Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kind met reddingsvest
Foto: Berlinda van Dam | Hollandse Hoogte
In het nieuws

Met zwembandjes in zee?
Geen goed idee!

journaliste

Daphne van Rossum

K

Kleintjes met bandjes de zee in laten gaan? Geen goed idee! Dit en andere tips van Reddingsbrigade Nederland.

Met de hele week nog lekker weer op komst is het natuurlijk zalig om met je peuter(s) een strandmiddag te plannen.

Zwembandjes

Volgens Sander Zeilstra, woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland, is het dan beter om de zwembandjes thuis te laten: "Het is een misvatting dat bandjes veilig zijn. Zelfs niet altijd in het zwembad; als kinderen met twee handjes in de lucht recht naar beneden in het water springen gaan de bandjes al van de armpjes af."

Daarom raadt Zeilstra aan altijd bij kinderen te blijven. Dat doet hij zelf ook vertelt hij. "Ik ben altijd bij mijn kinderen van 6 en 4. Zelfs bij mijn kinderen van 13 en 11 houd ik nog een oogje in het zeil. Je kunt ze echt niet alleen laten.

Reddingsvest

Trek ze liever een reddingsvest aan (zie foto, red.). Het verschil met een zwemvest is dat een reddingsvest helemaal om het lijf zit en het kind, als het kantelt, met de rug naar achter en met het hoofd boven water blijft (dankzij de kraag waaraan je een reddingsvest herkent, red.) Ideaal dus als een kind niet kan zwemmen. Bandjes zijn niet veilig; kinderen drijven af. Dat heeft met stroming te maken.

Let ook op de kleur van vlaggen en windzakken. Vooral als er, zoals dit weekeinde en vandaag, nog wind staat vanaf het land naar de zee. Als er een oranje windzak te zien is, is er zoveel wind dat het sterk wordt afgeraden om de zee in te gaan mét drijvende objecten. Dan steek je zo rechtover. Nu draait de wind langzaamaan naar het zuidwesten.

Vermist

Bij een rode vlag is het sowieso onverstandig om in zee te gaan en met een gele vlag wijzen we mensen erop dat het mogelijk gevaarlijk kan zijn. Met een rood/gele vlag is de Reddingsbrigade aanwezig en een vlag met een vraagteken geeft aan dat er een kind vermist is.

Per jaar raken er zo’n zevenhonderd kinderen vermist, blijkt uit eerdere cijfers van de Reddingsbrigade. Zeilstra: "Dit weekeinde viel het mee. Er zijn ongeveer dertig kinderen vermist geweest. Soms is het echt drukker wat dat betreft."

Dit jaar worden er wel 250.000 POLSbandjes verspreid onder strandbezoekers met kinderen: "Soms duurt het lang voordat we een kind weer bij de ouders hebben. Zorg altijd dat kleine kinderen een polsbandje hebben met naam en het telefoonnummer, dan gaat het herenigen een stuk sneller en kunnen we het kind weer veilig bij de ouder brengen."

iPad

Een andere bedreiging zijn volgens Zeilstra iPads, telefoons en kranten/boeken. "Als je kind vlakbij een zandkasteel bouwt of een kuil graaft en je weet honderd procent zeker dat het geen plannen heeft om richting het water te gaan, dan kun je je tijd indelen zoals je het zelf verstandig vindt.

Maar bevindt jouw kind zich bij de vloedlijn, dan moet je er altijd bij zijn. De Reddingsbrigade is er voor toezicht, maar het is natuurlijk niet mogelijk om iedereen persoonlijk in de gaten te houden. In eerste instantie zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun kind."