Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Ingrid Keestra
In het nieuws

Wat vind jij van je sproetjes?
‘Ik verstop ze niet meer!’

Simone van Hugten

S

Steeds vaker zie ik op Instagram vrouwen met getatoeëerde sproetjes voorbijkomen, zoals Christina Curry, evenals meiden die ze bijtekenen met make-up. Maar wat vinden vrouwen die ze van Moeder Natuur hebben gekregen nou van hún sproetjes? 'Zonder zie ik er heel raar uit.'

Verbergen met make-up

Ingrid Keestra (50): “Ik ben net 50 jaar geworden en ben nu juist blij met mijn rode haar en mijn sproeten! Toch maar mooi een van de zeven schoonheden. Als kind vond ik het niet altijd even leuk, bijvoorbeeld als het liedje Meisjes met rode haren op de radio was.

Ik heb als puber ook wel eens geprobeerd om mijn sproetjes te verbergen met vloeibare make-up, maar zonder sproeten zie ik er heel raar uit vind ik, alsof ik een soort masker op heb. Mijn sproeten horen gewoon echt bij mijn gezicht. Ze maken dat ik er vrolijk uitzie!”

Eigen beeld

Bizar, een sproet-tatoeage

Carlijn Assink (28): “Ik heb het gevoel dat ik elke zomer steeds meer sproeten krijg. Bij de eerste lentezonnestralen komen ze weer op en in de winter verdwijnen ze een beetje. Ik hoor van veel mensen dat ze het mooi of schattig vinden. Zelf ben ik er niet per se trots op, maar ze horen wel bij me. In mijn gezicht vind ik het ook nog wel schattig, maar mijn armen hoeven van mij niet vol te zitten, haha.

Gelukkig word ik wel redelijk bruin in de zon en dan vallen ze minder op. Op mijn benen en buik heb ik ze niet echt. Ik vind het wel bizar dat mensen ze laten tatoeëren. Je krijgt ze van Moeder Natuur of niet. Ik ben echt niet vies van een tatoeage, maar dat is wel beetje raar.”

Eigen beeld

Hartstikke trots

Paola Papen (51): “Ik ben hartstikke trots op mijn sproetjes! Gelukkig maar, want ik heb er nogal wat. Ik heb er nooit echt last van gehad. Ik kan me niet herinneringen dat ik er mee ben gepest. Natuurlijk waren er wel mensen die liedjes zongen over sproetjes en volwassenen plaagden me er wel eens mee, maar eigenlijk vonden ze het ook altijd wel leuk.

Ooit heb ik geprobeerd om met citroen en water mijn huid wat lichter te maken, maar ja, dat is onzin natuurlijk. Onbegonnen werk en eigenlijk wilde ik ze niet eens kwijt. Het hoort nu eenmaal bij me. Mijn oma noemde het een van de zeven schoonheden, dat vond ik altijd lief.”

Eigen beeld

Sproeten zijn mijn handelsmerk

Adinda Kennedy (25): “Vroeger was ik geen groot fan van mijn sproetjes. Ik probeerde ze niet te verbergen, maar merkte wel dat het mij ‘anders’ maakte. Gepest werd ik niet, gelukkig maar, want dat hoor je best vaak.

Ik was (en ben) een rare combi: een erge redhead ben ik niet, meer ‘strawberry blonde’. En ik word zomers wel lekker bruin, dus niet bleek met sproetjes. Ook zitten ze niet over mijn hele lijf, maar alleen op mijn gezicht. Daar ben ik eerlijk gezegd wel blij mee! 

Ik werk als model en merk dat mijn sproeten worden gezien als mijn handelsmerk: Adinda de sproetenkop. Ik vind het soms wel vervelend dat mensen mij daardoor snel in een ‘schattig’-hokje plaatsen: ik wil niet schattig zijn, maar stoer! Dat beeld probeer ik met wat piercings in m’n oren en veel zwart om een beetje te compenseren.

Een heel enkele keer worden mijn sproeten weleens weg gefotoshopt. Dan denk ik: 'Ik ben heel blij dat je mij hebt geboekt, maar waarom koos je mij dan?' Ze zitten namelijk toch echt wel duidelijk over mijn hele hoofd. Vooral in de zomer. En ik heb daar inmiddels vrede mee. Hoe meer hoe beter!”

Michael Graste

Waar heb ik ze niet!

Mirjam van Vliet (40): “Sproeten, ha, waar heb ik ze niet! Vroeger haatte ik ze en heb ik er een onzekere periode door gehad, zowel door mijn sproeten als door mijn rode haar. Daar werd ik toen veel mee gepest. Ik gebruikte verschillende producten om een egale huid te krijgen en heb mijn haar een keer geverfd, maar daar kreeg ik al snel spijt van.

Nu ben ik juist trots op mijn sproeten en haar. Ik verstop het echt niet meer! Het fijne van de sproeten is ook nog dat ik daardoor bruiner lijk.”

Eigen beeld