Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEM Mobile GMBH
In het nieuws

Van #metoo
naar #notme

journalist

Marion van Es

I

'Ik snap niet waar je je zo druk om maakt', kreeg Mark de West als reactie van andere mannen als hij aangaf dat hij bezig was met een boek over #MeToo. 'Zo'n probleem is dat toch helemaal niet meer?' Jawel dus, vond Mark. En als we vrouwen niet kunnen beschermen tegen mannen met verkeerde intenties, moeten we ze leren hoe zij zélf kunnen handelen wanneer ze te maken krijgen met ongewenst gedrag.

Mark is zich ervan bewust dat hij zich op glad ijs begeeft door als man - ook nog eens eentje van bijna 2 meter, die aan vechtsport heeft gedaan en in het dagelijks leven veiligheidskundige is - een boek te schrijven voor vrouwen. Sommige stukken heeft hij wel tien keer herschreven. Hij wil onderstrepen dat hij nooit zal kunnen begrijpen hoe kwetsbaar vrouwen zich kunnen voelen, wetende dat ze fysiek niet zijn opgewassen tegen een veel sterkere tegenstander.

Inbrekers

"Als ik een boek had kunnen schrijven dat ertoe zou leiden dat mannen met hun handen van vrouwen zouden afblijven, had ik dat beslist gedaan", zegt hij. "Maar dan zou ik óók een boek schrijven om te zorgen dat inbrekers stoppen met inbreken. Je kunt het gedrag van bepaalde mannen nu eenmaal niet zomaar veranderen. Wat we wél kunnen doen, is vrouwen leren hoe ze het risico om in een #MeToo-situatie te komen zo klein mogelijk maken, en hoe ze kunnen handelen als het tóch gebeurt. Niet door ze op zelfverdedigingscursus te sturen, maar met behulp van tactieken die de politie en het leger ook gebruiken." 

Ter voorbereiding op zijn boek las hij tientallen proces-verbalen van zedendelicten. "De situatie waarin een vrouw 's nachts van haar fiets wordt getrokken, is echt heel zeldzaam", zegt hij. "In de meeste gevallen is de dader een bekende, en gaat er een heel proces aan vooraf voordat het fout gaat." 

Jacques Jullens Photography

Intuïtie

Ter experiment sprak hij bewust 's avonds laat op het station vrouwen aan ("Sorry als ik iemand heb laten schrikken"). "Het verbaasde me hoe ver ik kon gaan", zegt hij. "Ik merkte meestal wel dat de vrouwen zich ongemakkelijk of zelfs onveilig voelden. Toch was er maar een enkeling die duidelijk vroeg of ik weg wilde gaan."

Nee, hij vindt zeker niet dat vrouwen er op die manier om vragen om aangerand te worden. "Maar een agent of militair wordt óók getraind om een gevecht uit de weg te gaan. Hij of zij leert bijvoorbeeld om alert te zijn op afwijkend gedrag, het risico op escalatie in te schatten en de controle over de situatie over te nemen. En vooral: gebruik te maken van intuïtie. Een agent op straat gaat niet over tot de aanval als zijn onderbuik zegt dat het geen slim plan is."

Luxaflex

Hij denkt dat vrouwen vaak heel goed aanvoelen wanneer ze een onveilige situatie naderen, maar te laat ingrijpen. "Stel dat je baas, die al vaker dubbelzinnige opmerkingen heeft gemaakt, je in zijn kantoor roept en hij doet de luxaflex naar beneden, dan gaan waarschijnlijk al je alarmbellen af.

Maar vaak hoor ik van vrouwen dat ze de sfeer niet willen verpesten, of bang zijn voor de consequenties. Toch dwing je juist respect af door duidelijk te zijn. Vraag waarom het nodig is dat die luxaflex dichtgaat, grote kans dat hij met zijn mond vol tanden staat. En maakt dat geen indruk, stap dan het kantoor uit. Wat jij voelt is geen aanstellerij!"

Dochter

Daarbij moet je volgens Mark voorbereid zijn om te incasseren. "Geen man die zal toegeven dat hij je in bed probeerde te praten. Als je van tevoren al weet dat zijn reactie negatief is, voorkom je dat jij straks met een schuldgevoel zit omdat je er wat van hebt gezegd, terwijl die man heus wel weet dat hij fout zat. Neem zelf de controle over. Zeg bijvoorbeeld: 'Dit was de laatste keer dat je een geintje over mijn kont hebt gemaakt', en loop weg."

In #NotMe beschrijft Mark de strategie van professionals en geeft hij tips voor veelvoorkomende situaties. "Dit is het boek waarvan ik zou willen dat mijn eigen dochter - die nu 6 is - het straks leest." Hij wil zeker niet beweren dat alle #MeToo-situaties te voorkomen zijn door risicoanalyse.

Zoenen

"Je kunt moeilijk zeggen dat je niet in je eentje 's nachts over straat moet lopen. Vrouwen mogen niet beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. En als er toch iets gebeurt, is dat nóóit je eigen schuld. Als mijn dochter straks 17 is en besluit met een jongen mee naar huis te gaan, terwijl ze alleen wat wil zoenen, vind ik dat ze die vrijheid moet hebben. Er zijn genoeg goede relaties op die manier ontstaan.

Ik wil alleen dat ze zich ervan bewust is dat ze zichzelf dan in een situatie begeeft waarin ze niets in te brengen heeft als hij wél kwaad in de zin heeft. En als haar intuïtie zegt dat ze het niet helemaal vertrouwt, hoop ik dat ze dat gevoel niet negeert, maar voorstelt om in een café iets te drinken in plaats van bij hem thuis. Dan loop ik als vader over van trots."