Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
In het nieuws

Econometrist Sanne:
Vertrouw niet blind op cijfers!

Anne Noorman

E

Een boek over cijfers, het klinkt wat stoffig. Maar dit is geen exemplaar met ingewikkelde wiskundeformules of droge theorie. Econometrist en journalist Sanne Blauw (31) schreef het juist voor mensen die niets van cijfers weten, maar ze wel dagelijks voorbij zien komen: cijfers voor je prestaties, op de weegschaal en in de krant. "We zijn geobsedeerd door cijfers en nemen ze blind voor waar aan, terwijl ze vaak niet kloppen."

"Ik ben mijn hele leven al bezig met cijfers", vertelt Sanne, terwijl ze in haar koffie roert. Deze week komt Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) uit. Het is haar eerste boek. "Als kind was ik gefascineerd door getallen", vertelt ze. "Ik staarde naar de cijfers op de radiowekker en maakte voor de lol thuis sommen."
 

Blind geloven

"Woorden vertrouwen we niet zomaar, maar we geloven blind in cijfers. Als iemand zegt: 'Mijn restaurant is de beste', denk je: 'Ja hoor, het zal wel.' Maar als iemand zegt: 'We staan op nummer 1 bij Iens', maakt het wel indruk. Toch zijn cijfers niet zo objectief als ze lijken, want er zitten vaak belangen achter.

Soms kloppen de cijfers wel, maar mist de context. En dan lijkt het ineens een stuk dramatischer. Zo kwam er uit onderzoek naar voren dat je, als je bewerkt vlees eet, 20% meer kans hebt op darmkanker. Dat is schrikken. De media gingen hier gelijk mee aan de haal."

Weegschaal

"Er kwamen krantenkoppen met; 'Bacon net zo kankerverwekkend als roken'. Maar als je het onderzoek leest, zie je dat de kans op kanker als je geen onbewerkt vlees eet, 5% is. En als je het wel eet, wordt dat 6%. Een stuk minder schokkend, maar ondertussen is de paniek allang ontstaan.

Cijfers spelen natuurlijk niet alleen een rol in de media, maar ook in ons dagelijks leven. We meten ook onszelf", zegt Sanne. "De cijfers op de weegschaal vertellen ons of we slank genoeg zijn. Cijfers op verpakkingen vertellen ons hoeveel calorieën of suikers er in voeding zitten.

Cijfers op social media, denk aan clicks en likes, meten hoe populair we zijn. En cijfers op school meten hoe goed we presteren. En die druk voelen we op jonge leeftijd al. Op school willen we hoge cijfers halen en bepaalt onze Cito-toets een belangrijk deel van onze toekomst."

Obsessie

"Mijn eigen interesse voor cijfers sloeg om in een obsessie. Ik moest een bepaald gewicht op de weegschaal halen, in plaats van dat ik keek naar hoe ik eruitzag. En ik telde de calorieën van alles wat ik at of dronk, tot op het punt dat eten helemaal niet gezellig meer was. Daar ben ik gelukkig vanaf gekomen.

Natuurlijk hebben we cijfers nodig. Maar we moeten leren op een gezonde manier met ze om te gaan. Hoe dat moet, probeer ik in mijn boek uit te leggen op een voor iedereen begrijpelijke manier. Tenminste, dat is wel de bedoeling", zegt Sanne lachend.

Passende titel

De titel; Het bestverkochte boek ooit (met deze titel), is een knipoog naar de misleidende cijfers, waar Sanne zo uitgebreid over vertelt in het boek. Het tweede deel van de titel staat tussen haakjes, in verschrikkelijk kleine lettertjes op de kaft.

"Want dat is precies zoals het vaak gaat met de kleine lettertjes. Die worden zo goed mogelijk verborgen voor ons", zegt Sanne, terwijl we onze koffie afrekenen. "In dit café ga ik 26 oktober mijn boeklancering houden. Jammer dat ik net daarvoor jarig ben, anders had ik mijn eerste boek voor mijn 32e geschreven. Stom hè, ben ik toch weer bezig met cijfers."

Dit artikel verscheen eerder op de VROUW-pagina in de Telegraaf.

Jij op VROUW

Heb jij een verhaal dat je met ons zou willen delen?

Stuur een berichtje