Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Floor Faber
Foto: ANP
In het nieuws

'Anne,
de wereld is niet mooi'

I

In de Utrecht-bijlage van De Telegraaf schrijft columnist Ursula van Duin vandaag een prachtige column over Anne Faber. We delen 'm graag met je.

Anne, de wereld is niet mooi, het liedje dat Herman van Veen voor zijn dochter schreef, komt heel af en toe voorbij op de radio.

Kapot

Dan denk ik steeds aan Anne Faber, omdat Herman van Veen het liedje tijdens een optreden speciaal voor haar zong. Hoe lelijk die wereld kan zijn, werd de afgelopen dagen pijnlijk duidelijk op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht. Het onbeschrijflijke verdriet van een kapot gemaakte familie in de Utrechtse rechtbank, zou ieder ander onderwerp in deze kolom ongepast maken.

Ik volg met een brok in mijn keel en driedubbele knoop in mijn buik de tweets van rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman, die verslag doet van de rechtszaak tegen die onverlaat die een mooi mens verkrachtte, ontvoerde, mishandelde en om het leven bracht. Ik kan het al niet opbrengen om zijn verdorven naam op dezelfde regel te tikken als de naam van de jonge, mooie Anne.

Dossiers

Elk vermogen ontbreekt dan ook om een voorstelling te maken van wat haar naasten de afgelopen dagen moesten doormaken in de rechtbank: het in één gebouw zijn met de persoon die hun zo geliefde Anne op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht moet ongekend zwaar zijn. Om zijn stem te horen, hem te horen liegen, hem verbolgen te zien zijn, hem glazig te zien kijken, emotieloos, of ongeïnteresseerd.

Bij het lezen van sommige details golft er een misselijk gevoel in mijn buik en dan laat Saskia Belleman - met haar bewonderenswaardige integere wijze van verslaggeving - de meest gruwelijke details nog achterwege. Die zijn te vinden in de ongetwijfeld honderden pagina's tellende dossiers van de advocaten, rechters en officieren van justitie.

Kettinkje

Dossiers gevuld met rauwe woorden die níet hadden hoeven worden opgeschreven, als Michael P. - gewapend met mes en tiewraps - níet vrij op die scooter in Den Dolder had kunnen rondrijden. Anne níet had kunnen tegenkomen. Woorden die Wim Faber, de dappere vader van Anne, ook allemaal heeft gelezen, zo vertelde hij. Want 'hij wilde de pijn opzoeken die zijn dochter Anne heeft ervaren'.

Uit alles blijkt wel hoe verknipt P. is: hij was na het overlijden van Anne vooral bezig met het uitwissen van alle sporen, en heeft meermalen zonder respect met haar lichaam gezeuld. Vertellen wat er met Annes kettinkje met een groeibriljantje en andere sieraden is gebeurd doet hij niet, omdat hij dat zogezegd niet weet. Dat briljantje liet haar vader jaarlijks voor een iets grotere vervangen, zodat Anne altijd iets van waarde bij zich zou hebben om veilig thuis te kunnen komen...

De wereld is niet mooi, maar P. heeft de wereld voor heel veel mensen onomkeerbaar lelijk gemaakt.