Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Aaf en Gijs
Foto: IAMKAT
In het nieuws

Aaf geeft trouwtips:
Kijk elkaar aan tijdens het jawoord

journalist

Marion van Es

K

Kun je op je 42e nog wegkomen met een sluier? Dat was één van de vele vragen die schrijfster Aaf Brandt Corstius (inmiddels 43) had toen ze, na bijna acht verlovingsjaren, eindelijk haar bruiloft met Gijs Groenteman (44) ging plannen. Hoewel ze stuitte op een enorme hoeveelheid internetpagina's over perfecte locaties, jurken en taarten, bleek het organiseren van de mooiste dag van haar leven een grotere uitdaging dan gedacht. Trots op het feit dat ze er toch in slaagde, deelde ze haar kennis in Trouwboekje, dat volgende week verschijnt.

Met het sprookje van Meghan en Harry nog vers in ons geheugen, zijn er weinig vrouwen die niet wegzwijmelen bij het idee van een trouwjurk met meterslange sleep, een kasteel en een schare schattige bruidskinderen.

Glutenvrije zussen

Zo niet Aaf en Gijs, die vorig jaar in het huwelijksbootje stapten. 'We gaan het heel simpel houden', namen zij zich voor. Maar toen bleek zelfs 'heel simpel' nog best ingewikkeld als je kennismaakt met de wereld van weddingplannen. Het natuurspeelpark dat ze in gedachten hadden voor hun relaxte buitenbruiloft, bleek bijvoorbeeld nog geen ervaring te hebben met trouwerijen.

Voor ze het wisten, zaten ze tot over hun oren in kwesties met drankvergunningen en buurtbewoners die niet van plan waren één avondje geluidsoverlast te tolereren. En dan moesten er ook nog knopen doorgehakt worden over vintage klapstoelen, glutenvrije zussen en beige onderbroeken... "De aanloop naar de bruiloft is niet per se de meest romantische tijd van je leven", zegt Aaf lachend.

Regenen

Ze had zichzelf vooraf niet ingeschat als iemand die zich helemaal zou verliezen in het plannen van een bruiloft, bekent ze. "We hadden het niet voor niets zo lang voor ons uitgeschoven. Aan de andere kant had ik natuurlijk kunnen weten dat ik me druk zou gaan maken om al die pietepeuterige details. Bij een gewone verjaardag doe ik dat namelijk al. En een bruiloft is natuurlijk niet zomaar een feestje, er ligt nogal wat druk op. Als het goed is doe je het maar één keer in je leven en het kost ook nog eens heel veel geld, dus dan moet het wel perfect zijn."

Als ze van tevoren had geweten dat het op haar Grote Dag zou regenen, er een gigantische rij zou komen te staan voor het taartbuffet en dochterlief met feestjurk en al in de sloot zou kieperen, was ze waarschijnlijk volledig in de stress geschoten. "Maar achteraf waren dat juist de leukste momenten", vertelt ze. "Juist omdat ik over de kleinste details had nagedacht, kon ik op de dag zelf alles loslaten en maakte ik me dus ook niet meer druk om iets dat anders ging dan gepland."

Jurk

Desondanks waren er achteraf heel veel dingen die ze liever eerder had geweten. "Bijvoorbeeld dat het vinden van dé jurk echt niet zo makkelijk is als veel vrouwen denken. Ik dacht: 'Ik houd van winkelen, dit gaat mij lukken'. Maar als je over de 40 bent, blijken veel jurken toch heel anders te staan dan toen je 20 was. En strapless staat sowieso bijna niemand. Uiteindelijk vond ik mijn jurk pas een dag voor de bruiloft."

Tijdens de voorbereidingen viel het Aaf op dat de focus op de meeste trouwsites vooral ligt op commercie. "Zelf kon ik ook nog wel verzinnen waar ik mooie witte schoenen kon kopen. Ik had veel meer aan praktische informatie. Wat is de perfecte duur van een feest bijvoorbeeld, hoe voorkom je dat de gasten honger krijgen en met welke extra kosten moet ik allemaal rekening houden?"

Knallende ruzie

Van alle kanten kreeg ze handige tips. "Een kennis zei bijvoorbeeld dat ze heel veel stellen tijdens het jawoord de ambtenaar zag aankijken, in plaats van naar elkaar. Daar had ik wat aan! Gelukkig is dat bij ons, dankzij haar tip, wel goed gegaan."

Ze hoopt dat ze met haar boekje, dat vol staat met dat soort tips, lijstjes en meer handige zaken, andere bruidsparen in spe een hoop tijd en moeite kan besparen. Zo raadt ze aan om een duidelijke taakverdeling te maken met je partner. "Geloof me, je gaat kanten van jezelf ontdekken die je nog niet kende. In mijn geval een obsessie voor jurken en microplanning. Gijs en ik hebben een paar keer knallende ruzie gehad, omdat ik in het begin alles samen wilde doen en hij het dan vervolgens niet exact deed zoals ik het zou hebben gedaan. Uiteindelijk hebben we de taken maar verdeeld, dat scheelde een hoop stress. Als hij de geluidsapparatuur zou regelen, kon ik dat loslaten. Al checkte ik later natuurlijk wel of hij het ook écht gedaan had, haha."

Stiefkinderen

Met haar 42 lentes was Aaf wel relatief laat met haar jawoord: de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen trouwen is 31. Toch heeft ze absoluut geen spijt van haar lange verloving. "Toen Gijs me vroeg, was ik aan het bevallen van ons eerste kind (12 december 2009, red.). Nu waren onze zoon (8) en dochter (7) oud genoeg om alles bewust mee te maken en mijn stiefkinderen waren al 16. Dat we deze dag als gezin konden beleven, maakte het voor mij extra bijzonder. De kinderen vonden het zelfs zo leuk, dat ze constant vragen wanneer we het nog eens overdoen. Maar daar moet ik nog even niet aan denken, hoor!"