Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Als je niet tegen teveel prikkels kunt...
Foto: Rutger
In het nieuws

Eerste HSP Day in Nederland: wat te doen
als je niet tegen al die prikkels kunt?

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag is het de eerste HSP Day, een initiatief van Hoogsensitief.nl. Een dag speciaal voor Hoog Sensitieve Personen (HSP), of zij die erbij betrokken zijn. Het thema van deze dag is ‘mama’s & papa’s’, omdat het niet altijd makkelijk is om als hoogsensitief persoon kinderen op te voeden of om een hoogsensitief kind te hebben.

Esther Bergsma (zelf ook hoogsensitief) is organisator van het event: “Hoogsensitieven hebben vaak het gevoel niet goed in deze samenleving te passen, terwijl ze juist veel kwaliteiten hebben.

Het is alleen dat deze maatschappij de voorkeur heeft voor snelle actie, spontaniteit en openheid. Veel van deze eigenschappen bezitten hoogsensitieven niet van nature. Dan krijgen ze het gevoel dat ze niet meetellen, dat ze niet voldoen aan de norm.”

Volgens Bergsma staat daar veel tegenover: “We zijn weloverwogen. Bekijken het probleem van verschillende kanten en kunnen goed luisteren in plaats van ons eigen verhaal steeds maar weer te willen vertellen. We hebben vaak een groot inlevingsvermogen.”

Nieuwe situatie

Hoe weet je of je hoogsensitief bent? “Hoe je reageert in nieuwe situaties is heel veelzeggend. Als je meer tijd nodig hebt om te scannen en te analyseren voor je een veilig gevoel hebt, dan kan het zijn dat je hoogsensitief bent.”

Licht

“Bovendien neem je meer waar. Je bent gevoeliger voor licht, geluid, hebt meer smaak en je pikt gemakkelijk de emoties van anderen op. Je voelt aan hoe die ander in zijn of haar vel zit.”

Zelfbeeld

Volgens Bergsma zie je bij dieren ook twee groepen: “Zij die ergens meteen naartoe rennen en zij die eerst wachten en de boel scannen. Dat zie je bij mensen ook.”

Moet je er iets aan doen als je hooggevoelig bent? “Als je lekker in je vel zit niet,” vertelt Bergsma, “maar als je het gevoel hebt dat je niet mee kunt doen met de rest en je hebt geen goed zelfbeeld, dan kun je er bijvoorbeeld een boek over lezen of hulp inschakelen.”

Vrede

“Jij snapt zelf het beste hoe je in elkaar zit, dus als je begrijpt dat je niet elke avond op stap kunt, maar wel andere kwaliteiten hebt, kun je er wel vrede mee hebben denk ik.”

Prikkellauwe momenten

Is dat niet te druk, zo’n event voor hoogsensitieven? Bergsma: “Er zijn drie ruimtes ingericht om dit evenement op verschillende manieren te beleven. Bovendien is er voldoende ‘ruimte’ in zowel het programma als de bosrijke omgeving om prikkellauwe momenten te kiezen, dan wel andere (ouders van) hoogsensitieve mensen te ontmoeten en verhalen te delen.”

Kunstobject

Waarom is het interessant voor mensen die zelf niet hoogsensitief zijn, maar er wel mee te maken hebben door een dierbare, kind of collega? Bergsma: “Tijdens het event is er een in het oog springend kunstobject van Zoë Grijn; een ‘prikkeltunnel’ van 2 x 2 x 2 meter, die het publiek bewust maakt van de vele stimuli in ons dagelijks bestaan. Daarin kun je ervaren hoe het voelt als je hoogsensitief bent.”

Klik hier voor meer informatie over het event.