Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Shoeby
In het nieuws

Nicolette van Dam: Deze periode
is voor mijn gezin een spannende tijd

Kim Querfurth

D

Deze week is het terug naar school-moment aangebroken. Veel vrouwen doen weer hun uiterste best om hun kid(s) in de leukste outfit naar school te sturen en het broodtrommeltje verantwoord te vullen. Zo ook presentatrice/actrice Nicolette van Dam (34). Alleen is de kleding van dochters Lola (6) en Kiki (4) ook nog eens - voor Shoeby - door hun eigen moeder ontworpen.

"Deze periode is voor mijn gezin een spannende tijd; ik heb net het ontwerptraject van de collectie achter de rug en Lola gaat naar groep 3. Dus voor haar is het spelen voorbij en moet ze in een vast stramien zien te komen. Ze kan gelukkig al lezen en schrijven, iets waar Bas en ik uiteraard heel trots op zijn. En Kiki, de doerak van de twee, voelt geen spanning. Zij zegt gewoon: 'Ik ben al gewend, want ik had immers een wendag?'"

Insecten

Uiteraard doen de twee tijdens hun eerste schoolweek de kleding van mama aan. Nicolette: "Ik heb me natuurlijk volop laten inspireren door mijn eigen kids. Toen ik de eerste dag kennis maakte met de designafdeling had ik tassen vol kleding van mijn dochters en aantekeningboekjes bij mij. Ter inspiratie, want ik wilde natuurlijk goed voorbereid zijn.

Ik had ook wel een paar eigen wensen, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen van insecten, want daar ben ik dol op; daar heb ik ook veel sieraden van. En als decoratie is ook een afdruk van mijn mond te zien, alsof ik een kus geef. Om te bedanken voor de aankoop.

Seizoen

Dat zie je dus terug op truien en sweaters deze winter. Ik vind verder dat kinderkleding vooral functioneel moet zijn en dat je moet kunnen combineren. Dus een rokje dragen in de zomer maar ook in de winter, alleen dan met een maillot en een dikke trui, een groen jurkje met daaronder een legging of gewoon met blote benen als het warm is. Alle items kunnen zodoende het hele jaar mee.

Ik weet precies waar jonge meiden dol op zijn. Wij shoppen zelf ook maar wat graag met z’n drietjes per seizoen. Zodat ze er een heel seizoen mee kunnen doen. Ik ben nogal praktisch. Laarsjes koop ik soms een halve maat groter zodat ze er de hele winter mee doen.

Shoeby

Nicolette met een van haar mini-modellen voor Shoeby (niet haar eigen kinderen).

Eigen stijltje

Het leuke is dat ik nu zie dat Lola echt een eigen stijltje begint te krijgen en dat Kiki zo nu en dan eindelijk een broek aantrekt, voorheen was ze namelijk alleen maar van de jurkjes. Ze krijgt uiteraard ook de kleding van haar grote zus doorgeschoven en die houdt er wel van dus nu gaat het vanzelf beter. 

Hun vader Bas houdt trouwens ook van winkelen en komt met de beste aankopen thuis; hij lijkt altijd net even een stapje verder te durven gaan. Zo kocht hij ooit voor allebei een zwart tuturokje en die hebben ze echt zo vaak gedragen! Ik verheug mij er nu al op dat ze straks spullen uit mijn kast halen.

Knoopjes

Ze zijn in ieder geval allebei modegevoelig. Ze hebben ook alle kleding uit de collectie gepast en op een eigen 'catwalk' aan mij geshowd. Zo kon ik gelijk zien of de kleding korter of juist langer moest zijn.

Want kleding moet voor mij wel pittig zijn, ze moeten er niet in 'hangen'. En ook heel belangrijk: geen knoopjes in de nek want daar blijft lang haar in hangen. En kleding mag ook niet kriebelen. Plus: een winterjas moet als een deken zijn, zo eentje waar je helemaal in wegkruipt en die je eigenlijk helemaal niet meer wilt uittrekken…"

Broodtrommel

Als drukbezette moeder met twee banen (werken voor tv en een brasserie in Amsterdam runnen met haar broer) valt het vast niet mee om de kids in de ochtend keurig gekleed en met de tasjes de deur uit te krijgen. "Dat is inderdaad een race tegen de klok maar het lukt telkens weer.

De basis moet goed zijn. Dus gewoon ouderwets boterhammetjes mee, iets zoets en iets hartigs. Ik leg het ook zo in het trommeltje: eerst het hartige, dan het zoete. Een broodje kipfilet met daarop wat wasabimayonaise is bij ons favoriet, net als Turkse opgerolde pita met wat humus! En in de bekers met water doe ik altijd wat vers fruit (citroen/appel/sinaasappel) om het water een smaakje te geven."

Nicolette vertelt nog veel meer in De Telegraaf van vandaag!