Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Mienke de Wilde / Eigen beeld
In het nieuws

Mienke mag niet met vergiet op pasfoto:
Ik overweeg het Europees Hof

Dimphy van Miltenburg

O

Ook in hoger beroep is de gemeente Nijmegen in het gelijk gesteld om de pasfoto van Mienke de Wilde (32) met vergiet op haar hoofd te weigeren voor identiteitskaart en rijbewijs. Mienke is lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster en belijdt het 'pastafarisme’. Volgens de Hoge Raad is dit echter geen godsdienst en daarom is een vergiet ook geen godsdienstige uiting. Mienke: "Ik overweeg naar het Europees Hof te stappen."

Volgens de hoogste bestuursrechter 'overheerst het satirische element' zodanig dat het niet voldoet aan de criteria van 'overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang'. Maar deze argumentatie van de Hoge Raad vindt Mienke vreemd. 

Opwarming aarde

Mienke: "De rechter gaf bijvoorbeeld aan dat kenmerkend voor het gebrek aan samenhang is dat er in de geschriften een verband wordt gelegd tussen de vermindering van het aantal piraten en de opwarming van de aarde. Maar alles van een ander geloof klinkt raar als je er zelf niet in gelooft. In het christendom staat bijvoorbeeld dat Jezus over het water loopt. Dat vind ik weer raar."

Mienke is inmiddels drie jaar lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Ze kwam ermee in aanraking toen ze voor haar rechtenstudie een rechtszaak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster bijwoonde.

Piraten

Mienke: "Ik ging er eigenlijk naartoe omdat ik het wel grappig vond. Ik dacht eerst zelf ook dat het maar gekke figuren waren die een punt probeerden te maken. Maar tijdens de rechtszaak merkte ik dat ik het eigenlijk wel een interessant geloof vond en toen ben ik mij erin gaan verdiepen en toen bleek ik het er eigenlijk wel mee eens te zijn.

Ik sta achter alle geschriften van mijn geloof. Het is ook zo dat de aarde is opgewarmd sinds er minder piraten zijn. Ik zet daar geen vraagtekens bij, ik neem aan dat het klopt. Het tegendeel is namelijk ook niet wetenschappelijk bewezen, daar zou dan onderzoek naar moeten worden gedaan. Ik sluit niet uit dat er meer redenen zijn waarom de aarde opwarmt, maar het is zo dat de aarde is opgewarmd sinds er minder piraten zijn."

Scheiden

Bij Mienke’s geloof hoort ook het dragen van een vergiet. Mienke: "Het vergiet staat voor het scheiden van hoofd- en bijzaken. Als je pasta kookt, giet je het kookvocht weg. Dat heb je dan niet meer nodig. De pasta bewaar je. De pasta is dus de hoofdzaak en het kookvocht de bijzaak. Alleen thuis hoef je het vergiet niet te dragen, want daar is alles belangrijk.

Zeker in deze samenleving met alle social media is het belangrijk om hoofd- en bijzaken te scheiden. Ik heb ook mindfulness geprobeerd om hoofd- en bijzaken te scheiden, maar daar kon ik niets mee. Het geloof helpt mij wel om hoofd- en bijzaken te scheiden."

Offer

En hoewel het geloof Mienke dus iets positiefs brengt, is het ook een behoorlijk offer om te brengen. Mienke: "Natuurlijk is het niet altijd prettig om met een vergiet op je hoofd te lopen. In de zomer is het erg warm en in de winter draag je natuurlijk liever een muts dan een vergiet met al zijn gaatjes. En ik word altijd aangestaard, dat is ook niet altijd even fijn. Maar als je vaak commentaar krijgt, went dat ook."

Sinds november 2016 mag Mienke geen auto meer rijden, omdat haar rijbewijs is verlopen. Omdat de pasfoto met het vergiet op haar hoofd werd afgewezen, kan ze haar rijbewijs niet verlengen. Mienke: "Dat is wel lastig, ja. Ik laat mij brengen en halen door mensen, ik fiets of ik maak gebruik van het openbaar vervoer. Maar het is het tot nu toe waard. Het zou ook wel gek zijn als ik na al die rechtszaken alsnog zonder vergiet op een pasfoto zou gaan. Dan zou alles voor niets zijn geweest en stel ik mijn rijbewijs boven mijn geweten."

Baby

Bijzonder genoeg is Mienke’s vriend geen lid van het kerkgenootschap. Mienke: "Hij gelooft helemaal nergens in. We zijn al vier jaar samen en dat gaat bijzonder goed, want hij heeft mij onlangs ten huwelijk gevraagd en we hebben samen ook een baby van 7 maanden." Of haar kind straks ook met een vergiet op het hoofd rondloopt? Mienke: "We voeden ons kind niet gelovig op, het moet later zelf weten wat het gelooft. Daar laten we het vrij in."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt delen?

Dat kan dan hier