijn tweede kind is geboren in november 2005. Ik viel daardoor dus precies buiten de boot en kreeg geen uitkering. Ontzettend balen!"

Na de bevalling genoot Bettina minder van de 'roze wolk' dan bij haar eerste kindje. "Het was allesbehalve een vetpot. Mijn man had wel werk, maar alsnog moesten we de broekriem aanhalen. Vakantie zat er bijvoorbeeld niet in. Ik had minder rust en ik moest ook weer veel sneller aan de slag. Ik kreeg er veel stress door. Mijn eerste dochter heb ik negen maanden borstvoeding gegeven, mijn tweede slechts zes weken. Ik heb het gevoel dat die stress daar echt wel iets mee te maken heeft gehad."

Eindelijk compensatie

In 2008 werd de uitkering voor zwangere zzp’ers heringevoerd, maar de vrouwen die in die tussenperiode bevallen waren, hadden pech. Alsnog hun geld krijgen zat er niet in. "Dat vond ik ongelooflijk oneerlijk. Ik besloot aan te kloppen bij de FNV met andere gedupeerden. Samen hebben we er met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Vereniging voor Vrouw en Recht 'Clara Wichmann' een zaak van gemaakt."

Een lang proces volgde: "We kregen gelijk van het Europees Hof, maar de Nederlandse regering besloot er alsnog niets mee te doen. Daarna procedeerden we ook nog tegen het UWV. Uiteindelijk kregen we gelijk van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en besloot hij dat niet alleen wij, maar alle 20.000 vrouwen die benadeeld zijn, een compensatie kunnen terugvragen. En terecht!"

Passie boven zekerheid

Het was een zware tijd, maar het kwam niet in Bettina op om te stoppen met deze hele strijd. "Het voelde zo oneerlijk. Ze lieten ons gewoon met niks staan. Daardoor bleven we volhouden. Nu alles gelukt is, voelt dat als een fantastische overwinning. Mijn dochters, inmiddels 16 en 12 jaar, hebben er natuurlijk ook iets van meegekregen en zijn heel trots op mama."

Bettina beseft hierdoor dat het vrouwelijke ondernemerschap wel wat anders in elkaar zit dan bij mannen. En dat zou niet zo moeten zijn. "Wij zijn nou eenmaal degenen die de kinderen krijgen. Het is belachelijk als wij daardoor zó financieel benadeeld worden. Maar stoppen met mijn zaak en mijn passie om meer zekerheid te krijgen? Dat nooit!"