Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

In het nieuws

#metoo: Contract tekenen in bed
gaat mij te ver

VROUW hoofdredacteur

Marieke 't Hart

’Wat vind jij ervan dat Gijs van Dam niet wordt vervolgd voor het vermeende misbruik bij Jelle Brandt Corstius”, vraagt een collega.

Ik aarzel. Want wat kan ik zeggen over een avond die door de één blijkbaar wordt ervaren als een uit de hand gelopen drinkpartij waarbij ze samen in bed belandden, en door de ander als uiterst traumatisch wordt omschreven? Ik denk dat ze de avond dus allebei heel anders hebben beleefd. En uiteindelijk kent deze zaak natuurlijk alleen maar verliezers.

Feit is wel dat ik blij ben dat door #metoo ongewenst seksueel gedrag eindelijk bespreekbaar is geworden. Want uit onderzoek van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers blijkt dat 33 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen dit wel eens heeft meegemaakt.

Mijn moeder heeft me gelukkig geleerd om goed van me af te bijten. En dat betekende dat ik ’nee’ zei tegen een docent met wie ik op mijn 20e naar de film ging en vond dat ik mijn kaartje maar in natura terug moest betalen. Dat ik in een overvolle tram ’van wie is deze hand’ riep toen iemand in mijn bil kneep. En dat ik een goede vriend een klap gaf toen hij me bij wijze van grap vol bij mijn borsten pakte.

Dat maar 50 procent van de vrouwen dit herkent, verbaast me, want ál mijn vriendinnen kunnen dit soort voorbeelden moeiteloos opsommen.

Toch vraag ik me af of we niet een beetje doorslaan met z’n allen. Het zou jammer zijn als geen man meer een complimentje durft te maken uit angst dat zijn woorden verkeerd worden uitgelegd. In Zweden – en binnenkort ook in Spanje – moet je nu expliciet toestemming hebben voor seks, anders ben je strafbaar.

Sommige mensen vinden dat Nederland dit voorbeeld moet volgen, anderen vrezen dat het lustonderbreking is. Ik denk zelf dat de handhaving van deze wet lastig is – wat Willy van Berlo van kenniscentrum Rutgers ook beaamt. Zij vindt dan ook dat ouders met hun kinderen over seks moeten praten zodat ze weten waar hun wensen en grenzen liggen.

Minister Grapperhaus komt binnenkort met een nieuwe zedenwet. Wat die precies inhoudt is nu nog niet bekend. Dat je straks in bed een contract moet ondertekenen gaat mij te ver. Maar ik wil wél dat mijn dochter veilig in haar rokje over straat kan. Dat mannen van haar afblijven, geen vieze dingen roepen of misbruik maken van hun macht. En dat mijn zoon meisjes met respect behandelt.

Dus leer ook ik haar dat ze van zich af moet bijten en hem dat als een meisje nee zegt ze ook nee bedoelt. Zodat iets wat als een onschuldige flirtpartij begint, niet op een traumatische ervaring uit hoeft te lopen. Ik denk dat als we onze kinderen hierin nou eens beter gaan opvoeden, dat al een heel mooi begin zou kunnen zijn.