Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: hollandse hoogte - David Rozing
In het nieuws

Tips! Voor als je evenveel wilt verdienen
als je mannelijke collega

journalist

Marion van Es

V

Vandaag is het Equal Pay Day, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen namelijk nog steeds gemiddeld 15,5% minder dan hun mannelijke collega's. En als je dat omrekent naar dagen, betekent dit dat je vanaf vandaag (nu nog maar 15,5% van het jaar over is) eigenlijk voor nop werkt! Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt veranderen: door slim te onderhandelen!

"Ik verdien soms minder dan mijn mannelijke collega's", vertelde presentatrice Fidan Ekiz (42) onlangs in De Telegraaf. Om daar meteen aan toe te voegen dat dat haar eigen schuld is. "Ik ben gewoon heel slecht in onderhandelen. Ik ben geneigd te zeggen: 'Nee joh, het is belangrijker dat ik ervan leer'. Alsof ik een stagiair ben, bizar!"

Slimme onderhandeltips

Denk jij, net als Fidan, dat je eigenlijk meer zou moeten verdienen? Dan is vandaag natuurlijk DE dag om op je baas af te stappen en om salarisverhoging te vragen. Maar krijg je al knikkende knieën bij het idee? Met deze slimme onderhandeltips krijg je misschien alsnog je zin. 

  •  Bereid het gesprek goed voor. Bedenk van tevoren met welke argumenten je werkgever gaat komen en verzin daar alvast een antwoord op. Onthoud dat een onderhandeling een strategisch spel is. Als je baas met een treurig gezicht zegt dat er helaas écht niet meer geld is, hoeft dit dus niet per se waar te zijn. Laat je dus niet te snel uit het veld slaan, maar zet je pokerface op en wees niet bang om een beetje te bluffen.
     
  •  Wees niet te bescheiden. Als een willekeurige collega zegt dat je zo ontzettend talentvol bent, kun je dat misschien nog wegwuiven ('Ach, dat is toch niets bijzonders? Dit zou jij ook kunnen!'). Maar bij een onderhandelingsgesprek staat er meer op het spel. Schroom dus niet om de kwaliteiten en successen op te noemen waar je voor betaald wilt worden. Vandaag ben je even niet gemiddeld, maar uniek en onvervangbaar. 
     
  •  Als mensen een compliment krijgen, zijn ze geneigd zich naar dat compliment te gaan gedragen. Dat betekent niet dat je je opeens een slag in de rondte moet gaan slijmen (werkt misschien ook, maar valt zo op), maar gebruik een strategisch compliment. Begin het gesprek dus door je werkgever op de schouder te kloppen omdat hij of zij zich zo inzet voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Vanaf daar is het nog maar een klein stapje naar: 'En nu we het daar toch over hebben…'

Geld mislopen

En vraagt je baas hoeveel je er dan precies bij wilt hebben? Nou, 3 ton dus! Vrouwenorganisatie WOMEN Inc. heeft namelijk in samenwerking met Loonwijzer berekend dat vrouwen door de loonkloof in hun hele werkende leven maar liefst 300.000 euro mislopen. Ze vroegen YouTube-ster Nienke Plas om de vrouwen van Nederland wakker te schudden met deze video. 

Jij op VROUW.nl

Heb jij onderhandeld voor een hoger salaris? En zo ja, wat is je tip?

Vertel het ons hier!