Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Foto: Humans of Amsterdam
In het nieuws

Moeder van ontvoerde Insiya:
Ik vecht door tot ze terug is

Daisy Heyer

D

De vader van de ontvoerde Insiya verliest het gezag over zijn dochter. Uit onderzoek van de Raad voor de kinderbescherming blijkt dat er zorgen zijn over haar emotionele ontwikkeling. De vader zou contact tussen Insiya en haar moeder en andere familie van moederskant onmogelijk maken en informeert naar verluidt niet de moeder over het welzijn en de ontwikkeling van hun dochter. Eind juni 2018 spraken we met de moeder van Insiya. Vanwege de huidige ontwikkelingen herplaatsen we het interview.

"Dat vind ik een moeilijke vraag", begint Nadia als we haar vragen hoe het met haar gaat. "Ik heb het moeilijk en het is moeilijk. Eind januari werd er uitspraak gedaan door de rechtbank in Mumbai, die oordeelde dat Insiya terug moest naar mij.

Hoger beroep

Dat zij is ontvoerd en dat haar vader op geen enkele manier kan aantonen hoe hij haar op een legale manier in India heeft gekregen. Bovendien werd hij verdacht van een zeer ernstig strafbaar feit: het met geweld ontvoeren van een minderjarig kind.

In het vonnis stond ook dat ik haar op 27 maart in India moest komen ophalen. Mijn ex-man is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan bij het hof in Mumbai. Tot mijn schrik - en die van vele anderen - werd daarna gezegd dat niet duidelijk is geworden hóe Insiya in India is gekomen, maar dat ze er al zo lang zit en gelukkig lijkt op foto’s. Ze ‘moest dus maar in India blijven’.

Klap

Dat was een enorme klap, ook omdat het naar mijn mening geen logisch gevolg is van wat hieraan vooraf is gegaan. Ze is 4! Wellicht lijkt ze op foto’s inderdaad gelukkig, maar als je een kind van 4 in een winkelcentrum verliest en ze wordt door een bewaker gevonden, dan kan het ook zo zijn dat dat kind nadat ze is gerustgesteld minder verdrietig wordt en gaat lachen.

In de uitspraak wordt met geen woord gerept over het feit dat ze al anderhalf jaar geen contact meer met mij, haar moeder, heeft gehad. Als ik ’s ochtends opsta voel ik me leeg. Afschuwelijk. Ik kan niks afsluiten, want er valt niets af te sluiten. Ik sta nog steeds op het punt waarop ik anderhalf jaar geleden stond; ik kan niks. En dat is ontzettend moeilijk.

Nachtmerrie

Waar ik kracht uit haal, is dat ik vanaf dag één gesteund ben door iedereen. Uit binnen- en buitenland krijg ik zoveel steunbetuigingen en hulp! Het is mooi om te zien hoe zoveel mensen mij een warm hart toedragen.

Ik leef in een nachtmerrie, maar ondanks dat het ondragelijk is, wordt de situatie iets dragelijker door die onvoorwaardelijke steun. Zelfs premier Rutte en de koningin Máxima leven met mij mee!

Trauma

Ik vind het heel moeilijk om op de zaken vooruit te lopen, maar ik geloof erin dat Insiya terug zal komen. Dan wil ik mij gewoon richten op mijn gezinsleven, mét kind. en samen dit ongelooflijke trauma overkomen.

Ik ben het oneens met de uitspraak en leg me hier niet bij neer. Er is hoop bij verder procederen - en dat ga ik ook doen - en de reden waarom Humans of Amsterdam mij daarin steunt.

Toen dit allemaal begon, had ik nooit gedacht dat het zo lang zou duren. Maar ik blijf staan, hoewel ik bij elke klap denk: 'Dit overleef ik niet'. Uiteindelijk weet ik waar ik het voor doe: Insiya terugkrijgen naar Nederland. Tot die tijd vecht ik door."

Klik hier voor de crowdfunding.